Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Musa al Kadhim a.s och Wudhu

Musa al Kadhim a.s och wudhu

Muhammad bin Ismail berättar genom Muhammad bin al Fadl att han sade:

Under min tid, var diskussionen om ifall man ska tvätta fötterna, stryka dem från tårna till ankeln eller tvärtom, häftigt diskuterat bland våra vänner. Ali bin Yaqtin skrev då till Musa al Kadhim a.s och berättade om dispyten och undrade hur man ska gå till väga med wudhu.

Musa al Kadhim a.s skrev tillbaka:

”Jag har förstått vad du frågar om angående rituell tvättning. Jag befaller dig att du ska skölja din mun tre gånger; du ska även skölja din näsa tre gånger; du ska tvätta ditt ansikte tre gånger; du ska skrubba i mellanrummet i ditt skägg; du ska tvätta din arm från fingrarna till armbågen, du ska skrubba hela ditt huvud och innanför och utanför dina öron; du ska tvätta dina fötter från tårna till anklarna, tre gånger. Lyd och gå inte emot min befallning.”

När brevet anlände till Ali bin Yaqtin, blev han förvånad på detaljerna, för dessa gick emot allt han och shiiterna trodde på. Han sa dock till sig själv, min mästare, vet bäst och jag ska lyda honom.

Under tiden fick Kalifen Harun al Rashid information om att Ali bin Yaqtin var en rafidie, en shiamuslim, som var fientligt inställd till Kalifen, så Harun al Rashid talade med sin minister om Ali och sa:

”Jag hör mycket om Ali bin Yaqtin och jag misstänker att han är fientligt inställd till oss och att han är en rafidie men jag kan inte se några problem med hans arbete för mig. Jag har ofta kontrollerat honom och har inte hittat något som fick mig att bli misstänksam mot honom. Jag vill kontrollera honom utan att han vet om det.”

Hans minister sa, shiiterna motsätter sig vår syn på hur man ska göra wudhu. De accepterar inte att man tvättar fötterna, så kontrollera honom på det viset, utan att han veft om det.

När det var tid för bön, gömde Harun al Rashid sig så att han kunde titta på Ali, utan att denne visste om det. Ali var ensam i ett av rummen. Ali började göra wudhu, och gjorde precis som Imam Musa al Kadhim a.s hade lärt honom. Harun al Rashid tittade och kunde inte dölja sig längre, så Ali såg honom. Harun al Rashid sa, oh Ali, de som menar att du är en rafidie, är lögnare.

Så Alis position hos Harun al Rashid återställdes och då anländ ett brev från Imam Musa al Kadhim a.s, som löd:

”Från och med nu Ali bin Yaqtin, ska du följa Allahs påbud hur man ska göra wudhu. Tvätta ditt ansikte en gång, som är obligatoriskt, två gånger frivilligt, tvätta dina armar från armbågen till fingrarna och gnid din pannas övre del och överdlen av dina fötter med det som är kvar av vattnet från din wudhu, det vi fruktade för angående dig, är över.”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *