Press "Enter" to skip to content

Vart är Lars von Triers yttrandefrihet?

von Trier bannlyst i Cannes – DN.SE.

Lars von Trier kanske skämtade på ett tråkigt sätt, han kanske inte var duktig på engelska så hans skämt kom inte fram rätt, han kanske verkligen tyckte att Hitler gjorde bra saker och många hemska saker (nåt han sade) han kanske tyckte synd om Hitler, där i sin bunker, så vadå då? Om Lars vån Trier tyckte att Hitler gjorde något bra, är det väl hans rätt?

Är det inte vi i Sverige och i Europa som brukar skryta om vår yttrandefrihet? När Lars von Trier tycker att Israel är besvärligt, så hamnar han i blåsväder, han slängs ut från Cannesfestivalen och är nu en paria, en persona non grata, en person ingen vill kännas vid, varför? Vad hade han sagt som var så hemskt?

Jag tycker det är ett riktigt stort hyckleri, där vi skyddar och försvarar Lars Vilks men klankar ner på en annan Lars, för att denne skämtade på ett för oss oförklarligt sätt…

Så Lars Vilks uttalanden emot 1.5 miljarder muslimer, mot deras Profet, mot deras religion, det är yttrandefrihet och det ska vi skydda. Medan Lars von Triers uttalanden om att han delvis kan förstå Hitlers lidande och att han som tysk har nazirötter, det ska vi fördöma och han ska straffas med att kastas ut i kylan?

16 Comments

 1. Iris
  Iris 20 maj 2011

  Salam…. jo, men det är väl ett praktexempel på typisk, västerländs dubbelmoral…

 2. Bahlool
  Bahlool 20 maj 2011

  wsalam tyvärr kommer de undan med sånt

 3. Zheng He
  Zheng He 21 maj 2011

  HAHAHAHAHAHAHAHAAHAHAH!! Vad har hänt med Skandinavien, varför får dem inte skämta om Hitler?. Känner dem ingen medlidande med sina germanska släktingar eller åt deras skämt? 🙂 Du vet FRIA ORDVAL ÄR MAKT och MAKT ÄR FRIA ORDVAL! Vi vet att dessa nollor har ingen makt över sina länder. Israel äger dem till 120 %. Vilket jävla skam dessa människor är. Som arabiska diktatorer! Finns det bara 4 länder som är 100 % fria från zionisterna? Kina, Ryssland, Iran, Nord Korea? Alltså som följer sina egna länders intresse till 200 med stolthet? Stolthet = inte rövslicka, anfalla med våld eller buga åt andra länder ledare!

 4. Christer Eriksson
  Christer Eriksson 21 maj 2011

  Det är en viss skillnad att skämta om profeten Muhammed och Hitler med sin förintelse av judar. Det förstnämnda representerar en religion man kan välja att tro på eller inte, och som kan ifrågasättas, emedan det sistnämnda är en väldokumenterad händelse som varken kan ifrågasättas eller väljas bort.

 5. Bahlool
  Bahlool 21 maj 2011

  Hur skämtade han om judarna? Så mordet på miljoner muslimer i Afghanistan, Pakistan, Palestina, Irak det är inte väldokumenterat? Embargot allena kostade över 1.6 miljoner irakier livet, däribland 550 000 barn som USA ansåg vara värda priset 😉

 6. Christer Eriksson
  Christer Eriksson 21 maj 2011

  Är det inte sant att vissa muslimer jämställer Lars Vilks rondellhund av profeten Muhammed, eller de danska karikatyrteckningarna, som likvärdigt med kritik av förintelsen? Det tycks åtminstone vara ett gångbart argument av Irans president som arrangerade en tävling i vem som kunde ironisera mest över Holocaust som ett svar på detta.

  Och självklart måste västvärlden besvara fientliga krigshandlingar från muslimska terrorister. Att avsätta diktatorer och islamistiska våldsregimer i andra länder för att omstöpa dessa till folkstyrda demokratier är moraliskt försvarbart, och i synnerhet när de utgör ett lika stort hot gentemot omvärlden som mot den egna befolkningen.

  Sverige slåss tllsammans med USA i både Afghanistan och Libyen, samt patrullerar i EU’s regi utanför Somalia med våra krigsfartyg. Det är helt legitimt och i överensstämmelse med folkrätten. Förövrigt är det islamister som i Guds namn medvetet mördar civila och oskyldiga människor i både Pakistan, Afganistan och Irak. När vi försöker minimera civila förluster vill islamisterna istället maximera dem och drar sig därmed inte för att mörda andra muslimer för att få massmedias uppmärksamhet med sina dagliga självmordsbombningar av folkfyllda marknader och moskeer. Det är inte vårat fel att så många muslimska kvinnor och barn har blivit lemlästade där. Den intressanta frågan är väl snarare varför just islams gränser är så blodiga ute i världen?

 7. Bahlool
  Bahlool 21 maj 2011

  Du svarade inte på frågan, på vilket sätt skämtade lars von Trier om judeutrotningen?
  Iran arrangerade tävlingen för att belysa det hyckleri som USA och Väst uppvisar. Även här, ser man, von Trier utmålas till värsta nazisten medan du sitter här och försvarar Vilks. Tack för att du bevisar min ståndpunkt.

  Och självklart måste västvärlden besvara fientliga krigshandlingar från muslimska terrorister. Att avsätta diktatorer och islamistiska våldsregimer i andra länder för att omstöpa dessa till folkstyrda demokratier är moraliskt försvarbart, och i synnerhet när de utgör ett lika stort hot gentemot omvärlden som mot den egna befolkningen.

  Då är det alltså lika legitimt att muslimer och “muslimska” terrorister besvarar västs fientliga krigshandlingar? USA och väst gick in i Irak, Väst skapade israel (krigshandling) väst hotade och hotar Iran (krigshandling)
  Vad du tycker är moraliskt försvarbart hör inte hit, vi talar om folkrätten och om lagar och regler som gäller allt och alla. Bahrains regim är ett hot mot sitt folk, väst är rätt tysta…Diktatuerna Egypgen och Tunisen var hot, då var väst rät tysta..Bara för att du vill ha demokrati här i Sverige, betyder inte det att du har rätten att tvinga på denna ideologi på andra..vad är det då för skillnad på dig och på andra fascister som tvingar sig på andra?

  Sverige slåss tllsammans med USA i både Afghanistan och Libyen, samt patrullerar i EU’s regi utanför Somalia med våra krigsfartyg. Det är helt legitimt och i överensstämmelse med folkrätten. Förövrigt är det islamister som i Guds namn medvetet mördar civila och oskyldiga människor i både Pakistan, Afganistan och Irak. När vi försöker minimera civila förluster vill islamisterna istället maximera dem och drar sig därmed inte för att mörda andra muslimer för att få massmedias uppmärksamhet med sina dagliga självmordsbombningar av folkfyllda marknader och moskeer. Det är inte vårat fel att så många muslimska kvinnor och barn har blivit lemlästade där. Den intressanta frågan är väl snarare varför just islams gränser är så blodiga ute i världen?

  hehe..Sverige och väst slåss med USA i Afghanistan och Libyen pga sina egna ekonomiska intressen..Så här är det legitimt? Sen när är det legitimt att länder anfallar en suverän stat som Libyen? Om det varit sant, då hade väst anfallit Israel för deras brott mot folkrätten som fortgått i 63 år..oops det skulle ju inte gå, då skulle ni bli paria som Lars von Trier.
  Vill ni minimera civilas lidanden? Säg det till de miljoner som dog i Irak och Afghanistan 🙂

  Islams gränser? det är väl dina demokratier som stödde män som Saddam eller har du glömt hur västliga företag stödde och livnärde honom? har du glömt hur din egen regering gång på gång stött Israel men inte vågar kritisera Israels brott mot mänskligheten?
  Jag vet inte om du är okunnig i dessa frågor eller om du bara låter ditt hat för islam styra?
  Hur som helst så är västs hyckleri uppenbar, ni kan klaga på islamisterna men dessa kom till och stöddes och stöds och livnärs genom era handlingar, genom er hyckleri..

 8. Christer Eriksson
  Christer Eriksson 21 maj 2011

  När Lars von Trier visade sympati för Hitler var det i bästa fall ett smaklöst skämt och i sämsta fall ett stöd för Hitler och därmed hans groteska folkmord, vilket är betydligt värre än att bara skämta om förintelsen. Och självklart har Vilks rätt att kritisera en religiös symbol både på det juridiska och moraliska planet. I västvärlden är det individer – och inte religioner och ideologier – som har rättigheter till skillnad från den muslimska världen. Av samma anledning existerar det inte mänskliga rättigheter där med sitt förtryck av ateister, homosexuella, kvinnor och barn.

  Sedan vänder du på orsak och verkan eftersom samtliga länder som vi för krig mot själva startade kriget mot oss, eller sin egen befolkning. Detta gäller också för Israel i förhållande till terrorgrupperna Hamas och Hizbollah som styr i Gaza respektive Libanon. Och fortfarande är det Iran som med sin krigsretorik hotar Israel med atombomber när de inte mördar sina egna oppositionella.

  Det är direkt skamligt att Libyen, Pakistan och andra diktaturer dominerar FN:s råd för mänskliga rättigheter endast för att kuna svartmåla Israel i sin ambition att dölja det verkliga förtrycket gentemot sin egen befolkning. Eller varför har de aldig uppmärksammat Marockos olagliga ockupation av Västsahara som har pågått sedan -75? När Israel försvarar sin egen befolkning, där armen ställer sig framför sitt folk, gömmer sig Hamas och Hizbollah bakom kvinnor och barn, och i resten av den muslimska världen vänder man sina armeer mot sitt eget folk. Vilket är mest moraliskt?

  Till sist är det inte frågan om vad jag har emot islam, utan vad islam har emot alla andra, som med sin förtryckande homofobi, antisemitism och intolerans mot oliktänkande, samt fientliga inställning till omvärlden, påminner om en viss ideologi som vi själva utrotade på 40-talet.

 9. zulqarnain
  zulqarnain 21 maj 2011

  Christer
  Allt du säger stämmer in på Israel och deras religion. miljoner människor frågar sig vad Isarel har emot alla andra och varför tror dem att dem är bättre än andra.
  Ja när hizbollah kämpade som lejon så gömde sig Israelerna bakom kvinnor och barn och dem vågar ju endast döda barn, mot hizbollah blev slaget rena slakten eftersom sionist asen vände sina vapen mot städer istället för att möta hizbollah.
  IDF soldater vittnesmål, där vi trodde fanns hizbollah kämpar där undvek vi och vi koncentrerade oss på att döda barn och kvinnor, lättare mål.

 10. Bahlool
  Bahlool 21 maj 2011

  Så allt Lars von Trier gjorde, var att vara smaklös för han skämtade lite? Han sa alltså inget dåligt om förintelsen eller visade stöd för den? Tack för du bevisar, än en gång, det hyckleri som ni “demokrater” kör med. Så jag hade rätt, Lars och Lars är egentligen olika behandlade beroende på vem de skämtar om. En rondellhund av en Profet är inte smaklöst? Hela Vilks konst är smaklös. Sen allt annat bla bla om rättigheter hit och dit, hör inte hit.

  Sedan vänder du på orsak och verkan eftersom samtliga länder som vi för krig mot själva startade kriget mot oss, eller sin egen befolkning. Detta gäller också för Israel i förhållande till terrorgrupperna Hamas och Hizbollah som styr i Gaza respektive Libanon. Och fortfarande är det Iran som med sin krigsretorik hotar Israel med atombomber när de inte mördar sina egna oppositionella.

  oj oj oj vad man är okunnig..du vet väl om att Hizbollah är en erkänd politisk organisation? Du vet väl om att enligt den folkrätt du tog upp en stund sedan, så har både Hamas och Hizbollah rätten att stå emot invasion? Du vet väl om att Israel styr områden som de erövrade 1967 och därmed begår de brott mot folkrätten och därmed är de även aggressorn?
  Hamas vann demokratiska val i Gaza..men demokrati måste godkännas av dig och väst därför ogillas de 😉

  Wow..du försvarar Israel hela tiden och är alltså så öppet fylld av dubbelmoral att du inte ens vill erkänna det..Israel försvarar knappast sitt folk när de går till att invadera andra länder 😉 FN har visat att det är ISrael som gömmer sig bakom kvinnor och barn. Och än en gång visar du ditt rätta jag 😉 ditt hat mot Islam har svärtat ditt omdöme, där du försvarar aggressiva metoder, för att de stödjer dig och Israel :)) hehe skamligt indeed

 11. zulqarnain
  zulqarnain 21 maj 2011

  christer
  du är så rolig, årets skämt
  looooool
  Iran hotar med atomvapen? vilka atom vapen, är det dem atom vapen som din lilla israel har?
  Dödar opossitionen?

 12. zulqarnain
  zulqarnain 21 maj 2011

  mördar oppositionella? du menar dem som dödar människor och lägger bomber i mosker och banker?
  du är fan i mig borta

 13. zulqarnain
  zulqarnain 21 maj 2011

  Hur mycket får du i månadslön av israel? eller kanske du får timlön?
  Många har ju erkänt att dem får lön av Israel, du måste vara en av dessa!
  Du märker att jag skriver mycket utan någon sorta fakta bakom mina argument(DETTA ÄR DEN STILL DU HÅLLER PÅ MED, så jag måste svara på samma sätt eftersom sionister snackar utan fakta och man ska svara dem på det sättet)

 14. Christer Eriksson
  Christer Eriksson 21 maj 2011

  Naturligtvis har en ateist som Lars Vilks rätt att häda en religiös symbol, och i synnerhet eftersom konsten har som uppgift att utmana tabubelagda ämnen. Det är en mänsklig rättighet och ingår i religionsfriheten att även uttrycka sig nedsättande gentemot olika religioner. Att ge uttryck för en viss Gudstro och att fördöma densamma är två sidor av samma mynt i ett öppet och fritt samhälle med en mångfald av åsikter. I själva verket har muslimer större rättigheter i Sverige än i den muslimska världen eftersom ingen ställer krav på en viss inriktning av islam eller förnekar någon att konvertera eller att helt avsvära sig sin tro.

  Men där muslimska trosuppfattningar tolereras visas inte samma tolerans tillbaka gentemot 90% av alla svenskar som är ateister, vilka i likhet med Lars Vilks riskerar att mötas av våld, och hot om våld, när de uttrycker sina hädiska uppfattningar om Gudar och profeter, och tvingas leva under polisbeskydd resten av livet. Mig veterligen slipper muslimer i Sverige att leva under samma hotbild med polisbeskydd. Det är därför uppenbart vem som egentligen förtrycks i dagens Sverige av vissa bokstavstrogna fundamentalister.

  Och vilket demokrati tillåter val med politiska partier som vill avskaffa demokratin i likhet med Hamas i Gaza? I Sverige och den demokratiska västvärlden hade de aldrig fått lov att ställa upp i ett riksdagsval. I likhet med Hitlers maktövertagande i Tyskland är det inte tillåtet att använda sig av demokratiska styrmedel för att avskaffa demokratin. Hamas är dessutom klassad som terroristorganisation av både USA och EU och ett flertal västdemokratier gör detsamma med Hizbollah, som utgör Irans militära och politiska utpost i regionen.

 15. Jonas
  Jonas 21 maj 2011

  Christer håll käften och sug på Israels kuk!!! jag som svensk avskyr landsförrädare som dig. Sluta försvara något skit land som Israel. Försvara inget land förutom ditt eget. Sluta rösta på rövslickande partier som skickar VÅRA skattemedel till ISRAEL som bistånd eller andra länder. Vi i Sverige ska satsa på utbildning, infrastruktur, gerilla försvar och på alla våra medborgare som betalar skatt till vårat samhälle. Vi ska kämpa emot skattefifflare = landsförrädare och korrupta politiker som säljer våra starka företag till Finland, Norge, Tyskland, USA mm. Om du är en äckel zionist pro israel. Vet du vad? Flytta till Israel och jobba där och betala skatt där om du inte trivs i Sverige. Här har vi lagar som alla ska följa oavsett vem dem är. Det är så friheten smakar bäst. Du ska följa lagarna men har friheten att göra det mesta. Men att stödja skit länder och skapa konflikter för Sverige är bara idiotiskt.

 16. Christer Eriksson
  Christer Eriksson 22 maj 2011

  Jonas

  Eftersom Sverige är ett demokratiskt land med en grundlagsskyddad yttrandefrihet så befinner jag mig redan på rätt ställe. Det är snarare du som borde fundera på att byta land eftersom du anser att oliktänkande bör tystas. Du kan säkert finna en diktatur som passar dina egna övertygelser och slippa lyssna till avvikande meningar. Med tanke på ditt frustrerade språkbruk tror jag bestämt att du skulle må bättre av det. Dina totalitära anspråk står i klar kontrast till vårt öppna och fria samhälle varpå du själv förtjänar epitetet landsförrädare.

  Israel är förövrigt ett högt utvecklat land som inte mottar svenskt bistånd, till skillnad från många andra länder i regionen. Det är också högst motsägelsefullt när du förespråkar en nationalistisk agenda för Sverige samtidigt som du tydligen förvägrar judarna samma rättigheter till sitt eget land med ditt ovårdade språk om “äckliga” sionister. Och du behöver knappast vara orolig för att en öppen debatt som denna sätter Sverige i fara, utan snarare tvärtom. När dialogen mellan människor uteblir återstår endast våld för att uppnå samhällsförändring och politiska mål. Men i den demokratiska och öppna debatten rensas felaktigheter bort genom förnuftiga och rationella argument där vi under civiliserade förhållanden kan bygga ett gott och mänskligt samhälle.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *