Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Väst har möjligheten att stoppa våldet

SvD rapporterar live från Egypten | Inrikes | SvD.

Enbart väst och ingen annan, har makten att stoppa våldet och mördandet i Egypten. De kan nu välja mellan att kräva att diktatorn lämnar makten eller att fortsätta stödja honom med pengar och vapen, men det i sin tur skulle leda till att fler såg ilsket på västs politik i Mellanöstern.

Mubareks regim får 1.5 miljarder US-dollar om året för att förtrycka sitt folk och bibehålla embargot mot de stackars palestinierna i Gaza. Väljer väst, då särskilt USA, att fortsätta stödja Mubarek så leder det till att man får honom att mörda hundratals utöver dem som redan mördats. Om Mubarak faller, så kan man räkna med att det blir en snabbare förfall av USAs styre i Mellanöstern. Länder som Algeriet, Jordanien och Saudiarabien ser med fasa på det som sker i Egypten, arabernas folkrikaste nation.

Israel darrar, utan Egypten försvinner det sista stora stödet i Mellanöstern. Egyptens Mubarak försöker sätta sin son eller någon Israelvänlig general som vicepresident, men folket har talat och de vill inte ha någon av det gamla gardet. Nu flyter egyptiernas blod och även USA har börjat inse att folket inte lyder längre, inte längre accepterar att vara fattigt medan man säljer Egyptens gas till underpriser till Israel. De accepterar inte längre att ett fåtal blir rikare medan de fattiga bara blir fattigare.

Mubarak använder samma metoder som alla andra diktatorer använt sig av, att försöka köpa folkets kärlek, men det är för sent. Alldeles för sent. Hade inte människor dött, hade han kunnat klara sig undan men folket har talat, hans dagar är räknade. Nu gäller det för honom att packa sina väskor, som hans fru och barn redan gjort med sina, och fly landet med de miljarder han roffat åt sig. Han är 82 år gammal och tänker inte på vilka brott han begått för att vara en lakej för USA och Israel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *