Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Hur blev Bahlool – Bahlool?

Bahlools verkliga namn var Wahab ibn Amr, en av den sjunde Imamen Musa al Kadhims anhängare och vänner. Han levde under Kalifen Harun al Rashid, känd från Tusen och en Natt sagorna. Bahlool var en känd domare och lärd och kom från en adlig släkt.

Kalifen började förfölja den fängslade Imam Musa al Kadhims shiiter, så Wahab och några andra shiiter kom till imamen, i hans cell och frågade om råd. Musa al Kadhim svarade enbart med den arabiska bokstaven J (Jeem). Var och en av dessa shiiter tolkade bokstaven efter eget sinne. En tolkade det som ”Jalal ul Watan” (gå i exil) något han också gjorde. Nästa tolkade det som ”Jabl” (flykt till bergen), och iväg flydde han. Wahab, tolkade det som ”Junoon” (galenskap/besatt av demoner) och Bahlool kom till världen. Nästa dag lämnade Wahab sitt rika liv och började gå på Bagdads gator med trasiga kläder och Bagdadborna började kalla honom för Bahlool.

Bahlool föddes i staden Kufa och Kalifen (Kungen) Harun al Rashid fruktade den rättmätige Kalifen, Musa al Kadhims, anspråk och anhängare, så han kom på en snillrik plan att få bort Musa al Kadhim.

Harun gav Imamen skulden för ett uppror och krävde att ett antal kända män skulle utdöma straffet, en av domarna var Bahlool. Alla gav ett ja, förutom Bahlool, som var ensam mot domen. Han gick till Imamen för att söka råd, och då talade Imamen om för honom att han borde spela galen.

Så på grund av det som skett, spelade Bahlool galen. Därmed blev han räddad undan Haruns hämnd, och från den dagen började Bahlool att kämpa emot tyrannen, med hjälp av roliga uppsåt, som visade hur korrupt Harun var. Än idag talar man om hur smart den galne Bahlool var.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *