Press "Enter" to skip to content

Syrien – ett reportage

Frihetens timme i diktatorns Damaskus – DN.SE.

Åsne Seierstad berättar i ett reportage om sin vistelse i ett Syrien fylld av motsägelser och fyllt av sekter, religioner och folkgrupper med olika förväntningar och fruktan. Någon fruktar muslimerna, andra fruktar presidenten Bashar, återigen andra fruktar ungdomarnas iver.

Artikeln är rätt lång och det enda som förstörde det var att hon försökte hylla Muawiya, första Ommayyidiska kalifen, som själv var korrupt, mördare och som instiftade ett system av fruktan. Här hyllas han av Åsne, så jag undrar vad som sker om 100 år eller om 1000 år? Kommer man då att hylla Bashar? Kommer man säga att han var god och att hans styre var fredligt?

Mu’awiya, den förste Umayyad-kalifen i Damaskus, var känd för att behärska hilm, ett arabiskt ord som betyder nåd och tolerans, och använda våld bara när det var absolut nödvändigt. Han var en skicklig fältherre som tränade sina styrkor till en disciplinerad armé, den första riktigt organiserade armén i islams historia. Efter Muhammeds död år 632 stormade hans anhängare norrut. Då Mu’awiya år 661 utropade sig själv som nästa kalif, i rivalitet med Muhammeds svärson Ali, var schismen mellan sunni- och shiamuslimer ett faktum.

Under Mu’awiyas styre var Damaskus en oas med bördiga fält och fruktbara marker. Vattnet från Barada sörjde för välståndet och överskottet möjliggjorde för kalifen att, förutom armé och regering, hålla sig med islams första hov.

Må Muawiya brinna i helvetet. Spottar på honom och hans Ommayydiska tyranni. Från hans far, Abu Sufiyan, fiende till Profeten, till hans mor Hind, som åt upp Profetens farbrors lever vid Uhud. Från Muawiya själv, som förgiftade och mördade Sahabas, till hans son Yazid, som mördade Hussain, Profeten Muhammeds älskade barnbarn.

Hela tiden jämför man med Irak, något jag sett lite varstans, man fruktar att Syrien eller Libyen eller Bahrain ska bli ett nytt Irak, men Irak blev som det blev, med sekteristiskt våld, på grund av arabernas stöd till terrorismen. Det blev ett våldsamt årtionden på grund av muslimernas stöd till Osama bin Khara (khara=skit) och hans anhängare.

Vill ni inte mista era släktingar och vänner i bombdåd, stöd då inte bomber i andra länder..

 

3 Comments

 1. Elin
  Elin 14 maj 2011

  Sv; Haha, jag VISSTE att du skulle kommentera något om jobb osv. Får man inte tipsa om en sida som man tycker är bra utan att det tolkas som smygreklam? Haha ;P

 2. S.
  S. 14 maj 2011

  Åsne Seierstad fan va du ljuger, du jobbar för DN det räcker för att vetta din trovärdighet. gå till Israel världens mest rasistiska land och gör rapport.

 3. zulqarnain
  zulqarnain 15 maj 2011

  Jag älskar när en förvirrad journalist försöker sig på att skriva om Mellan Östern. denna stjärna har inte fattat att Mellan Österns och dess länder har en så komplicerad bakgrund att dem själva blir förvirrade.
  Man märker att Muawies guld har nått denna person, det sista som muawieh var nåd och tolerans om inte tolerans betyder rasism och hat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *