Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Rening med sand eller vatten

 

TROENDE! När ni går till bön, två då ansikte och händer samt armarna upp till armbågarna och stryk med [de våta] händerna över huvudet och [två] fötterna upp till fotknölarna. och inte kan finna vatten, skall ta ren jord och stryka över ansikte och händer .”

(Koranen: Sura 5, Vers 6)

Hur man utför Wudhu och Tayammum

Innan man ber sina dagliga böner, och som rekommenderad eller obligatorisk akt för inför andra former av tillbedjan, måste muslimerna rena sig – något man gör vanligtvis med vatten. Den mindre verisonen av denna rensning kallas för Wudhu, medan den store formen heter Ghusl. Ifall det inte finns vatten, kan renandet ske med hjälp av ren jord, mylla eller sand och det kallas för Tayammum.

När man ska utföra Wudhu

Alla muslimer måste vara i ett tillstånd av spirituell rening inna man utför de obligatoriska dagliga bönerna. Samma slags rening måste man uppnå före ett flertal andra handlingar av tillbedjan, som till exempel frivillig bön, att röra Koranen och vallfärden (hajj). För det mesta räcker det med att göra Wudhu för att uppnå denna rening. Men vid vissa tillfällen måste man göra Ghusl. Ghusl tas inte upp i detta faktablad.

 

Hur du uträttar Wudhu

Niyya : Gör ditt uppsåt som sådan:  ”Jag utför denna Wudhu för att behaga Allah, och för att söka närhet till Honom.”.

 

Att tvätta ansiktet : Först, ta bort allt på ansiktet (och händerna) som kan avhålla vattnet från att ,nå huden, innan du börjar med Wudhu (fysiska saker som tex klockor, ringar osv.. eller även saker som färg eller liknande som kan vara som en barriär över skinnet). Ta en handfull vatten i höger hand och häll vattnet over ansikte, från toppen av pannan. Sedan använder du höger handen för att stryka over ansiktet från toppen, där hårfästet finns till botten av hakan, på så vis att vattnet når alla delar från hårfästet till hakan och runt hela ansiktet så att handens yta täcker hela ansiktet runt. Det är mitt fingret till tummen som är det man tvättar med. För att säkerställa att alla yttre delar har tvättats, inkludera en bit av de inre delarna av näsan, läpparna och ögonen i tvättningen. Du behöver dock inte tvätta allt inre i näsan, läppen och ögonen. Att tvätta som förklarat ovanför, en gång, är obligatoriskt. En andra tvättning är rekommenderad men fler än två gånger är förbjudet.

Tvätt av armarna : Med hjälp av vänster handen, hall vatten over höger arm, från armbågen till fingertopparna och sedan , med samma hand, stryk vattnet over båda sidor av armen, för att säkerställa att alla delar är tvättade. Sedan gör du likadant med vänstra armen och då använder du höger handen. Tvättningen måste göras från armbågarna ner mot fingartopparna och inte tvärom. Häll vatten liten bit ovanför armbågen för att säkerställa att hela underarmen blir täckt. Tvätta på så sätt att vattnet penetrerar håret, om du har. Och når skinnet. Än en gång, tvätta en gång är obligatoriskt, två gånger är rekommenderad och fler gånger är förbjudet.

 

Angående tvätt av ansikte och händer:

 • Tvätta genom att hälla vatten från topp till botten. Åt andra hållet gör din Wudhu ogiltigt.

I allmänhet tvätta en liten bit utöver de gränser som satts upp för att säkertälla att alla delar är täckta.

Strykning av huvudet : Sedan stryk over framsidan av ditt huvud med hjälp av det vatten som finns på din högra hand. Stryk från överdelen av huvudet nedåt (ned mot pannan och ansiktet). Det är rekommenderat att stryka på en yta som är lika stor som ett finger. Man kan stryka med enbart ett finger; men man rekommenderar att använda sig av tre fingrar tillsammans (mittfingret, pekfingret och ringfingret). Fukten måste nå hårbotten men ifall året är för kort och det inte kan kammas, räcker det med att stryka håret. Medan du stryker över ditt huvud, borde din hand inte röra din panna. För om du gör det, då kommer pannans fukt vidröra fukten på din hand och det kommer i sin tur göra strykandet av höger fot ogiltigt, eftersom strykningen av höger fot ska ske enbart med din hands fukt, utan återfuktning.

 

Strykning av fötterna : Slutligen, stryk dina fötter med den fukt som återstår på dina hander. Stryk från toppen av dina tår till fotleden. Stryk höger fot med höger hand och din vänster fot med din vänster hand. Det är bättre att stryka ett område lika brett som tre fingrar (mittfingret, pekfingret och ringfingret), än bättre är det att stryka över hela foten med hela handen. När du ska stryka över foten dra handen från tårna till fotleden (som beskrivet där uppe). Placera inte enbart din hand på din fot och dra upp en liten bit. Märk väl att stryka över strumpor eller skor inte är acceptabelt, förutom i mycket ovanliga omständigheter

 

Angående strykning av huvud och fötter:

 • Medan du stryker över ditt huvud och dina föter, rör din hand över dem. Hålla din hand still och flytta din fot/huvud gör din Wudhu ogiltig. Dock finns inga problem med att din fot eller ditt huvud rör på sig lite när du stryker över dem.
 • De delar som du stryker over måste vara torra innan du börjar din strykning, och ifall de är så pass våta att fukten på dina hander inte gör någon inverkan på dem, då blir din strykning ogiltig. Lite fukt på de delar som du stryker över är tillåtet,så länge som fukten på dina handflator omedelbart blandas med dem, när du stryker över.

Strykningen måste ske med hjälp av den fukt som finns kvar på handflatorna efter tvättningen. Fukta inte dina händer igen med nytt vatten, och blanda inte dina händers fukt med andra delar som du gjort Wudhu på. Ifall handflatorna blir torra innan strykningen, då kan man fukta handflatorna med hjälp av vattnet som finns på skägget, mustaschen, ögonbrynen eller andra ställen som tvättats under Wudhu.

När man ska utföra Tayammum

Utför Tayammum istället för Wudhu eller Ghusl när:

 1. Inte nog vatten är tillgängligt för Wudhu eller Ghusl.
 2. Att få tag i vatten för Wudhu kommer få sätta ditt liv, eller din egendom i fara och du kan inte få tag i vatten under några som helst omständigheter.
 3. Användandet av befintligt vatten skulle lämna otillräckligt med vatten för att dricka och skulle utgöra ett hot för att dö av törst eller sjukdom, eller utgöra svårighet för dig eller dina nära.
 4. Att tvätta ditt ansikte eller dina hander skulle utgöra något slags hot mot din hälsa..
 5. Finns vatten men du får inte använda det.
 6. Risken finns att ifall du utför Wudhu eller Ghusl så skulle det försena  tiden för bönen, delvis eller helt, så att du inte hinner utföra den.
 7. Ifall kroppen eller kläderna är rituellt orena (najis) och personen har enbart nog med vatten; att ifall han utför Wudhu eller Ghusl, så skulle det inte finnas nog med vatten för att rena sin kropp eller sina kläder för bönen..

 

Hur man utför Tayammum

Niyya : Gör ditt uppsåt,  ”Jag gör Tayammum istället för Wudhu (eller Ghusl), för Allahs behag och för att söka närhet till Honom.”

Steg 1 : Slå båda händers handflator samtidigt på jord, sand eller sten (beroende på preferens), som måste vara torr och ren. (Bild 1).

Steg 2 : Dra båda handflator ihop från pannans början, där håret växer, ned till näsans rygg. Båda två sidor av pannan, med öronen och ögonbrynen, ska inkluderas. (Bilder 2 och 3)

Steg 3 : Sedan dra vänster handflata over hela baksidan av höger handflata, från vristen till fingertopparna. (Bild 4)

Steg 4 : Sedan drar du höger handflata over hela vänstra handflatan.

Steg 5 : Slå flatorna ihop på en godkänd yta en andra gång, som i steg 1.

Steg 6 : Repetera steg 3.

Steg 7 : Repetera steg 4.

 

Bild 1

Bild 2

Bild 3

Bild 4

Jabirah

Vad är Jabirah? Hur gör man tvagning eller obligatorisk ghusl när man har Jabbirah?
Svar:
Omläggningen som täcker ett sår eller gipset som täcker en bruten kroppsdel eller den medicin som läggs på ett sår/varblemma brukar kallas för Jabirah.
Man gör en Jabirah tvagning eller Jabirah ghusl när det behövs under tiden man har jabirah. Vilka är precis som vanlig tvagning eller ghusl med skillnad att man endast vidrör det jabirah stället med en blöt hand. Detta ifall vattnet inte skadar såret, då öppnar man täckförbandet om det nu finns en sådan och vidrör själva såret med den blötta handen. Om det är möjligt eller ej skadar att öppna täckförbandet annars får man göra det på själva täckförbandet/gipset om vattnet tycks vara skadande för såret eller det är omöjligt eller skadande att öppna själva täckförbandet. För jabirah ghusl är det bättre att använda sig av ghusl tartibi (ghusl i ordning) enligt den obligatorsika principen. Om jabirah omfattar en större del eller alla tvagningens eller ghusls delar behöver man göra tayamum istället.

Gäller enligt de flesta lärda:
Imam Khomeini
Sayyid Sistani
Sayyid Sadiq Shirazi
Sayyid Khameini
Ayatollah Makaram Shirazi

4 kommentarer

 1. Ruaa 15 augusti 2013

  Ska man inte säga något då man stryker över dessa kroppsdelar?
  Och ska man inte tvätta händerna först av allt en gång o säga Allahumma sali ala Mohammed wa al Mohammed (as)

 2. Bahlool 16 augusti 2013

  vad jag vet är det inget krav

 3. Kowsar 16 september 2020

  Salaam aleykum.
  Jag har en fråga. Vet inte om det är den rätta fält comentaren där jag kan ställa min fråga men jag gör det ändå i förhoppning om att ni kan besvara min fråga in shaa Allah!

  Om man befinner sig i en bussresa påväg mot en annan stad där jag har flera timmar kvar innan jag kommer fram och maghrib träder in och jag inte har wudu. Hur kan jag göra wudu på en bus där det finns varken vatten, jord/sand eller sten som jag kan röra vid för att göra en giltig wudu?

  JazaakAllah i förväg!

 4. Bahlool 17 september 2020

  wsalam, om det bara finns lite damm, så räcker det. brukar finnas lite sådant på bussar på marken tex

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *