Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ramadan – Kaffarah

Här vill jag belysa Ayatollah Sistanis syn på reglerna för Ramadanoch fastan. Det är viktigt att beakta att dessa regler gäller Jafariskolan och enbart de som följer Sistani. Tillhör man en annan skola får man vända sig till den skolans företrädare eller så kan ni ställa frågor här och jag blir glad åt att finna uppgifterna.

Kaffarah för fastan

Kaffarah är ett ”skadestånd” eller bot, för att man gjort något brott mot de religiösa lagarna. Ifall man brutit Ramadanfastan, så får man betala Kaffarah. Regel 1669.Kaffarah för att inte ha fastat under Ramadan är:

 • Att frige en slav eller
 • att fasta i två månader
 • ge föda som räcker till sextio fattiga så de blir mätta eller ge 3/4kg matvaror, som vete, böner eller bröd osv, till var och en av dem.

Ifall det inte är möjligt för personen att fullfölja någon av dessa krav, så måste han ge Sadaqa (pengar till fattiga), som han har råd med, och be Allah om förlåtelse. Den obligatoriska försiktighetsåtgärden är också att ge Kaffarah när han/hon är kapabel till att göra så. 1670. En person som planerar att fasta två månader som Kaffarah, ska fasta en månad och en dag utan uppehåll. 1671. En person som ska fasta två månader som Kaffarah för Ramadan, borde inte starta fastan om han vet att Eid al Adha (en av de två stora festivalerna hos muslimerna) infaller under den perioden. 1672. Ifall en person, som ska fasta utan uppehåll, måste avbryta en dag utan giltig grund, då måste han göra om hela fastan. 1673. Ifall en person, som måste fasta utan uppehåll, inte är kapabel till att fasta utan uppehåll, utan måste avbryta någon dag på grund av giltiga skäl (ex resa) då behöver personen ifråga inte göra om hela fastan. 1674. Ifall en person bryter sin fasta med något haram (något förbjudet), om det är förbjudet i sig, som vin, otukt eller det har blivit haram på grund av någon anledning, som till exempel mat som är tillåtet men blivit haram, eller ifall han har haft sex med sin fru under fastan, då måste han göra alla tre Kaffarah, som en slags rekommenderad försiktighetsåtgärd. Det betyder att man borde friget en slav, fasta för två månader och föda 60 fattiga tills de blir mätta. Ifall han inte kan göra alla tre Kaffarah, då måste han göra en av dessa tre. 1676. Ifall en fastande person har sex med sin fru med sin fru eller ifall en person onanerar, då blir en Kaffarah obligatoriskt på honom. Men som rekommenderad försiktighetsåtgärd, så borde han göra en Kaffarah för varje gång han haft sex under tiden. 1677. Ifall en person avbryter fastan fler än en gång och det inte är på grund av sex, då räcker det med att betala en Kaffarah.             1685. Ifall en person var säker på att det var första dagen på Ramadan och han avslutade sin fasta med flit, och det senare visade sig att det var sista dagen på månaden Shaban istället, då behöver han inte betala Kaffarah.   1687. Ifall en man fastar under Ramadan och tvingar sin fru att ha sex med honom, och hon också fastar, då måste han betala Kaffarah för sig och för sin fru. Ifall hon var frivillig med på det, då måste båda betala var för sig. 1688. Ifall en kvinna tvingar sin man att ha sex med henne medan de är fastande, då behöver hon bara betala Kaffarah för sig själv.         1693. Man bör inte glömma bort Kaffarah, men det är inte nödvändigt att betala det omedelbart. 1694. Ifall en person måste betala Kaffarah och han inte har betalat det på några år, så ökar inte Kaffarah. 1695. När en person är nödgad att betala Kaffarah och ge föda till 60 personer; och han har tillgång till 60 personerna, då kan han inte ge mat till en person till ett värde av 60 personers mat. Han måste alltså ge mat till 60 personer, om han har möjlighet att hitta 60 fattiga. 1696. Ifall en person gör om fastan och med flit bryter fastan efter middagsbönen, så måste han ge mat till 10 fattiga. Ifall han inte kan göra det, måste han göra om 3 dagars fasta i gengäld.

17 kommentarer

 1. husse 18 augusti 2011

  hej bror

  jag har brytit fastan nu många dagar pga olika orsakar. två gånger bröt jag den för jag va sur, o flera för att jag var starkt rök sugen. jag är en svag person men en svag tro har jag kommit på. va ska jag göra för att gud ska vara nöjd med mig…det vill säga va ska jag ge i kaffara. jag läste men för stod inte riktigt allt. jag har tänkt i såfall ge pengarna till afrikashorn. som du säkert vet är de mest i behov av pengar…så hur mycket kostar det att mata 60 personer?

  jag skulle vara tacksam för ditt svar så snabbt som möjligt.!!!!

 2. Bahlool 18 augusti 2011

  vilken lärd följer du? JAg själv ska göra om vissa dagar och då ska jag även betala lite kaffare, brukar vara lite mjöl OCH ANDRA baslivsmedel åt visst antal personer

 3. husse 18 augusti 2011

  jag följer sistani må gud vara nöjd med honom. så ag behöver alltså inte fasta två månader för att jag bröt en dag? i såfll kommer jag behöva fasta flera månader, o det låter ju konstigt.
  men hur mycke tror du att det kostar i pengar att mata 60 pers-?

 4. Bahlool 18 augusti 2011

  Att frige en slav eller
  att fasta i två månader
  ge föda som räcker till sextio fattiga så de blir mätta eller ge 3/4kg matvaror, som vete, böner eller bröd osv, till var och en av dem.

  Alltså vad jag förstått så ska du ge 3/4 kg matvaror som är basvaror till 60 personer. Om du kan. Låt oss anta det är vete, då är det alltså 105 kg vete, omräknad ca 1200 kr

 5. husse 19 augusti 2011

  haha oj 1200 de va mycke pengar..så jag ska gångr det med typ 6 dagar som jag inet har fastat? de blir en heldel..men jag betalar heldre än att fasta två månader.

 6. Bahlool 19 augusti 2011

  tror du ska bara betala det en gång..sårt man måste kaske kntakta sistanis representanter och fråga

 7. husse 19 augusti 2011

  hej

  har du deras telnummer?

 8. Mohammed 05 september 2011

  Salam bror adda min msn vill snacka med dig.

  Salam

 9. Bahlool 05 september 2011

  du kan adda mig på fb bahlool Abuturab

 10. Ali 27 juli 2016

  hej
  jag har onanerat tre gånger i ramadan så jag har brytit ramadan 3 gånger. Jag gjorde det utan att kolla på något haram förutom en gång. Jag är 15 år gammal. Måste jag öra kaffarah och vad måste jag göra
  Bahlool hjälp mig

 11. Bahlool 28 juli 2016

  Hej enligt Sayyid Sistani

  1676. If a fasting person engages in sexual intercourse several times a day during Ramadhan or commits masturbation, one Kaffarah becomes obligatory on him. But, as a recommended precaution, he should give a Kaffarah each time he engages in sexual intercourse.

  Så du måste betala 3 gånger kaffarah för att du gjort det 3 gånger

 12. Ali 29 juli 2016

  ok men kan jag bara ge pengar som kaffarh eller?

 13. Bahlool 29 juli 2016

  ge föda som räcker till sextio fattiga så de blir mätta eller ge 3/4kg matvaror, som vete, böner eller bröd osv, till var och en av dem.

 14. Ali 31 juli 2016

  men det blir svårt att hitta fattiga i svergie. Kan jag skicka pengar till hemlandet och någon därifrån gör det åt mig. eller kan jag ge pengar till någon som hjälper fattiga

 15. Bahlool 31 juli 2016

  Vi driver en fond till behövande i Irak, Pakistan, Afghanistan och Ghana

  Clearingnr: 8050-7
  Kontonummer: 803 035 1400
  Swedbank Swish 0704014422

 16. Ali 01 augusti 2016

  aha ok hur mycket behöver jag betala då. Och kommer det att räknas som kaffarah

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *