Press "Enter" to skip to content

Yttrandefrihet kontra respekt för andra

I Libanon, med över 17 olika religiösa samfund, måste man ibland respektera den andre och strunta i sin “yttrandefrihet”. Ett bevis på det är nu när muslimska kanaler försökte sända en serie om Jesus, son till Maria och då kände kristna grupper sig sårade. De kristna valde då att be kanalerna att inte sända dessa serier, något som man gick till möts. Respekten för den andre är av stor vikt för att kunna leva i samklang.

Själva serien är det inga problem med, den hånar inte eller häcklar Jesus, men ändå ville de kristna inte att en annan bild av Jesus visas upp än den som de själva tror på. Hade Europa visat sådan respekt för andra åsikter och värderingar då hade vi kanske haft lite mindre konflikter i världen?

Kristen klagan stoppar Jesus-tv – DN.se.

5 Comments

 1. Jonas
  Jonas 14 augusti 2010

  Jag är skälv kristen och håller med dig. Detta var en bra och nödvändig reaktion. Det hindrade kanske en kedjereaktion med mohamedkarekatyrer etc som kunde utlöst våld och i förlängningen ett eventuellt inbördeskrig. Libanon är en krutdurk med inre och yttre konflikter. Det finns dessutom lite oväntade alianser som ingen av parterna vill riskera. I Europa finns en djupt grundad respekt för yttrandefriheten som kräkts av nazisterna, komunisterna etc. så tolleransen åt andra hållet är hög. När världen krymper med modern teknologi så krockar olika synsätt som vid karikatyrkrisen. Sen hör till saken att jag tycker att onödiga provokationer är en dålig frukt av en människa. Varför skulle jag vilja såra en muslim. Jag är trygg i min tro.

 2. Namn
  Namn 14 augusti 2010

  Nej, ett sekulärt samhälle är alltid bättre än ett religiöst som Libanon. Så länge människor tror på sagor och blir kränkta av andras tolkningar av dessa kommer landet fortsätta vara en krutdurk.

 3. Bahlool
  Bahlool 14 augusti 2010

  Många sekulära stater i väst är krutdurkar..ex grekland? England? Tyskland? Holland?

 4. Namn
  Namn 14 augusti 2010

  Vad ligger bakom detta då? Att sätta likhetstecken mellan Libanon och England fungerar inte, de är inte ens i närheten.

 5. Bahlool
  Bahlool 14 augusti 2010

  Det är för aqtt i fallet med Libanon har du en destibiliserande stat som heter Israel..det har du inte i fallet med England. Sekulära stater är också mycket instabilia men de har inte grannar som hotar med krig eller som startar krig därför ser det mindre farligt ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *