Press "Enter" to skip to content

Majsen som vann priser

Det fanns en bonde som planterade högkvalitativ och prisvinnande majs på sina fält. Varje deltog han i kommunens tävlingar och där vann han stora priser. En dag intervjuades han av en reporter på en tidning och fick reda på att bonden delade sin majskorn, som han använde till sådd, med sina grannar.

“Hur har du råd att dela med dig av din bästa sådd med dina grannar, när de ju kommer tävla emot dig nästa år?”

Frågade reportern.

Bonden svarade:

“Visste du inte att vinden tar upp pollen från det korn som håller på att mogna och flyttar det från fält till fält? Ifall mina grannar odlar majs av dålig kvalitet, då kommer korsblandning av de dåliga och de bra, leda till att kvalitén på min majs blir sämre. Om jag vill ha bra majs, måste jag hjälpa mina grannar att odla bra majs.”

Bonden gav en bra förklaring på hur livet är sammanbundet. Hans majs kan inte bli bättre, om inte hans grannars majs blir bättre. På samma sätt ser det ut i andra sammanhang i livet. De som vill leva i harmoni, måste hjälpa sina grannar och kollegor, att leva i fred. De som vill leva bra, måste hjälpa andra att leva bra.

Värdet på ett liv mäts av de liv det berör. Succé sker inte i isolation; det är ofta en kollektiv process. Så låt oss dela de goda dåden, idéerna och nya kunskaper med våra familjer, vänner och grannar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *