Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

En kopp kaffe på väggen

En kopp kaffe på väggen

I en stad nära Venedig, satt två män och drack kaffe på ett café. Medan de satt där och njöt av sitt kaffe, kom en man in och han satte sig ned i deras närhet och de hörde hans beställning:

”Två koppar kaffe och en av dem på väggen.”

Männen såg förvånade på varandra och såg hur servitören tog betalt för två kaffe, serverade en av dem och när mannen gick därifrån, satte servitören en lapp på väggen med texten:

”En kopp kaffe.”

Efter en stund kom två män in och de beställde 3 koppar kaffe, två till sig och en kopp på väggen. De fick två koppar, betalade för 3 och även denna gång tog servitören ett papper, skrev en kopp kaffe och satte lappen på väggen.

Det verkade vara en sed på det här stället, att man beställer för sig själv och sedan en kopp till väggen. Vi förstod inte det här men då det inte angick oss, lade vi oss inte i det här. Vi betalade och gick vidare.

Efter några få dagar hade vi chansen att ta en fika på det cafét igen. Medan vi njöt av vårt kaffe, kom en man in som såg mycket fattig ut. Hans utseende matchade inte den atmosfär som fanns på det här stället. När han satte sig tittade han mot väggen och sa till servitören, ”en kopp kaffe från väggen.”

Servitören serverade kaffet, med den vanliga respekten och professionalismen. Han gjorde ingen skillnad på den här mannen eller de andra gästerna. Mannen drack sitt kaffe och gick utan att betala. Vi var förvånade och såg hur servitören tog bort en lapp från väggen och slängde det. Nu förstod vi, den här staden visade sina fattiga innevånare stor respekt och vi tårades då vi insåg detta.

Kaffe är inte något man inte klarar sig utan, det är ett nöje vi har och som vi belönar oss med. När vi njuter av sådana extra nöjen, får vi inte glömma de fattiga och behövande, som inte har råd med sådana här saker, som inte kan känna lyxen vi känner.

Servitören behandlar alla lika och han håller igång den här verksamheten och alltid med ett leende på läpparna. Tänk på den fattiga mannen som inte behövde skämma ut sig och som inte behövde förlora sin självrespekt, han var lika välkommen som alla andra.

I Koranen säger Allah:

[2:264] Troende! Beröva inte era gåvor deras värde genom [tal om] frikostighet eller genom [ord] som sårar, som den som ger av vad han äger för att ses [och berömmas] av människor och som inte tror på Gud och den Yttersta dagen.

Så dessa människor, som inte är muslimer, gör vad Koranen säger åt oss att göra, hjälpa folk utan att de vet om det. För vår belöning är inte genom människorna men genom Allah. Människorna bjöd på kaffe, utan att de kändes igen och utan att skämmta ut mottagaren av deras gåvor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *