Press "Enter" to skip to content

Choklad synden

Därför bör du äta choklad | Kropp & hälsa | Aftonbladet.

Alla vi som älskar choklad får här läsa om vissa rön som stoppar vårt dåliga samvete när vi syndade förut. En fördel är för de som är havande och äter mörk choklad, då löpte de hälften så stor risk att få havandeskapsförgiftning.

Enligt Aftonbladet så hjälper chokladen mot dessa problem:

Kolesterolet

Kakaosmör sänker det dåliga kolesterolet och höjer de goda fettsyrorna, ungefär på samma sätt som olivolja. En tredjedel av fettet i choklad består nämligen av oljesyran Omega-9 och en tredjedel av stearinsyra. I levern bryts dock stearinsyran ner till oljesyra.

Blodtrycket

Mörk choklad är rik på polyfenoler som associeras med positiva hälsoeffekter. Polyfenolerna stimulerar kvävgas som får blodkärlen att slappna av och blodtrycket att minska.

Ångest

Kakao innehåller aminosyror som tillverkar signalsubstansen serotonin. Serotonin balanserar våra känslor och en serotoninhalt är ofta bakomliggande vid depressioner.

Hjärt- och kärlsjukdomar

I rå kakao finns anitoxidativt magnesium. I studier har de flesta drabbade av hjärtinfarkt haft låga magnesiumvärden. En 100 grams chokladkaka innehåller en femtedel av dagsbehovet av magnesium.

Trötthet

Kakao innehåller koffein, teofyllin och teobromin, precis som kaffe och te. Kakao innehåller dock bara en bråkdel koffein jämfört med en kaffekopp men har ändå en liknande stimulerande påverkan på oss.

Blodproppar

Kakao innehåller flavonoider som motverkar att blodplättarna koaguleras som är precis vad som händer om man drabbas av en blodpropp. Effekterna liknas vid effekterna av läkemedlet Trombyl.

Immunförsvaret

Kakao innehåller inte bara antioxidanter. Ta en bit mörk choklad och få i dig vitamin A och E, fosfor, järn, kalium och selen som är bra för immunförsvaret.

(Källa: dinamediciner.se, nyfikenvital.se)

One Comment

  1. MammaMarie
    MammaMarie 14 januari 2011

    Det goda från chokladen gäller ju mest den mörka sorten. Jag ÄLSKAR mörk choklad, men de riktiga chokladälskarna som jag känner, de hänför sig endast till den ljusa sorten, som mest innehåller fett – och den vita: som jag tror egentligen bara är en bit smör i snygg förpackning :)!

    Har du problem i halsen? Förkylningskrax och hosta?: Ät mörk choklad – det är bättre än de där medicinerna man köper :)!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *