Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

R.I.P Brian Haw, 1949-2011

’Unsung hero’ Brian Haw, 1949-2011 – Features – Al Jazeera English.

I denna mörka värld, full av hat och av krig, en värld där orättvisor sker dagligen, en värld där goda människor förgås och onda styr, så finns det ljusglimtar, människor som gör det där speciella, det där unika – att bry sig om andra även om det kostar dem vänner, hälsa och livet.

Brian Haw var en sådan man. Jag såg många dokumentärer, och i en av dem fanns han, han talade lugnt med en känd konspirationsteoretiker, och plötsligt såg man den brittiska riksdagens bilar köra förbi, och då förbyttes Brian Haws lugna samtalston till skrik och ringande av klockor. Jag tänkte vilken galning.

Idag, när jag tittar på youtube och läser om honom tänker jag, vilken storartad människa.

Medan mina vänner sörjer Jackassskådisens död, en skådespelare som dog i en bilkrasch, tänker jag på denna Brian Haw, en man som lämnade sin familj 2001, fru och 7 barn, för att ställa sig utanför det brittiska parlamentet, för att tala om för dem vilket lidande Iraks barn uthärdade. Barn som bombades, efter att ha fått svälta i en av de största och mest katastrofala embargon i historien. Där över 550 000 barn svalt ihjäl eller dukade under för sjukdomar – allt för att USA ville få ner Irak på knä, med Storbritannien som hjälpare.

Haw visade på de lögner som spreds, för att gå ut i krig efter krig. Först Irak sedan Afghanistan och han ställde frågan, är våra rikedomar och vår makt värd alla dess oskyldiga offer? Han visade, med hjälp av plakat och fina ordvitsar, att det fanns folk som stod emot det våld och den misär som västmakterna tagit med sig ut i världen.

I dagarna dog Brian Haw, efter att i många år hållit ut mot statens försök att få bort honom, han var som en irriterande fluga, som inte ville sitta och låta dem komma undan med sina lögner för att starta krig efter krig. Rättegångarna avlöste varandra, men Brian Haw fick stanna kvar utanför parlamentet, dag in och dag ut.

Jag frågar mig ibland om Imam Hussain, om jag skulle vara en av hans 72 anhängare, som var hans sanna shiiter, som stod med honom och visste de skulle dö den dagen eller om jag skulle vara av de falska shiiterna, de 18000 som flydde och svek honom. Jag frågar mig nu, skulle jag vara en av dem som stod ut i 10 år, utanför ett parlament, dag in och dag ut, som skulle bli hotad, slagen eller brännmärkt eller om jag skulle vara en av dem, som tittar på, tänker oj vad fint eller oj vad sjukt och sedan gå min väg?

Brian Haw, min yttersta respekt för dig, Sharif we ibn Sharif.

 

2 kommentarer

  1. Bahlool 22 juni 2011

    lade upp den några månader sen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *