Press "Enter" to skip to content

Demokratier skapar terrorismen

Jag fascineras av den västliga världens syn, att terrorismen och då särskilt den muslimska, skapas av religionen islam och inte av de handlingar som väst utöver och de brott som man begår i demokratins namn. Man kan ju fråga sig, hur många självmordsbombare eller självmordsdåd begicks det i Irak innan USAs invasion 2003? Noll, 0, inga alls (1).

Enligt en artikel i the American Conservative, så skapas terroristerna av demokratierna, eftersom “terroristerna” anser att det är deras plikt att försvara sitt land mot de invaderande armérna.

När Nazityskland invaderade Norge och Danmark, tog många till vapen i dessa länder och begick attacker mot nazisterna som kunde och kan räknas som terrordåd. De assasinerade, de kidnappade, de sprängde upp och de angrep styrkorna i landet som var lojala mot nazisterna eller deras ideologi. Idag görs liknande attacker av Hamas, Hizbollah och andra grupper, i islams namn. Ronald Reagan, USAs förra president, sa:

En mans terrorist är en annan mans frihetskämpe. Aldrig har en mening varit så sann som den. Jag anser att många grupper i Irak, som begår attacker, är terrorister, men det betyder inte att alla ska hålla med mig. Jag anser att USAs och västs attacker på civila i Afghanistan, däribland svenska soldaters attacker, är terrorattacker, det ögonblicket de skadar civila, men inte betyder det att alla ska hålla med mig.

När man tittar på terrordåd, så ska man bara fråga sig, vad är skillnaden, ifall en person mördas av att amerikaner mördar honom eller talibanerna? Död är död? Enda skillnaden är att den mördade mördades med mera avancerade vapen ifall det var västliga trupper bakom attacken, det är allt.

De mördade i Afghanistan och Irak, bryr sig inte ett skit om ifall de mördas av skott och bomber skjutna från västligt håll eller östligt, döda är de ändå.

Det är något vi så lätt glömmer i väst, att våra handlingar, våra länders handlingar, våra soldaters handlingar, allt det kan ses som terrorism i offrens ögon. Enligt författaren till artikeln så fanns det inga terrorister i Irak innan kriget 2003, vidare menar han att de flesta självmordsbombare som lyckades spränga upp sig själva och andra, var första gångs terrorister, de hade inte varit medlemmar en längre tid och det var deras första kontakt med terrorism/våld.

Källhänvisning:

1)

Mohammed M. Hafez; Suicide Bombers In Iraq: The Strategy and Ideology of Martyrdom; United States Institute of Peace Press; Washington D.C.: 2007; p. 5

DN

The American Conservative — The Logic of Suicide Terrorism.

Bli först att kommentera

    Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *