Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Amal 15 Shabaan

Shaban 15, en helig natt..en helig kväll..en välsignad sådan…

Den heliga Profeten saw, har sagt att under natten till 15 Shabaan, så tar Allah beslut om liv och död, om livsuppehälle och välstånd hos människorna. Efter Laylat al Qadr, är 15 Shaaban, den viktigaste av nätter, även känd som Baraat natten. Enligt Imam Muhammad al Baqir a.s, och Imam Jafar al Sadiq a.s, så har Allah lovat tillfredsställa alla legitima önskningar som folk ber Honom om.

Under denna natt, så skänker Han från Sina belöningar till människorna och förlåter på grund av Hans barmhärtighet. På morgonen under denna natt, föddes Imam Mehdi a.s. i Samarra, i Irak, år 255 Hijra.

Hadither ur boken Iqbalul Amaal lyder:

”Därför förbli vakna under denna natt i bön och i tillbedjan och uppmana er Ummah också att vara vakna under denna natt så ni kommer närmare till Allah”.

Under denna natt, förlåtas våra synder, och våra önskningar tillfredsställs. Ångra era synder under denna natt för Allah har lovat att tillmötesgå er. Den som missar denna natt, missar en stor och viktig del.

Allah har valt denna natt för Ahlul Bayt såsom Han valt Al Qadr för Profeten saw.

Första saken du måste göra är att ta bort alla materialla nöjen från dina ögon och från ditt hjärta. För att göra denna natt rättvisa, så ska du tänka dig att det är din sista natt här på jorden. Så du kommer inte ha fler möjligheter att göra allt rätt.

Amaal för 15/shabaan natten

1. Recitera 100 gånger, Subh’aanallah Walh’amdu Lillah Wa-Laa Ilaaha Illallah Ho Wal Allahu Akbar

2. Ta ghusl (bada) med tanke på att tvätta bort alla synder & som om det är din sista ghusl.

3. Recitera 100 gånger Astaghfurallah, med niyya (uppsåt) att söka förlåtelse.

4. Läs Ziyarat Imam al Hussain a.s och Särskilda Imam al Hussain a.s ziyara för 15/Shabaan, för alla profeter och änglar besöker Imamen denna natt.

Som en kort hälsning till Imamen, gå till nån upphöjd position, ex balkongen, titta till vänster, höger och upp mot skyn och säg:

Assalamu Alalika Ya Aba Abdillah Assalamu Alaikum wa Rahmatullah e wabarakatoh

”Fred vare med dig oh Abu Abdallah! Allahs fred och barmhärtighet och välsignelser vare på dig.

5. Läs Salat Jafar al Tayyar.

6. Läs dua Kumail för att få förlåtelse.

Kumail ibn Ziyad berättar:

”Jag satt med Imam Amir al Mumineen Ali a.s i Masjid Kufa och några följeslagare satt också med oss. En av dem frågade vad betydelsen av ”varpå varje vis påbud klargörs” (Surah ad Dukhan, vers 4). Imamen a.s svarade, betydelsen av denna vers är natten 15 i månaden Shabaan. Jag svär vid Honom som håller Alis liv i Sin hand, det finns inte en enda tjänare till Allah, som allt ont och allt gott som drabbar honom, bestäms under denna 15 shabaan, och detta gott och detta ont kommer fortsätta från 15 shabaan fram till nästa års 15 shabaan. Tjänaren som stannar kvar upp under denna natt och recitera Dua Khidr, kommer få sina böner besvarade.”

Denna dua är mera känd som Dua Kumail.

7. Man måste söka närhet till Imam al Mahdi a.s, vår tids Hujjah.

8. På denna natt måste man även vara upptagen med Ziyarat och Munajat och be om vad våra hjärtan önskar och beklaga oss över att vi är borta från vår väntade Imam. Man kan skriva ett Ariza (brev) till imamen också.

9. Recitera följande dua, för att välkomna Imamens födelse.
(dua och alla amal finns på http://www.duas.org/15shabanamal.htm att läsa om)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.