Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Maytham al Tammar

Några av de sanna sahabas till Profeten Muhammed och Imam Ali har glömts bort genom tiden. Här kommer berättelsen om Maytham al Tammar, Maytham dadelodlaren. Denna berättelse är en fascinerande sådan den belyser vilken skatt som innehades av Imam Ali och Ahlul Bayt och som vi, tyvärr, förlorat.

Maytham var en slav som köptes fri av Imam Ali. Ingen kände till Maythams verkliga namn men ändå klarade Ali av att kalla honom vid det. Maytham blev så förvånad att han blev en trofast muslim och beundrare av Ali, som hade fått sin kunskap av den heliga Profeten Muhammed. Om Maytham har man sagt att han var en man av hög karaktär, som älskade Allah, Profeten Muhammed och dennes heliga familj Ahlul Bayt.

Imam Ali lärde upp Maytham i många av de mera hemliga kunskaperna inom islam. Några av de vetenskaperna inkluderade ilm-e-Manaya wal Balaya (kunskapen om död och framtida katastrofer) och ilm-e-Taweel (interpretation och tolkning av Koranen). Maytham fick tillåtelse att predika till massorna och lära upp dem i dessa hemligheter och kunskaper, men kunskaperna var så djupa att folk trodde han var galen och hade förlorat allt förstånd.

Maytham hade en otrolig kärlek till Allah och tillförsikt i Allahs rättvisa. Ali talade om för Maytham att han kommer att dö och hur han skulle få dö. Enligt Ali skulle Maytham hängas på ett träd (korsfästas) och hans tunga skulle skäras ut för att han inte kunde sluta lovprisa sin Imam (Ali). Ali tom tog honom till trädet och visade honom vilket träd det skulle vara.

Hur skulle vi reagera om vi fick reda på att vi ska dö snart? Skulle inte vi försöka undfly vårt öde? Maytham gjorde det motsatta, han gick till trädet och vattnade det och sade så folk hörde honom, det här trädet och jag delar öde.

Många år senare när Ali hade mördats, så fortsatte Maytham med sin praxis att vattna trädet. Han brukade säga att trädet skapats för honom och han för trädet. Under den tredje Imamen Hussains liv, så mötte Maytham äntligen sitt öde. . Ubayd allah Bin Ziyad (en av huvudaktörerna i mordet på Hussain, Profetens barnbarn) kallade Maytham till sig.

Ubayd allah frågade Maytham vart hans Allah fanns, och Maytham svarade att han var i planeringen av att straffa tyrannerna. Sen frågade Ubayd allah vad han tyckte om Ali, han sa att Ali var min mästare och honom älskar jag över allt annat. Eftersom människorna hade känt till Alis profetia, så frågade Ubayd allah honom nu vad Ali hade sagt om Maythams slut. Maytham förklarade att Ali berättade för honom att han skulle hängas och att hans tunga skulle skäras ut.

Ubayd allah sa då att han kommer bevisa att Ali hade fel och att han inte kommer dö på det viset. Maytham svarade då att det kommer ske, för informationen kom från Allah till Muhammed och från Muhammed till Ali.

Ubayd allah skickade iväg Maytham till fängelset men han klarade av att fly därifrån. Maytham försökte gå med i Al Mukhtars revolt mot Ommayyiderna för att de hade mördat Hussain, Profetens barnbarn. Innan han nådde upprorsmakarna blev han dock tillfångatagen och han hängdes på ett träd. När hans bödlar hängde honom, så var det just i det träd som Ali hade visat honom många år tidigare. Man skar av honom hans händer och fötter, men ändå fortsatte han lovprisa Ali. Det ledde till att bödlarna kände sig tvungna att skära ut hans tunga. Tusentals hade samlats och såg vad som hade förutspåtts många årtionden tidigare.

6 kommentarer

 1. baqer alasadi 21 november 2010

  Vilken underbar människa han var

 2. Bahlool 21 november 2010

  Håller med, det här var den korta versionen..den långa är mera invecklad 😛

 3. baqer alasadi 21 november 2010

  hoppas att du lägger mer om imam Alis sahaba typ malek alashtar Higr ibn adi ochde andra

 4. Bahlool 21 november 2010

  Höll på lite om malek el ashtar inshallah efter ashura

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.