Press "Enter" to skip to content

Ashura – Anledningarna för Hussains revolt

Även om de första två kaliferna inte står högt i kurs hos oss shiiter, så följde de ändå Profetens (saw) sed att vara rättvisa mot folket när det gäller folkets pengar. De bodde enkelt, roffade inte åt sig av statens pengar och följde i det hänseendet Profetens (saw) sed. Fortsättning från Kufas brev.

När Othman kom till makten, regerade han i 12 år. Under dessa år började kaoset, ett kaos som ledde till hans mord. Han började ta in släktingar, som roffade åt sig makt och pengar. Han började bygga palats åt sig och sina fruar och efter hans död, hittade man stora summor mark och pengar. Även innan han blev Kalif, var han rik, eftersom hans pengar stödde muslimerna, men under hans Kalifat, blev det större korruption, på grund av hans stöd till släktingar, som inte fruktade Allah.

Under denna tid ökade även pengarna och egendomarna hos andra kända Sahabas. Talha och Zubair är goda exempel.

Zubair var vän till Ali bin Abi Talib (a.s), men startade ändå en revolt mot denne. Varför? Det sägs att han hade över 1000 kameler när han dog, vart hade han fått dessa ifrån? När Ali blev Kalif, så ville han sluta upp med den korruption som tärde på muslimernas gemensamma pengar, något som var en av anledningarna till  Zubairs svek, och senare död.

Hussein (a.s) såg allt det där och insåg att han måste stå upp mot orättvisan eller tillåta islam gå under. Ommayyiderna behandlade ickearaberna som andra klassens medborgare, de roffade åt sig av pengarna, de började förändra och förvränga islam och haditherna. Hussein bin Ali (a.s) gjorde det enda han kunde göra. När han sedan tvingades ge trohetslöfte, då var måttet rågat. Kufabornas kallelse var bara startskottet. Hussein skulle reformera religionen och den muslimska gemenskapen, och det lyckades han med genom att ge sitt liv.

One Comment

  1. fearless
    fearless 03 december 2011

    alsalam 3alaika ya aba 3abdi ellah elhussein, alsalam 3alaika wa 3ala al’arwa7i ellatti 7allat befena’ek, ilaika menni alsalam

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *