Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Förföljelserna under Abdullah bin al Zubair

Shiiterna har nog alltid förföljts, den första förföljelsen var när man mördade Fatimah (a.s) genom att angripa hennes hus och brände dörren. Sedan mördades stora män som Abu Dharr, genom att man skickade honom ut att dö svält döden i öknen. Sedan mordet på Ammar..Ali (a.s) mördades medan han var böjd i bön. Hassan (a.s) Hussain (a.s) Hujr ibn Adi..Malik ibn Nuwaira och Hani ibn Urwa. Namnen på våra hjältar är många. Deras historier, än idag, ger oss styrka och tålamod.

Tyvärr har deras fiender, försökt smäda dem. I dagarna såg jag en av ledarna för de terrorister som mördar shias i Irak och fördriver kristna, som säger att Imam Ali (a.s) inte föddes i Kaaba. Det är något som även sunni böckerna tar upp, utan han menar om man ska tro att han föddes i Mecka (sedan hånar han händelsen) då måste man utgå ifrån att hans mor tog dit honom för att tillbe Hubbal (guden som araberna tillbad). Så lögnerna och baktalet och förfalskningen även när den finns i sunni som shia böcker, är rätt uppenbar. Här kommer en berättelse om förföljelsen under Abdullah ibn Zubairs styre, han var i konflikt med Ommayyiderna (Yazid och hans ättlingar) men han var en av de största hatarna av AHlul Bayt (a.s):

Abdullah bin Zubair, var adoptivson av Aisha och hade lurat henne vid Kamelslaget, när hon ville vända om och gå hem igen han var även den som hånade sin far, Zubair, när denne fick kalla fötter och ville inte kriga mot Ali a.s. Sådant var hans hat mot profetens familj, att han inte tålde att någon ångrade sig och inte ville synda, för det är en synd att strida mot Ali, en synd som störtat en och annan i helvetets eldar

Förföljelserna under Abdullah bin al Zubair

När Abdullah ibn Abbas såg Abdullah bin al Zubair, så sa han att denne man enbart väntar på ett tillfälle att bli kalif och härska. Abdullah kontrollerade Mecka och Medina, Irak och Persien, ja allt förutom Syrien, Palestina och Egypten. Allt var under hans kontroll fram till år 73 Hijra, när han dödades.

Abdullah bin al Zubair var en mycket ond man, han älskade att skapa kaos, han hatad Imam Ali a.s och dennes familj och anhängare. Abdullah var uppbäxt och uppfostrad av Aisha, så hans hat hade sin grund hos Profetens saw, fru, som hatade Ahlul Bayt.

Ibn al Zubair flydde till Kaaban när Yazid krävde trohetslöftet av honom, han spelade religiös och i hemlighet närde han drömmen om att ta över det islamiska riket. När Yazid dog, blev det kaos i riket och då utnämnde Abdullah ibn al Zubair sig själv till kalif över Arabien och Irak och Iran.

Shiiterna i Mecka och Medina fick lida hårt under ibn al Zubairs styre, tortyr, exil och fängelse hörde till vardagen. Muhammed ibn al Hanafiyya var son till Imam Ali a.s, han fängslades i en mörk håla en mycket lång tid. Hans son hette Hassan, han torterades i fängelset enbart för att han var barnbarn till Imam Ali a.s.

Under denna tid kom al Mukhtar ut från fängelset som Muawiya hade satt honom i, han led stort under att Imam al Hussain a.s hade mördats, och han kände att han hade en livsuppgift – att döda dem som deltog i mordet på al Hussain a.s.

I början deltog al Mukhtar i Abdullah bin Zubairs styre, men när han fick reda på att Kufas befolkning väntade på en ledare, red han dit och samlade en skara män, som ville ta hämnd på mördarna av Imam Hussain a.s. En av dessa var Ibrahim bin Malik al Ashtar. Båda dog martyrdöden, efter att ha lyckats få tag i de flesta som deltog i mordet på Hussain a.s.

Al Khawarezmi rapporter att dagen efter att al Mukhtar dödades, så togs 7000 shiiter tillfånga och mördades utan barmhärtighet av Musaab bin Abdullah ibn al Zubair. Denna händelse påverkade Abdullah bin Umar, son till den andre kalifen Umar, så mycket, att när Musaab mötte honom och introducerade sig själv, så sa Abdullah bin Umar:

”Ja, jag vet att du är Musaab, han som mördade 7000 muslimer utan anledning. Må du leva så länge du önskar”.

Masa’ibush Shia, vol. 3 p. 226, quoting at-Tabari’s Tarikh, vol. 8 p. 159.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.