Press "Enter" to skip to content

Varför jag vägrar tjänstgöra i de ockuperade områdena

En judisk ung mans erkännande, varför han vägrar tjänstgöra i de ockuperade palestinska områdena. Är han ensam om att veta vad som är rätt och vad som är fel? Hur kan det komma sig att han döms till fängelsestraff för sin ärlighet och sin civilkurage?

Omer Shoshen

Civilkurage har ett ansikte

He’s from the town of Yehud, near Tel Aviv, was sentenced to 20 days of imprisonment. Omer Shoshan enlisted in the Israeli military eight months ago. It was already as a soldier that he decided to refuse to continue his military service.

And from his letter of refusal:

I refuse to be part of the Israel Defence Forces, an army that occupies and oppresses a Palestinian population on a daily basis, which undermines the chances to achieve peace, and thus also Israel’s security, and which corrupts the moral and democratic character of the state.

For more than 40 years the IDF has been daily oppressing the Palestinians in the occupied territories and denying them their most basic rights to live normally. This includes hampering their freedom of movement, undermining their economy, hurting their bodies, illegally arresting them and committing many other severe crimes that usually fail to make it to the mainstream media. The very fact that any simple soldier serving beyond the Green Line has power over the lives of local residents and can force them to do as he pleases is illegal and undemocratic, and obtains the exact opposite of what it is supposed to – it produces more terrorists, increases hatred towards us and undermines any realistic chances for peace. So what purpose does this oppression really serve? Only one – perpetuating the Israeli settlements in the West Bank, which are illegal in their own right and which are the obstacle to reaching a compromise between the two peoples.

Even before enlisting I had my doubts about whether or not to join the army, whether to support the army that represents my country or to refuse. I eventually decided to enlist, because I felt that I could refuse from within, to do things otherwise, to effect change. Today I understand that the army’s actions in the occupied territories themselves, its very presence there, are what constitutes the occupation, and no action I could make, not even if I offer a more positive treatment to Palestinian civilians, could make any difference.

I believe that in a country that claims to be a democracy, it is good and even necessary for each of us to voice criticism and indignation when the country is wrong. The IDF is an organisation that fights for interests that I don’t believe in, performs anti-democratic and immoral actions and seriously undermines the chances to achieve piece. I am no longer willing to be part of it.

Israel vill rensa ut araberna ur landet.

6 Comments

 1. En magdansös dagbok
  En magdansös dagbok 29 september 2010

  SV: tackar, det är lättare att posa bort fettet med kläder på 😉

 2. Elin
  Elin 29 september 2010

  MashaAllah, det behövs fler som honom! Otroligt fint.

  Sv; Jag håller med dig! God jul haha 🙂

 3. Benjamin Antell
  Benjamin Antell 28 juli 2011

  Wallid Shoebat som numera är pånyttfödd Kristen. Han sade (fritt översatt): “Hur kommer det sig att jag var jordanier fram till den fjärde juni 1967 och att jag följande dag i stället skulle kalla mig palestinier? …de tog bort stjärnan från den jordanska flaggan och plötsligt hade vi en palestinsk flagga. När jag slutligen förstod alla lögner och myter jag hade blivit lärd, kände jag att det var mitt ansvar, som en rättfärdig människa att tala ut”.

 4. Bahlool
  Bahlool 28 juli 2011

  På samma sätt som judar var ryssar.och.polacker ena dagen och.nästa var man israel 😉

 5. Benjamin Antell
  Benjamin Antell 29 juli 2011

  Judarna har alltid behållit sin identitet trots att de har varit flyktingar i världens alla länder.
  De har behållit sin kultur, språk, tro, högtider med mera.

  Palestinier har ingen historia, eftersom de egentligen INTE ens existerar so folkgrupp på riktigt. De har Aldrig varit en nation i historien. De har ingen historia, ingen egen kultur, språk osv. eftersom de INTE existerade före 1967.

 6. Bahlool
  Bahlool 30 juli 2011

  Bullshit. Judarna från östeuropa har en annan identitet och kultur än dem från Afrika. Palestinier har ingen historia? Därför de bott där i år hundraden, har mark, en annan dialekt än andra araber och tom bodde på ett land kallat palestina..skillnaden är bara att du går på myten om judarna, medan smarta människor inte gör det.
  Nationalismen skapade judarna och det är just den nationalism som palestiniern använder men det ogillas markant

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *