Press "Enter" to skip to content

Jannat al Baqi

Vi som säger oss vara älskare av Ahlul Bayt minns i dagarna Jannat al Baqis förstörelse, området där tusentals sahabas, och nära släktingar till Profeten Muhammed (saw) blev begravna. Området förstördes av wahabiterna när de tog över makten i Saudiarabien på 20 talet.

För några veckor sedan mindes många muslimer ett av 1900-talets största brott mot islam, ett brott begånget av ”muslimer”. Brottet var att en viss sekt, wahabiterna, hade tagit över Saudiarabien, och där tvingade de muslimerna att se på när man demolerade hundratals gravbyggnader i ett område kallat Jannat al Baqi.

I Jannat al Baqi ligger flera av shiaislams imamer begravna, Profetens dotters grav lär också finnas där. Många av Profetens vänner, fruar och släktingar låg också begravna där. Det här är överkurs i islamisk historia.

Enligt wahabismen, så får man inte bygga gravar för att minnas de döda. Liknande tendenser såg man hos Talibanerna, som förstörde Buddhastatyerna i Bamiyyan. Dessa var gamla statyer över Buddha, som man förstörde för att man anklagade områdets befolkning för att i hemlighet be till dessa statyer.

Efter förstörelsen så ser imamernas gravar ut så här

I Saudiarabien har man även förstört hus som tillhört Profeten eller hans vänner, alltså hus som varit över 1400 år gamla. Allt från det förgångna skulle bort.

Introduktion:

Wahabiterna, under ledning av den saudiska familjen, hade just tagit över makten över hela det nuvarande Saudiarabien, när de började riva Jannat al Baqi. Detta skedde 21 April 1925.

Al Baqi betyder trädgård, ordet Jannat kommer från ordet för paradis, för att belysa hur helgad denna plats var. Den förste vännen till Profeten som dog och begravdes där var Uthmaan bin Madhoon, Profeten lät fälla några träd så att man kunde begrava Uthmaan där, sedan satte Profeten två stenar ovanför graven.

Profetens son Ibrahim begravdes också där.Profetens mostrar Safiya, Aatika och Fatima bint al Asad, imam Alis mor, begravdes också där. Den tredje Kalifen Uthmaan kom att ligga där. Stora lärda som sunniternas kände Malik bin Anas och många andra begravdes där. Allt fler började efter det att begrava sina anhöriga där. Det sägs att runt 7000 av Profetens vänner begravdes där.

Jannat al Baqi innan saudierna förstörde det

Historiker beskrev området, däribland den kände resenären Ibn Batuta, de nämnde hur gravarna såg ut och vart de fanns. Ibn Batuta sa att det fanns tusentals gravar där men att många av dem inte hade några namn.

Wahabiterna och al Baqi

När wahabiterna började få makt, så tvingade de människorna att acceptera wahabismens ideologi. Man förstörde många byggnader och man var även nära att förstöra Profeten Muhammeds grav, men man ändrade sig i sista stund. Man förvägrade vallfärdande att komma in i området, om de inte antog wahabismens ideologi. Tusentals mördades för att de protesterade mot wahabismens förstörelse av al Baqi.

Imam Alis grav, det är såna magnifika byggnader de vill undvika i Saudi

Efter al Baqis förstörelse så stal wahabiterna de skatter som hade förvarats i närheten av Profetens grav. Vallfärdande rånades, wahabiterna attackerade även Iraks helgedomar, deras respektlöshet ledde till att det Ottomanska riket, i slutet av 1800-talet, straffade wahabiterna genom att skicka en armé från Kairo. När det lyckades firade man i Kairo i 5 dagar, äntligen kunde man vallfärda igen och staten lyckades bygga upp helgedomarna igen med hjälp av donationer. Wahabiterna var dock bara borta i några år, när de kom tillbaka lyckades de med att förstöra Jannat al Baqi till grunden. Awn bin Hashim (ståthållaren över Mecka) berättar att gatan var fylld av döda kroppar, kvinnor, barn och män, alla låg de där. Slakten som wahabiterna hade utfört var hemsk.

Vad hände sedan?

Det blev en folkstorm bland muslimerna, för att tysta den gick wahabiterna med på att åter bygga upp Profetens hus och att skapa en regering som skulle bestå av alla religiösa sekter i islam, ett löfte som bröts.

Vad kommer hända när en religion eller ett folk inte har några gamla länkar till sin förtid kvar? All vår kunskap om de stora civilisationerna före oss, kommer genom arkeologiska fynd, här har wahabiterna förstört 1400 år gamla byggnader och gravar.

Imam Hussains grav innifrån. Sådan skönhet vill man helst undvika i Saudiarabien

Några av de personer begravda där:

Imam Hassan bin Ali (andra imamen)

Imam Ali bin al Hussain (fjärde imamen)

Imam Muhammed ibn al Hussain (femte imamen)

Imam Jafar al Sadiq (sjätte imamen)

Kalif Uthmaan (tredje kalifen)

Fatimah al Zahra (Profetens dotter)

Profeten Muhammeds mor.

Profetens farfar och andra förfäder

Malik ibn Anas (grundaren av Malikiskolan)

Mer att läsa i ämnet

Al-Islam.org

Astronomy

    Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *