Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Jemen – Ännu en USA marionett faller

Medlingsförsök ges upp i Jemen – DN.SE.

I mitten av 1900-talet gick det shiitiska Zaydiska kungahuset under, tack vare ett inbördeskrig där wahabiterna i Saudiarabien stödde shiiterna (weird) och sedan svek dem och Nasrs Egypten, som stödde rebellerna (efter att i början ha stött och fått stöd av regeringen), så kom Ali Abdullah Saleh till makten. Han förenade Sydjemen och Nordjemen och har styrt landet sedan dess.

Ett fattigt land som gick från att ha haft en Zaidi (shiagren) styrande elit till att plötsligt stödja wahabiterna, som sedan de fick makten, startat upp konflikter i landet. Vidare har man i södra Jemen en befolkning som tröttnat på att vara andra klassens medborgare. I norra Jemen har vi shiiterna, under ledning av al Houthi familjen, som gång på gång gjort uppror mot den dåliga behandlingen som shiiterna får utstå i det av wahabiterna allt mer infilitrerade landet.

Abdullah Saleh är själv en shia, som tillhör al Ahmars klankonfederation, nu har även dem vänt sig emot honom. USA, som gång på gång stött och hjälpt denna tyrann, verkar också ha tröttnat. Hundratals har dött för att få frihet, slut på korruption och demokrati, men kommer demokrati i ett land styrt av klaner att lyckas? Knappast.

Vad Jemen behöver är en stark ledare, men som inte mördar sitt eget folk för att behålla makten i 30 år till.

Jag tror att både demonstranterna och de olika grupperna som vill ta makten, inte riktigt vet vad för lösning de har för att hjälpa landet på fötter – alla verkar vara del av problemet och inte av lösningen. Om Al Qaidah (som skapats av wahabiterna, som i sin tur fick större makt tack vara Ali Abdullah Saleh) får makten i landet, så kan vi vänta oss ett blodbad på shiiter och sunniter.

En kommentar

  1. Mohamed Omar 02 juni 2011

    Under konflikten mellan rebellerna och Zaydi Imamen definierades den inte som en konflikt mellan sunni och shia utan som mellan reaktionära, rojalistiska krafter och progressiva, arabsocialistiska. Därför var Saudi på Imamens sida, för att hindra att Nasrs antirojalistiska idéer skulle spridas i regionen. På den tiden existerade knappast shia- sunnikonflikten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *