Press "Enter" to skip to content

Syrien – Vem är vad?

Måste klargöra, att jag är emot det våld som utförs mot syrierna, jag är förvånad över den slakt som fortgår och att syrierna vågar sig ut på gatorna. Med det sagt vill jag här belysa de saker jag fått reda på på senare tid.

Bakgrunden till Syriens kaos ligger i olika länders agendor. Å ena sidan har vi Syriens egen agenda, där en stat, styrd av Aleviter (kommer från shiiterna), fruktar att majoriteten – sunniter, ska ta över och förtrycka dem igen, så som man gjort tidigare i historien. Denna fruktan har lett till att Syriens ledarskap satt släktingar och lojala aleviter på maktens viktigaste poster. Något år sedan försökte man skapa ett fredsavtal med Syrien, genom att “köpa” dem. Iran såg sig hotad, och gick då till offensiv genom att skicka diplomater och regeringsrepresentanter för att möta Syriens regering och få dem att inte falla för västs planer.

Sedan har vi Israel och USA, som känner att tiden börjar rinna ut för Israel, då Hizbollah lyckas besegra dem gång på gång – med hjälp av Syriens tillåtelse att frakta vapen till Hizbollah. Sedan har vi Iran, som investerat stort i både Syrien och Hizbollah. Med hjälp av Syrien har man kunnat sätta press på Israel, utan Syrien så faller den enda sanna vännen som Iran har i Mellanöstern.

Saudiarabien, som sedan några månader sett sig förlora en efter en annan av sina nära allierade. Bin Ali i tunisien och Mubarek i Egypten och nu är både Bahrains Khalifa och Bin Saleh i Jemen på vippen att försvinna, har sedan många år hatat och avskytt både Iran och Syriens folk och ledarskap. Då maktbalansen verkar vara till Irans fördel, vill man få bort en av Irans närmaste allierade – Syrien. Utan Syrien blir Iran mycket försvagat i sin kamp om Mellanösterns folks gunst.

Bashar al Assad – Syriens president

Sedan många år har Saudiarabien stött och hjälpt olika salafitiska grupperingar, däribland i Libanons flyktingläger och nu senast i det libanesiska valet, där man stött motståndarna till Hizbollah och Syrien. Man har även skapat grupper av terrorister i Libanon och Syrien, som använt sig av våld (likadant i Iran). Det muslimska brödraskapet i Syrien är mera radikalt och mera salafitiskt än det som finns ibland Hamas anhängare och ibland dem som stått emot Egyptens ledarskap. Just i de städer där upproret varit som hårdast, bor och styr salafiterna som mest.

Vad skulle hända om Bashar, mot förmodan, föll? Vem skulle ta över? Det är inga demokratiförkämpar. Det är salafiter, wahabiter och USA vänliga krafter. Dessa krafter skulle stifta fred med Israel – på Saudiarabiens befallning, vi skulle se att demokrati och frihet försvann och sedan skulle slakten börja, en slakt som skulle kosta den gamla eliten och dess anhängare mycket. De av oss som är insatta i salafiternas/wahabiternas historia och styrelseskick, kan bara se med avsmak och rädsla för ifall det skulle ske. Syriens enda räddning nu är att tillmötesgå de krav bland dess befolkning, so är genuint, intresserade av demokrati och mera frihet, inte av att byta en diktatur mot en annan.

Dragkampen om Syrien har bara börjat. Den sida som vinner konflikten i Syrien, kommer styra Mellanöstern i många år framöver. Misslyckas Saudiarabien, då är Mellanöstern ett steg närmare frihet utan Israel.

Asia Times Online :: Middle East News, Iraq, Iran current affairs.

Dn1

Dn2

 

 

6 Comments

 1. zulqarnain
  zulqarnain 05 maj 2011

  Hej Vännen du skrev
  “Man har även skapat grupper av terrorister i Libanon och Syrien, som använt sig av våld (likadant i Iran).”
  Men tack gode gud så var situationen inte lika illa som i Syrien, i Syrien skjuter salafiterna från libanon med tunga vapen men i Iran kunde inte ens mujahdein skapa en slagfält men det kan bero på att de visste att de har redan förlorat.
  Många av mujahedin anhängarna i Irak har valt och åka tillbaka till Iran

 2. Bahlool
  Bahlool 05 maj 2011

  blev nog fel menade att de skapade grupper i länder som libanon, syrien och iran för att skapa terrorism..mujahedin khalq är en sak sne har du ju de fanatiska jundullah osv

 3. Samir
  Samir 05 maj 2011

  Intressant inlägg, har bara en undran, de terroristgrupper som Saudiarabien har skapat i Syrien, vilka är de?? vilka aktioner har de utfört hitintills?

 4. Bahlool
  Bahlool 05 maj 2011

  Samir förutom att man stött terrorismen i Irak, som utgick från saudiarabien och syrisk mark, så har man även stött muslimska brödraskapet, som är mera radikalt i länder som Syrien än i länder som Egypten. Vidare har man stött olika grupper i Libanon som ska vara motvikt mot Syriens intressen. De som demonstrerar i Syrien tillhör salafismen och dessa är saudistödda
  http://www.jcpa.org/brief/brief004-23.htm
  http://www.iags.org/fuelingterror.html
  http://terrorism.about.com/od/politicalislamterrorism/a/MuslimBrothers.htm

 5. Samir
  Samir 05 maj 2011

  Håller absolut med dig om att brödraskapet är radikala, mer än Egypten? kanske, kanske inte men jag kan däremot inte hålla med dig om att “De som demonstrerar i Syrien tillhör salafismen och dessa är saudistödda”. Jag är själv syrier från södra Syrien och jag vet att de flesta i södra Syrien inte är salafister och har absolut inga band till Saudiarabien. Jag vet att denna bild även stämmer på de kurdiska områdena i norra och nordöstra Syrien. De flesta jag känner demonstrerar och är vanliga människor som är trötta på förtrycket, trötta på Assad och bath partiet, trötta på fattigdom och att varje dag få sig sin dagliga örfil från en bathpartist vid bageriet,skolan eller på jobbet.

 6. Bahlool
  Bahlool 05 maj 2011

  Kanske skrev fel sorry, jag vet bara att många i de områdena är fundementalister som får stöd av Saudi, de blandas då ihop med grupper som vill ha frihet, eller som vill ha demokrati osv..tyvärr blir det lätt hänt när man går efter devisen, min fiendes fiende är min vän

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *