Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Arabiska världen – Kaos

Tunisien – Interpol efterlyser den landsflyktige diktatorn Zine el Abedine ben Ali. Han gömmer sig hos sina allierade i Saudiarabien. Demonstrationerna fortsätter i Tunisien för att få bort det gamla gardet.

Egypten – Imorgon är det fredag och då kan det leda till större demonstrationer än dem som pågår nu. Polisen har häktat över 1000 demonstranter och väst är tysta, som vanligt när det gäller deras allierade. Imam Ali sa, den som är tyst inför orättvisor, är som en tyst djävul. Vart är Bildt nu? Han som brukar vara snabb att kommentera på sin blogg? Vart är alla demokratiförkämpar? Varför uttrycker de inte kritik mot Mubareks terrorregim?

SvD

Jemen – Tusentals kräver presidenten Ali Abdullah Salehs avgång. Ali Saleh har sedan år haft stora problem med en separatistisk önskan i södra Jemen, samtidigt har han haft problem med shiiterna som utgör 50% av befolkningen och stödjer Houthis. På samma gång har hans stöd till wahabiterna lett till att en stor wahabitisk organisation, som stödjer Al Qaidah, skapats i landet. Runt 16000 demonstrerade på flera håll i huvudstaden Sanaa emot honom, samtidigt stöddes han av ett par hundratal demonstranter.

Libyen – Efter att folket uttryckte sin avsky för diktatorn Muammar al Ghaddaffi, så har staten nu satt upp en fond på 24 miljarder US-dollar, för att bygga bostäder åt befolkningen, ett löfte man gav dem många år sedan. Fonden ska subventionera mat och andra livsnödvändiga varor.

IrakFlera sprängattentat, mot shiitiska sörjande i huvudstaden Bagdad. Demonstranter gick ut på gatorna för att protestera mot att staten inte kunnat skydda dem. Runt 200 har dött hittills senaste veckan.

Palestina – I det ockuperade Palestina kom det fram att den palestinska myndigheten samarbetat med Israel. Det visar den dubbelmoral vi sett hos de arabiska ledarna. Samtidigt som man talat emot Israel, har man stött Israels politik, till den grad att man stött mordet på palestinier som kämpar emot Israel.

Libanon – Shiiter och sunniter har förenats i Libanon och valt en sunnitisk representant. Libanon är ett land med många olika religiösa grupper och även då shiiterna utgör den största gruppen (senaste folkbokföringen är från 1920-talet) så säger lagen att vissa poster i regeringen måste innehas av representanter för vissa grupper. Presidenten måste vara kristen. Premiärministern måste vara sunnit och så vidare.

Shiamuslimerna, ledda av Hizbollah, har förenat sig med kristna och sunniter för att rädda Libanon undan Israels försök att starta ett nytt inbördeskrig. Även när man följt de demokratiska principerna, så valde anhängare av de grupper som stöds av Israel och USA att starta kaos, där de startade upplopp, hotade människor och attackerade polisen.

Om Hizbollah och sunniterna ger upp sin demokratiska rätt att leda landet, då kommer landet att återigen falla i ett inbördeskrig, ett inbördeskrig som sist höll på i över 15 år, tills Hizbollah, med vapenmakt, införde fred i landet.

Dn

Israel fruktar i sin tur en demokratisk arabisk värld.

Varför är västvärlden så tysta inför det som sker? Vart är deras stöd för demokrati och frihet?

Vill ni veta mera, så gå till Al Jazeera, det är de enda som fullständigt visar alla nyheter utan att filtrera bort vissa av dem. Bomber briserade idag i Irak och jag har fortfarande inte sett mycket om dem i svensk media.

Jemen

11 kommentarer

 1. Linn 27 januari 2011

  Hallå Bahlool, jag fick denna frågan på min blogg och visste inte hur jag skulle besvara den, om du kunde hjälpa mig med det: ”Varför väljer majoriteten av nykonvertiter till islam grenen sunni?

 2. Bahlool 27 januari 2011

  Linn det är rätt logiskt att folk blir sunniter först och främst. Tittar du på nätet så är de flesta sidorna sunni, majoriten är sunni, moskéerna är mestadels sunni. Du har större chans att möta någon som är sunni än en shia.
  När dessa konvertiter söker vidare och tittar på vad som hände 1400 år sedan, så brukar många öppnar sig åt shiaislam. Sen är många wahabiter, inte sunnis, då det är stor skillnad på dessa två.
  Vart kan jag se din blogg?

 3. Ali 27 januari 2011

  Ämne: The Egyptian Revolution (Latest Updates) Jan 27, 2011
  PLEASE FORWARD THIS MESSAGE TO AS MANY PEOPLE AS POSSIBLE AS FAST AS POSSIBLE:

  5:00 الأمن يقطع الكهرباء والمياه وشبكات الهاتف المحمول والإنترنت وأنباء عن فرض حظر تجوال فى شوارع السويس
  The Security Forces have cut off the Electricity and Water and Cell Phone Companies and are trying to trap People in their Homes in the Egyptian City of Suez.

  5:32 أنباء عن تلقي موظفي الشركة المصرية للاتصالات تعليمات مشددة بعدم التغيب غدا الجمعة عن العمل وإصلاح جميع أعطال التليفون الأرضي حيث سيتم توقف العمل بشبكات المحمول الثلاثة بدءا من الثانية عشر ظهر الجمعة بشكل تام.
  News has arrived that Egyptian Cell Phone companies will be cut from 2 pm tomorrow for all of Egypt.

  Tomorrow is the Highly Anticipated Friday of Anger.

 4. Bahlool 27 januari 2011

  Every day is Ashura..Every land is Kerbala!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. Ali 27 januari 2011

  Den stora segern är på väg inshalla, allt tyder på detta

 6. Bahlool 27 januari 2011

  Ya Allah!!

 7. Bahlool 28 januari 2011

  yes yes har sett den förr ali 😛 men inte hela ska se nu

 8. AHLAM 28 januari 2011

  Jazak Allah för detta inlägg!! Vilken grym uppdatering hänger fullständigt med vad som händer i kamelländerna!;)

 9. Bahlool 28 januari 2011

  hahaha kamelländerna det ska jag använda 😉

 10. AHLAM 29 januari 2011

  Hahahaha ja gör så 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *