Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Gröna i Iran kontra demokrater i Arabvärlden

Iran’s Green Movement and Egypt’s revolution: A class analysis.

Jag och många likasinnade, har i månader, ja i åratal försökt belysa det som sker i Iran, det som senare blev känt som gröna rörelsen, en rörelse vi anser arbetar emot Irans och muslimernas intressen. Nu läser jag en artikel som på pricken, beskriver vad skillnaden är mellan de gröna i Iran och de araber som kräver frihet i Afrika och Mellanöstern.

När vi gång på gång ser människor skrika de vill ha demokrati, måste vi fråga oss, är det sant? Vill de verkligen ha demokrati – eller använder de sig enbart av sådana ord för att det låter så fint? Vet de ens vad demokrati är? Kina kallar sig en demokrati, gamla Östtyskland kallades för DDR, Tyska demokratiska republiken.

Vilka är de skikt som står bakom revolterna i den arabiska världen och de skikt av människor som ligger bakom händelserna i Iran?

I den arabiska världen är det mestadels fattiga som lidit hårt under regimerna, där man ser ledare som stödjer väst och som talar stort om kampen mot Israel, i samma andetag har man stött Israel. Man har olika ledare som roffat åt sig pengar där ledarna sitter vid makten till döden.

I Iran har vi de gröna, som samlats under en fana. Ibland dem finns shahens anhängare, och Mujahedin Khalq, en terrororganisation. Vidare har vi lite moderata muslimska krafter, som vill förändra landet under det nuvarande systemet. Som en vän sa idag, de är bakom de gröna tills de får makten, sen ska de kämpa för Shahen.

Vill de verkligen ha demokrati i Iran? När jag eller andra ifrågasätter deras uppsåt, så får jag höra att vi inte har nåt att säga till om, för vi är ju inte iranier. Så enbart en iranier får yttra sig, och då bara iranier som stödjer de gröna, är det demokrati? Iran har sina problem, utan tvekan, men de gröna har inte svaren. Jämför man den arabiska världen med Iran så ser man att Iran utvecklats materiellt och vetenskapligt.

Tittar man på de gröna så ser man att demonstrationerna emot dem var större, fler gick ut på gatorna för att demonstrera för sin regering i Iran, det hände inte i de arabiska länderna. I Bahrain använde man sig av gästarbetare för att de skulle visa stöd för regimen. I Libyen använde man sig av hyrda legosoldater, för de egna soldaterna flydde. I Egypten ställde armén inte upp på Mubaraks order. I Tunisien likadant. I Iran såg man miljoner och återigen miljoner som visade sitt stöd för regeringen och för staten. Nej, det är stora skillnader mellan demokraterna i de arabiska länderna och ”demokraterna” i Iran.

Vår västliga propaganda har matat oss med horrobilder av muslimerna i Iran, så vi vill och önskar tro på att Iran styrs av fanatiker som vill skapa kaos, människor som inte har respekt för rättigheter. Så är det inte.

DN1

DN2

57 kommentarer

 1. Bahlool 05 mars 2011

  hans blogg
  zolqarnain.bloggspace.se

 2. Sara 05 mars 2011

  Great, tack 🙂

  Jag ska följa upp er båda två nu!

 3. zulqarnain 06 mars 2011

  Salam sara khanom
  Jag har en blogg men jag lik dig hinner inte så mycket med bloggandet, men du kanske hittar något intressant där 🙂
  zolqarnain.blogspot.com/

  Hoppas det gick bra med dina tentor och gör dina föräldrar stolta 🙂 alla iranska mammors dröm att deras barn blir ingenjörer eller läkare

 4. Sara 06 mars 2011

  hahaha så sant så sant 😛 ya doctor ya mohandes men tyvärr min mamma för nöja sig med att jag bara blir tandläkare. Ska börja läsa din blogg från o med nu aziz. Det finns säkert massor med intressanta ämne där annars så får jag börja skriva kommentarer bara för taroofe irooni :D. skojar såklart. Av det jag har sett och läst hittills så ser det intressant ut. Hoppas det går bra för dig också med studierna eller det du håller på med.
  Massvis med lycka till er båda.

 5. Annika B 06 mars 2011

  Bahlool har helt rätt!

  Muslimerna strävar sannolikt inte efter demokrati utan ordet demokrati har bara kommit att bli ordet som förhoppningsvis beskriver en tillvaro utan ett oanständigt styre. Ursprunget står naturligtvis att finna i västvärlden som, relativt arabvärlden, visar upp anständiga samhällen.

  Demokrati är inget som uppstår bara för att man håller allmänna val vilket huvuddelen av befolkningen i västvärlden tycks tro, därav den fäaktiga västerländska beundran för VAL.

  Burma håller val, Kina håller val och även Zimbabwe håller val och inget av dessa länder kan väl beskrivas som demokratiska. Däremot har de insett att om denna ritual genomförs så får den vite mannen så mycket svårare att kritisera de kommande oanständigheterna.

  Demokrati kan uppstå när mycket annat finns på plats. Ett absolut villkor helt utan undantag för en fungerande demokrati är att det finns en tillräcklig homogenitet i samhället. Det går inte att upprätt hålla demokrati i miljöer där två olika sidor eller fraktioner har diametralt motsatta uppfattningar om hur samhället skall styras.

  En sådan frånvaro av tillräcklig homogenitet är det vi ser i arabvärlden och MENA-länderna vilket gör att demokrati inte kommer att kunna praktiseras i närtid, eftersom demokrati är att kunna kompromissa och framförallt att kunna leva med kompromisserna.

  När shia och sunni gärna bankar ihjäl varandra och när religiösa respektive sekulära krafter står mot varandra så är det sådan intensitet i dessa företeelser så att det omöjliggör demokrati.

  Till detta kommer länder vars geografiska utformning många gånger är restprodukter av koloniala tider och därför inte speglar de naturliga intresseområdena utifrån de etniska omständigheterna.

  Sorry, det blir ingen demokrati i arabvärlden men kanske något större frihetsgrader, men det är alltid något.

 6. zulqarnain 06 mars 2011

  balool
  akhavi tack för att du gav ut min blogg till sara men det var fel 🙂
  http://zolqarnain.blogspot.com/

  Sara khanom
  Nu försökte du vara ödmjuk, men jag vet att bland iranier så är tandläkare i samma still som läkare och visst en del har gått så långt att de räknar in tandhygienist i samma kategori som läkare.
  Det är en ära om du skulle följa min blogg men jag försöker och hålla med till Shohada men ibland går jag utanför. Men du får gärna kommentera så får jag din mail också.

  Annika
  Den demokrati som du pratar om finns inte någonstans i världen, ländersom sverige är kanske närmast det men majoriteten av västerländska länder är ibland lika grymma och odemokratiska som kina.

  Men alla har olika syn på vad demokrati innebär och om ett land som iran kommer ni aldrig se som en demokratisk land eftersom en demokrati bygger på befolkningen värderingar, syn på livet historia kultur och det kommer alltid vara något som inte ni accepterar.
  Väst accepterade shahen jätte mycket och han var älskad eftersom han ville göra sitt land lik er och USA och dess allierade kallade iran för en ö av stabilitet.
  men det visade sig att även denna shah ville gå tillbaka till sina rötter och ville överge sin fars planer och ville inte bli en västlänning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *