Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

En Ayatollahs sista vilja…

Ett av mina favoritinlägg, som jag skrev något år sedan, handlar om denna Ayatollah som skrev ett testamente till sina barn. Jag tårades då och jag får tårar nu då jag tänker på vilken väg vi i livet väljer. Al7amdulellah illa kulllu shay..

Några år sedan läste jag om en Ayatollah (högrankig lärd inom shiaislam) och dennes sista testamente. Jag minns att jag fick tårar i ögonen över denna mans trofasthet, religiösitet och kärlek för Allah och Ahlul Bayt, profetens heliga familj.

Vi som lever i väst har svårt att förstå islam. Särskilt shiaislam, med dess stora kärlek och vördnad för Profeten Muhammed och dennes heliga familj. Tårar och sorg för Ahlul Bayt, är en viktig del. Kan man inte eller vill man inte gråta över dem, då kan man inte heller nå räddning, inte heller vara shia, inte heller uppnå förlåtelse. Sunni- som shiahadith är rätt klara på den ställning Ahlul Bayt har inom islam.

Imam Reza, den åttonde Imamen i shia sa:

For him who weeps on the day of ‘Ashura, Allah will provide happiness and joy on the day of Judgement.

Enbart den som suttit och hört och läst om Hussains öde, och dess betydelse för Islam och muslimer, enbart denna person kan förstå kärleken för Ahlul Bayt. Utan kärleken för Ahlul Bayt, kan man inte nå paradiset, det är hur shiaislam ser på saken. Hela världen är byggd på kärleken för Profeten och Ahlul Bayt. Jag har inga problem med att gifta mig med någon som inte är muslim, inte bär slöja, inte tror på det jag tror på, men kärleken för Ahlul Bayt och respekten för dem är viktigast. Om jag ska gifta mig, ska denna kvinna förstå och acceptera min kärlek för Hussain och dennes familj, hon ska respektera min önskan att mina barn ska uppfostras i kärleken för Ahlul Bayt. När inte ens dagens shia, visar respekt, hur kan jag kräva det av någon som inte är shia? Jag såg under Ashura, dagarna då man mindes Hussains öde, hur folk spelade musik på sina bloggar, och samtidigt höll de diskussioner med mig om islam. Sådana shias klarar islam och shia sig verkligen utan.

Det är delvis därför jag aldrig kan tänka mig vara något annat än shia, jag har försökt, jag lämnade religionen jag försökte, men det går och gick inte. Jag är anhängare av Ahlul Bayt, av kärlek för dem. Vän till deras vänner och fiende till deras fiender. Jag känner blodet koka när shias lämnar tron och jag avskyr att folk inte inser hur viktiga dessa personer och deras offer är.

1400 år av lidande, jag kommer inte och kan inte tänka mig tanken att mina barn, inte följer denna riktning. De får inte och kan inte svika alla offer som shiiterna gett.

Sayyid we ibne Sayyid


I september, 1990, dog en av de högst rankade lärda, Ayatollah Sayyid Shahabuddin al Marashi, i den heliga staden Qom. I hans testamente fick man läsa några råd till sina barn, och till muslimerna. Jag har översatt det mesta och valt att minska ner texten så det är inte ordagrant.

Jag råder dig min son.

1. Var alltid redo att tjäna islam och sträv alltid för att försvara sanningen. Idag gråter islam “Hal fi nasirin Yansuriuni? hal min Zabbin Yazubbu anni?; Finns det någon hjälpare som kan hjälpa mig? Finns det någon räddare som vill komma till min undsättning? Oh min son, i dagens värld finns det enbart ett fåtal som svarar på detta skrik och som kommer till islams undsättning.

2. Begrunda alltid över verserna i den heliga Koranen och följ dess råd och instruktioner. Besök gravarna och tänk, vart var dessa människor igår, vad var de, hur var de, och vart är de idag? Sitt inte och häng i onödiga och fåfängliga möten. Det finns idag enbart ett fåtal möten, där skvaller, förtal och lögner inte är närvarande, om de ens existerar. Undvik överdriven tillgivenhet till denna värld.

3. Bibehåll goda relationer till dina nära släktingar för med detta kommer du att få inspiration att göra gott och att få välsignelser och det ökar dina medel och ditt liv.

4. Undvik alltid förtal. Att skvallra över de lärda är som att äta förgiftad mat.

5. Stanna försjunken i att studera religiös kunskap. Fortsätt i att utöka det varje dag och var upptagen med att sprida det hela tiden.

6. Recitera surorna: Yassin efter morgonbönen, suran Naba efter middagsbönen, sura Asr efter eftermiddagsbönen, efter kvällsbönen sura Waaqia och efter nattbönen sura Mulk. Följ detta beteendet varje dag och det kommer att ge dig många saker. Jag har lärt mig det här av min lärare och dess belöning har bevisats för mig mer än en gång.

7. På nattbönen och i dess Qunoot (när man lägger händerna och ber Allah om saker) recitera denna dua (förbön):

“Allahuma Inni Asaluka bi Hakki Fatimata wa Abiha wa Ba’liha wa Baniha wa Sirril Mustawdai Fiha an Tusaaali ala Muhammadin wa aali Muhammad. Wa an Taf’al bi Ma Anta Ahlu wa la Taf’al bu Ma Ana Ahlul.”

8. Oh min son i sista Rukuu (när man böjer sig på marken) recitera salawat (välsignelser över Profeten): “Allahumma Sali Ala Muhammadin wa aali Muhammad wa Taraham ala Aajizna wa Aghisna Bihakkihim.”

9. Alltid recitera Tasbih (bönekedja) i vår förorättade farmor Fatima Zahras (a.s) namn. (Profetens dotter)

10. Oh min son läs och fundera över Fatimas (a.s) tal till muslimerna i Profetens moskée. Försök förstå hennes ord och dess betydelse.

11. Studera Imam Alis tal, kallad Shikshakiyyah (ett tal han höll om Abu Bakr och Omar, som stal hans rätt till att efterträda Profeten Muhammed s.a.w)

12. Ge aldrig up Shabbönen. Be om förlåtelse från tidig morgon.

13. Var mjuk och barmhärtig mot de fattiga och behövande, och ta särskilt hand om sayyids (ättlingar till Profeten) och studenter av religionen islam.

14. Gagna dig själv av välsignelsen i att besöka de heliga Ahlul Bayts gravar. Nå de platser där de är begravna och efter att ha reciterat dina hälsningar, be om förlåtelse och gör dina förböner – otroliga förtjänster finns i detta.

24marashi

15. Oh min son, se på ditt livs tid som värdefullt och slösa inte bort det i onödigt tal. Allah ogillar den unga mannen som slösar bort sin tid.

16. Jag har samlat på mig jord från Ahlul Bayts gravar, de heliga Imamernas, deras barns, deras vänners och heliga lärdas gravar i en liten väska. Begrav den med mig i graven, så jag kan få lite välsignelser.

17. Begrav med mig även mina svarta sorgkläder, kläder jag har på mig i månaderna Muharram och Safar, där vi sörjer Profetens familjs lidanden.

18. Efter att ni lagt duken runt min kropp, placera min näsduk, som jag använde för att torka mina tårar när jag grät över min förfader Hussains öde, på mitt bröst.

19. Oh min son, förbli alltid i en status av renlighet. Därmed kommer själen att vara nöjd och fri från sorg.

20. Efter min död, åk på vallfärd till Mecka och besök Profetens grav i mitt namn. I hela mitt liv önskade jag göra det här, men pga olika problem, kunde jag inte uppleva det. På samma sätt, besök Iraks heliga helgedomar i mitt namn. För det här kan jag inte betala med något annat än några få böcker. Jag hoppas att mina barn kan betala ur egen ficka för det här och visa mig denna ynnest. Vid Allah, jag äger inte en centimeter mark och har ingen rikedom av någon sort.

21. Oh min son, om det är möjligt, använd delar av dina pengar till Radde Mazaalim, att täcka mina skulder, om jag har sådana.

22. Oh min son, varje torsdags kväll, be någon komma till min grav och recitera om Hussains lidanden.

23. När ni bär min kropp, fråga människorna att ifall jag är skyldig dem något, så ska de förlåta mig innan jag begravs.

24. Varje torsdags kväll, borde mina söner komma till min grav och recitera den heliga Koranen och lyssna till berättelsen om Imam Hussains öde.

25. Bönekedjan, som är jord av gjord från Kerbala (Hussains gravplats), som jag använde för att recitera och bad om förlåtelse, ska begravas med mig.

Detta är Allahs värdelösa slavas sista vilja, tjänare i spridandet av kunskapen om Ahlul Bayt vid namn Maali Shahabuddin al Husseini al Maraashi an Najafi, skriven idag 20 Rabiul Akhar 1398 (muslimsk tideräkning) I Masuma Fatimas moskée. Jag ber Allah om hans förlåtelse.

3 kommentarer

  1. Amina 21 januari 2011

    ska kolla igenom klippet när jag har tid inshaAllah

  2. Bahlool 21 januari 2011

    ok syrran

  3. Nor 22 januari 2011

    detta är ett testamente för hela mänskligheten och inte bara hans söner..väldigt berörande

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *