Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Salman al Farisi

IribNews Iran Vision.

Salmans grav

Salman al Farisi, Salman persern, var en av de närmaste vännerna till Profeten Muhammed (s.a.w) och Imam Ali (a.s). Så nära var hans vänskap, att han inkluderades ibland Ahlul Bayt, Profetens familj.

Salman växte upp i staden Isfahan, i centrala Iran, i en by vid namn Jayyan. Hans far var Dihqan (ledare) för byn. Han var den rikaste mannen i området och hade ett stort hus. Salmans far älskade honom mycket, mer än han älskade någon annan. I början av sitt liv, var Salman en mycket troende zaraostran, eldtillbedjarna. Han var så religiös och kunnig, att han uppnådde status som eldens väktare. Hans plikt var att se till att elden aldrig släcktes. Fadern ägde stora ägor, som gav stora överskott. Pappan, tog hand om ägorna och en dag sa han till Salman:

”Min son, jag är för upptagen för att gå ut till ägorna idag, var så god och ta hand om mina plikter idag”.

När Salman var på väg till ägorna, möttes han av en kristen kyrka och hörde röster, som sjöng religiösa sånger i kyrkan. Han attraherades av dessa röster, han visste inget om kristendomen eller om andra religioner. Han drogs till rösterna och gick in i kyrkan för att se vad de höll på med, han var imponerad av av hur de bad och han var attraherad av tron. Han tänkte att denna tro är bättre än vår, jag kommer inte lämna dem tills solen solnedgången.

 Salman fick reda på att kristendomen uppstod i Syrien, och han bad dem tala om för honom ifall en karavan skulle gå mot Syrien, närmaste tiden. Inom kort fick han reda på att det skulle gå en karavan just mot Syrien och han följde med den. När han anlände till Syrien sökte han upp den mest kunnige i religionen och fördes då till kyrkans överhuvud i Syrien, biskopen.

Han gick till biskopen och sa, jag vill bli kristen, och vill gärna tjänstgöra hos dig, lära mig av dig och be med dig. Biskopen accepterade och Salman gick in i biskopens och kyrkans tjänst. När biskopen dog, kom en ny biskop på posten. Salman stannade kvar på sin arbetsplats, och den nye biskopen var asketisk och önskade sig livet efter detta och var mycket upptagen i bönen, dag och natt. Salman var mycket hängiven honom och höll honom sällskap under dessa tider.

Innan biskopen dog, sa Salman till honom: ”Oh min käre biskop! Snart kommer du bevittna Allahs beslut (döden). Jag svär vid Allah, jag har aldrig beundrat en person såsom jag beundrat dig, så vad kan du råda mig och vem kan du rekommendera mig att söka upp och lära mig av?”

Biskopen svarade: ”Oh min son! Jag känner inte till någon, förutom en man i Mosul, gå till honom för han är lik mig”. En kort efter att biskopen hade dött, anlände Salman till Mosul och kom till prästen som han skulle söka upp och det stämde, han var mycket lik den förra biskopen, när det gällde enkelhet och tillbedjan. När även denne präst dog, kom  Salman till ännu en präst och efter denne präst kom han till en präst nära staden Rom. 

Salman började arbeta i Rom och började samla på sig lite får och nötkreatur. När även denne präst var döende, berättade Salman om sitt liv (det sägs att Salman hade levt i många århundraden) och bad då denne präst om råd, såsom han hade bett de andra prästerna. Prästen svarade:

Det finns ingen jag kan skicka dig till, som följer den väg vi följer, men ditt liv verkar samstämma med tiden för en ny budbärare som kommer att dyka upp från al Haram. Hans migration kommer leda till en stad fylld av dadelträd. Han kommer äta mat, så länge det är en gåva och inte en donation. Om du kan nå denna stad, så gör det, för du är mycket nära hans era.”

Flera månader senare, kom en grupp arabiska ledare från Kalbstammen till Salmans stad,  Ammuriyah. Salman bad dem ta honom med till arabernas länder. De gick med på det, när de nådde Wadi al Qura (en plats mellan Syrien och Medina), svek araberna sitt ord och fängslade Salman och sålde honom som slav.

Salman arbetade för slavägaren som köpte honom och bad till Gud, dagligen om att rädda honom från denna slaveri. Han såldes igen, nu till en släkting till den förre ägaren, som var från Banu Qurayzah, denne man tog Salman med sig till staden Yathrib, dadelträdens stad, den stad som prästen hade talat om.

Under den tiden, hade Allahs budbärare, Muhammad saw, börjat med att bjuda folk till islam i Mecka, men Salman kände inte till det här, för att han levde under mycket hemska omständigheter som slav. När Profeten saw, nådde Yathrib, efter sin hijra från Mecka, var Salman på ett träd. Under trädet satt Salmans ägare och en släkting till denne ägare kom fram och sa:” Må Allah förbanna Aws och Khazraj (de två främsta stammarna i Yathrib). Vid Gud, de samlas nu vid Quba för att möta en man, som bara idag, kom från Mecka och som hävdar han är Profet.”

Salman kände en otrolig känsla av lättnad, när han hörde dessa ord och började darra av upphetsning, så för att inte ramla ned från trädet, gick han ner. Salman själv berättar:

”Jag lämnade huset för en stund, gick runt och frågade ut folk. Jag frågade en kvinna jag mötte, vars hela familj hade konverterat till islam, och hon visade mig vägen till Profeten. När det blev kväll, tog jag lite mat med mig och gick till Profeten. Då befann sig profeten i Quba.  Jag sa, jag har hört att du är en mycket troende man och att du har några som följde med dig på resan, med dig. Jag hade lite almosor och tycvkte du var den som förtjänade dem mest, här är det, varsågod och ät”

Profeten tog bort sin hand, och vägrade äta av maten jag gav honom, men sa åt sina följeslagare att äta. Då tänkte jag: ”Detta är ett av de karaktärsdragen som min läromästare talade om.”

På min väg hem, såg jag att Profeten var på väg mot Medina, så jag gick till honom och tog maten med mig och frågade honom varför han inte åt av donationerna för det var inte donationer utan det var gåvor. Denna gång åt Profeten också av maten.

Profetens ärlighet, var ett av de karaktärsdragen som Profeten besatt och som fick Salman att konvertera till islam. Salman släpptes från sitt slaveri då Profeten köpte honom fri. Efter att ha blivit muslim och folk frågade honom om vems son han var, så brukade han säga: ”Jag är Salman, son till islam från Adams barn”.

Salmans roll i Islam

Salman spelade en viktig roll i islams kamp. I slaget vid Khandaq, visade han på en innovativ förmåga att hjälpa muslimerna i kampen mot kuffar. Det var på hans inrådan som man byggde en stor vallgrav runt Medina för att avhålla fienden från att storma staden. När ledaren för kuffar, Abu Sufiyan, såg vallgraven sade han: ”Detta är en krigslist som inte använts av araberna tidigare”

Salman deltog i alla kampanjer. Ett av hans namn var, Salman den gode, han var en lärd, som levde ett tufft och asketiskt liv, han hade en mantel, som han bar och sov på. Han hade inget hus utan levde i det fria och om han behövde skydd, så satte han sig under ett träd eller vid en vägg.

När han senare blev guvernör över Al Madain, nära Bagdad, fick Salman en lön på 5000 dirhims, och dessa pengar brukade han skänka bort som sadaqah. Han levde av vad han jobbade ihop, när några personer kom till staden och såg honom jobba på åkrarna, sa de: ”Du är ledaren här och ditt uppehälle är garanterad och ändå gör du det här jobbet?” Salman svarade att han levde av det han jobbade ihop.

Som lärd var han mycket känd för sitt kunnande, Imam Ali sa om honom att han var som Luqman den vise. Salman besatt kunskaper av både de kristliga skrifterna och Koranen samt hans stora kunskaper i zaraostrareligionen. Salman översatte delar av Koranen till persiska, han var alltså den förste att översätta Koranen till ett främmande språk.

Enligt de mest pålitliga källorna, dog han år 31 eller 34, Hijra vid en ålder av 250 år, under Kalifen Uthman i staden al Madaain.

 

2 kommentarer

  1. zulqarnain 08 maj 2012

    Tack sadighi för att du delade med dig av detta!
    Du kan förmodligen detta bättre än mig men är det sant att Salman var en av de få personerna som fick veta var Fatima zahra (as) blev begravd?

  2. Bahlool 08 maj 2012

    salam aziz, japp vad jag vet var han med och de andra nära sahabas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *