Press "Enter" to skip to content

10 muslimska uppfinningar som förändrat världen

Artikel jag skrev i början av 2010, väl värd att publicera igen för att belysa islams och muslimernas påverkan på världen och utvecklingen.

Skrev om en bok som belyser muslimernas stora upptäckter och deras inverkan på historien och vetenskapen, fick rätt mycket skäll av mina kära islamofobiska läsare. Mitt inlägg 10 muslimska uppfinningar som formade den moderna världen, sätter jag ut här igen för att belysa vilken stolt historia vi har, något som man försöker ta ifrån oss, både genom islamofobernas och wahabiternas försorg. Idag surfar jag lite på youtube (som vanligt efter morgonbönen) och hittar denna familj med lite småkändisar. Filmen är väl värd att se, inte säker på hur länge den kommer få vara kvar på Youtube.

När man talar till islamofoberna, så förvanskar de historien till den grad att de menar muslimerna inte varit till någon nytta i historien. Muslimerna var odågor då och är odågor idag. Enligt Roger och Anna, så bor muslimerna i hyddor, mördar varandra och våldtar djuren, de glömmer att vi i Sverige tillåter våldtäkt på djur. Det kanske stämmer, vi kanske inte är bra för något och aldrig gjort något vettigt, men här kommer CNN med en artikel om 10 viktiga uppfinningar som skapades av muslimer i den muslimska världen, på den tiden då vi inte lät korstågsförarnas mörka tankar styra oss och driva oss ner i vår medeltid. Medan Rogers förfäder fortfarande våldtog fruar och hade människooffer, så skapade den muslimska världen otroliga uppfinningar. Jag ska försöka skriva lite oftare om de vetenskaper och de kunskaper som förmedlats till oss av de gamla muslimerna, som till skillnad mot kristendomen, såg nyfikenhet, utbildning och kunskapstörst som det viktigaste i livet.

På 800-talet ritade Abbas ibn Firnas en modell för en flygande maskin, många århundraden före Da Vinci, som enligt några rön även han hade arabiska rötter.

Det första universitet i världen, kaffet, tandborsten, alla dessa är saker som kom till i den muslimska världen. Idag försöker man svartmåla och nedvärdera det muslimska arvet.

En bok som heter 1001 uppfinningar, belyser de uppfinningar som kom till i den muslimska världen och som man glömt bort. Det är uppfinningar som stödjer tanken på att den bild SD och andra muslimhatare försöker sprida, inte är sann. Man tror att den kunskap som vi fått från de gamla grekerna, kom till oss utan någon mellanhand, man glömmer att den togs till vara av just araberna, den förbättrades, sparades och förmedlades vidare till renässansen. Här kommer 10 av de viktigaste uppfinningarna, tack vare muslimerna:

Kirurgi

Runt år 1000, publicerade läkaren Al Zahrawi, ett 1500 sidor stort uppslagsverk om kirurgi, ett verk som användes i Europa som källa de närmaste 500 åren. Hans upptäckter lär ha varit kejsarsnitt och hur man sydde fast såren igen.

Kaffe

Denna dryck dracks första gången i  Jemen, på 800-talet. Det fördes från Jemen till Egypten på 1200-talet nådde det Turkiet och på 1500-talet kom det till Europa.

Flygande maskiner

Abbas ibn Firnas var den förste att skapa en konstruktion för flyg. Han skapade en kostym som kan liknas vid en fågelkropp. Firnas provade att flyga nära Cordoba i Spanien och kom upp några meter innan han föll ner till marken och skadade sig. Man menar att hans försök och ritningar låg till grund för Da Vincis senare uppfinningar.

Universitet

År 859 lät en viss prinsessa vid namn Fatima al Firhi bygga ett universitet i Fez, i nuvarande Marocko. Denna Al Qarawiyyin universitet finns än idag och används än idag som lärosäte, 1200 år senare. Det är kul att se att kvinnor låg bakom detta och det kanske kan få fler kvinnor att ta till sig av deras exempel i den muslimska världen.

Algebra

Algebra kommer från matematikern Al Khwarizmi. Han var en student till de shiitiska imamerna.

Optik

Runt år 1000 bevisade Al Haitham att människor ser objekt med hjälp av ljus som reflekteras från dem genom att det kommer in i deras öga, något som stod emot de teser som grekerna hade fört fram, där de hävdade att ljuset kom från själva ögat.

Musik

Från araberna fick vi musikaliska impulser och även instrument, däribland lutan och rahab, föregångaren till violen. Även noterna lär ha kommit från arabernas alfabet.

Tandborsten

Redan på Profeten Muhammeds tid så användes en primitiv version av tandborsten. Arabiskans ord meswak syftar på Meswak trädet, som användes för att få pinnar som man använde för att rengöra tänderna och rengör tandköttet med. Substanser lik meswak används idag i tandkräm.

Vev

Vevar användes för att lyfta saker under muslimernas storhetstid. Med veven kunde man lyfta tunga föremål och denna teknologi uppfanns av Al Jazari på 1100-talet. Denna uppfinning har gett oss saker som cykeln och motorn.

Sjukhus

Sjukhus som vi är vana vid idag, kommer från 800-talets Egypten. Första kända sjukhuset var det Ahmad ibn Tulun sjukhuset som byggdes år 872 i Kairo. Sjukhuset gav fri sjukvård till alla som behövde det.

Om utställningen 1001 uppfinningar http://www.1001inventions.com/

För mera information gå till muslimheritage.com. För mera information om utställningen om muslimska uppfinningar gå till science museum.org.uk

Muslim inventions that shaped the modern world – CNN.com.

10 Comments

 1. Youssef El-Ali
  Youssef El-Ali 14 januari 2011

  Vet du var jag kan hitta boken eller filmen? Har letat överallt:P

 2. Bahlool
  Bahlool 13 maj 2011

  Vad har det med inlägget att göra? Jag har otaliga filmer där amerianska soldater skjuter ihjäl en hund, först skadeskjuter de honom och sedan dödar de djuret. Vidare vad är värre? att du och dina islamofobiska vänner stödjer mord och förföljelse av muslimer eller ett djur som man leker med?

 3. Thomas
  Thomas 22 juli 2013

  Jag försöker studera detta intressanta ämne på olika håll och kanter och stötte på din blogg, den är ju mycket innehållsrik och intressant på många sätt. Men när det gäller muslimska uppfinningar står det, då man kollar andra källor på t.ex. WikiIslam, att nästan inga av dessa påståenden är korrekta. Dessutom finns det ju ingenting alls uppfunnet i modern tid vad jag kan se. Flygförsöken av Abbas Ibn Firmas var ju mer att betrakta som totala misslyckanden eller olyckor och kineserna verkar ha varit tusentals år före med både flygförsök i stora pappersdrakar och de mesta andra som räknas upp. Det gäller i och för sig många västerländska uppfinningar också som t.ex. tryckpressen, där man i Kina var tusentals år tidigare. Deras civilisation är ju väldigt gammal. Al Haitham förstod att ljuset reflekteras in i ögat och inte tvärtom, riktigt, men det är ju mer upptäckt och ingen uppfinning. Men däremot är Camera Obscura är en belagd italiensk uppfinning. En del muslimska uppfinningar gjordes i Arabien men uppfinnarna var inte alltid muslimer. Muslimers (eller arabers) bedrift inom vetenskapen verkar snarare att ha väldigt tidigt gjort en del riktiga matematiska uträkningar samt bevarat många kunskaper från antiken för att utvecklas inom renässansen i kristna länder, vilket inte ska förringas. Men att de uppfunnit så väldigt mycket är ju en stor överdrift. Se denna länk och kanske ändra din uppfattning: http://wikiislam.net/wiki/Islamic_Inventions%3F_How_Islamic_Inventors_Did_Not_Change_The_World

 4. Bahlool
  Bahlool 23 juli 2013

  wikki islam är en islamofobisk sida. Jag skulle råda dig att kolla med lite mera kända lärosäten och kolla upp muslimernas (då inräknad ickemuslimerna som levde under islamiskt styre) uppfinningar och upptäckter. I modern tid har vi varit under kontroll av olika imperier och har då varit under förtryck och cå tänker man inte på uppfinningar i sig. Saddam var knappast känd för att sprida lärdomar..du kan dock läsa om Irans stora framsteg på vetenskapsområdet dock f¨r de en massa hinder från väst.

 5. Thomas
  Thomas 23 juli 2013

  Jag vet att det kom hit många välutbildade ingenjörer från Irak efter kriget, känner ett par killar. En del delar i datorer, som t.ex. ljudkort, är uppfunna av ett saudi-arbaiskt företag. Men att wikiIslam är islamofobisk tycker jag inte, men snarare islamkritisk, och det är väl tillåtet att vara? Jag har kollat upp det här med kinesernas uppfinningar utanför wikiIslam och de går inte att avfärda. Algebra upptäcktes under muslimskt styre av Muhammad ibn Musa al-Khwarizmi, ca 825, men jag vet inte om det berodde på att styret var muslimskt. Och de “arabiska” siffrorna kommer egentligen från Indien. Förstår inte varför det inte går att hitta fler exempel. Trots kolonialförtryck är det ju konstigt att det inte kommit fram mer innovationer än de som du beskriver, fast de är ju som sagt tveksamma som originalupptäckter eller uppfinningar. Däremot har jag hittat en lista på universitet i Iran, så utbildning och forskning bedrivs tydligen inom de flesta tekniska och medicinska områden. Problemet är bara att jag inte vet vad de sysslar med eftersom universitetens hemsidor är skrivna på arabiska. Men någon form av utveckling måste det väl vara om det inte är helt nya upptäckter eller uppfinningar. Fast det blir ju ingen riktig klarhet i det här påståendet om “10 muslimska uppfinningar som förändrat världen”. Det vore roligt att veta hur det verkligen förhåller sig och om du hittar någon tillförlitlig källa om det så vore det roligt att ta del av. Jag är inte ute efter att nedvärdera islam, utan jag vill gärna få belagt hur det egentligen förhåller sig.

 6. Thmas
  Thmas 24 juli 2013

  Tack för länken! Jag har förstått nu att muslimernas stora bragd var att att rädda, bevara och att utveckla uppfinningar och upptäckter som till största delen kom från Asien, Afrika och Grekland. “Muslims absorbed knowledge – from India, China, the Greeks, the ancient Egyptians – and passed it on.” Helt egna upptäckter och uppfinningar var det faktiskt inte mycket av. I Europa under medeltiden dominerade ju katolska kyrkans dogmer och inkvisitionen som fängslade t.ex. Galileo för hans vetenskapliga upptäckter om universum där han påstod att solen och inte jorden var centrum i solsystemet. Ett religiöst förtryck dominerade alltså Europa, men under renässansen kunde kunskapen tas till vara. Detta framgår inte riktigt från början men i länken du skickade står det tydligt att det förhöll sig så. Bra, då är det tydliggjort.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *