Press "Enter" to skip to content

Marocko – Kungen darrar

Marockos kung lanserar radikala reformer – DN.SE.

I spåren av det som vi kallar ”arabiska våren” där olika arabiska stater fått se sina befolkningar gå ut på gatorna och kräva mera frihet och demokrati, har vi sett härskarna bemöta dessa protester olika.

I Egypten gick det våldsamt till i början, tills man insåg att hela folket var för demokratiseringen. Bahrain lärde sig av Tunisiens och Egyptens exempel och där ville man inte ge upp makten, så medan man talade lugnt, bjöd man in wahabitiska trupper från Saudiarabien för att bränna moskéer och Koranböcker och slå ned på de fredliga demonstranterna.

I Syrien och Libyen gick man annorlunda till vägs, man attackerade de protesterande.

Nu i Marocko verkar kungen Mohammed VI ha gått en annan väg, han försöker implementera mer demokratiska reformer, som ska stärka rättsväsendet och ge människorna mera frihet och demokrati – ändå menar demonstranterna på gatan att det inte är tillräckligt.

Kungens makt är hotad. Enda lösningen för den arabiska världen, är en union, en stat där alla dess invånare, om de är araber, kurder, turkar eller perser, ska kunna ha samma rättigheter och ha samma tillgång till resurserna.

Vi måste tillbaka till våra rötter – även om Kalifatet var korrumperat när de rättmätiga Imamerna mördades och förföljdes, så såg man en enighet då som gagnade folket en enighet vi behöver nu. Vi ser att allt fler länder slår sig samman för att skapa inre marknader, varför ska inte araberna gör det innan oljan tar slut?

2 Comments

  1. Masmoudi
    Masmoudi 19 juni 2011

    Bahlool, häng med utvecklingen i Marocko här

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *