Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vilket är du?

Förr tänkte jag, att jag löste ett problem och fick då två nya istället..

En dag, så beklagade sig en dotter till sin far, över hur hemskt hennes liv var, och hon visste inte hur hon skulle klara av livet. Hon var trött på att kämpa och på att försöka hela tiden. Det kändes som att när hon löste ett problem, så dök ett nytt upp istället. Hennes far, en kock, tog henne till köket. Han fyllde tre kastruller med vatten och satte dem på hög värme. När kastrullerna började koka, placerade han potatis i den ena, ägg i den andra och malen kaffe i den tredje.

Sedan lät han dem koka upp, utan att säga ett ord till sin dotter. Dottern klagade och jämrade sig. Hon var otålmodig, och undrade vad han gjorde. Efter 20 minuter, stängde han av spisen. Fadern tog ut potatisen ur kastrullen och placerade den i en skål. Han gjorde samma med äggen, kaffet hällde han i en kopp. Sedan vände han sig mot sin dotter, och undrade vad hon såg. Hon svarade hon såg potatis, ägg och kaffe.

”Titta närmare och rör potatisen.” Sa han. Hon märkte att potatisen var mjuk. Sedan bad han henne knäcka ett ägg. Efter att tagit bort skalet, såg hon att ägget var hårt. Sedan bad han henne dricka kaffet, och dess rika arom, fick henne att le. Far, vad betyder det här? Frågade hon.

Så han förklarade att potatisen, äggen och kaffet, alla de hade upplevt samma slags motgångar, det kokande vattnet. Dock alla reagerade olika. Potatisen gick in starkt, hård och obeveklig, men i det kokande vattnet, blev det mjukt och svagt. Ägget var ömtåligt, med ett tunt skal som skyddade dess inre vätska, tills det kom i kontakt med det kokande vattnet, då blev ägget hårt.

 

 

Det malna kaffet var dock unikt. När det kom i kontakt med det kokande vattnet så ändrade de på vattnet och skapade något helt nytt. ”Vilken av dem är du.” Frågade han sin dotter. ”När motgångar drabbar dig, hur besvarar du dem? Är du en potatis, ett ägg eller kaffebönan?”

I livet händer oss många saker, saker sker runtomkring oss, men det enda som spelar roll är vad som sker inom oss. Vilken person är du, när problemen drabbar oss och hur reagerar vi på dem? Kommer de göra oss svaga och mjuka? Hårdhjärtade eller kommer de ändra på oss till något annat, något värdefullare.

Glädje är inte något du hittar, utan något du skapar.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.