Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Musa al Kadhim a.s och manteln

Musa al Kadhim och den värdfulla manteln

Abd Allah bin Idris berättar genom Ibn Sinan, som sa:

En dag skickade Harun al Rashid, några dräktar, för att hedra Ali bin Yaqtin, bland dem, fanns en svart mantel, som pryddes med guld, såsom kungar bar. Ali skickade dessa kläder, inklusive manteln, till Musa bin Jafar al Kadhim a.s. Han lade till pengar, som var den skatt han skulle betala, även kallad Khums. När allt nådde Imamen, tog han emot pengarna och mantlarna, men skickade tillbaka manteln med guldprydnad. Han skrev till honom:

”Spara manteln och låt den inte försvinna ur din hand, en händelse kommer inträffa pga, och då kommer du behöva den mot Harun al Rashid.”

Ali var misstänksam och förstod inte varför han fick tillbaka manteln, en tid senare kom Ali bin Yaqtin i konflikt med en högt anställd tjänare och sparkade honom. Tjänaren kände till Ali bin Yaqtins shiism, han kände även till allt om pengarna och kläderna som Ali hade skickat Imamen.

Så tjänaren gick till kalifen Harun al Rashid och berättade om allt och sa att Ali var en anhängare av Imamerna och att han varje år betalade en femtedel av sin vinst till Imamerna, som skatt och at than hade gett Imamen, manteln som gåva. Harun al Rashid blev galen av ilska, då shiiterna var förföljda och dolde sin tro, kände han sig besviken på att en shiamuslim hade kommit honom så nära.

Harun sa, om det är såsom du säger, så kommer jag förstöra hans liv. Han kallade till sig Ali bin Yaqtin och frågade honom vad han hade gjort med manteln som han hade gett honom. Ali sa, oh ledaren för de troende, jag har den gömd i en låst kista, däri har jag lagt parfym och varje morgon öppnar jag kistan för att titta på det och få välsignelser av det, jag kysser det och lägger det tillbaka på sin plats, varje kväll gör jag samma sak.

Ta hit det omedelbart, sa Harun al Rashid. En tjänare till Ali fick beskrivning vart kistan fanns och att han skulle ta nycklen från gömstället och ta hit allt. När de öppnade kistan, såg dem innehållet såsom beskrivet, med parfymen vid manteln. Harun al Rashid lugnade ner sig och sa till Ali, ta den med dig och gå din väg, jag kommer aldrig tro en förrädares ord över ditt ord. Han skickade en stor gåva till Ali och lät förrädaren bli piskad 1000 gånger, när han hade piskats 100 gånger, dog han.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *