Press "Enter" to skip to content

Palestiniernas umbäranden i Libanon

Sedan judarna invaderade Mellanöstern på 40-talet och fördrev och mördade tusentals palestinier, har många av dessa fått utstå umbäranden även i den arabiska världen. Jag kan förstå att man inte vill ge dem medborgarskap, för att de inte ska förlora sin rätt till sitt eget land som olagligen ockuperades och fråntogs dem, men man kan ändå behandla dem som människor.

Sedan konflikten i Libanon som startades på grund av problemen mellan palestinska grupper och de kristna på 70-talet, har palestinierna i Libanon fått leva en undanskymd roll. De behandlas sämre än de utländska arbetarna som får jobba lite överallt i Mellanöstern.

Ett av problemen mellan araberna i Mellanöstern är att de glömt bort några enkla och fundamentala begrepp i sin religion och kultur. Begrepp som att inte vara orättvis, inte behandla folk illa, och här behandlar man inte några främlingar illa, utan människor som tillhör samma folkgrupp och religion. Just problemet med Libanon grundar sig på att kristna inte vill förlora mera mark till muslimerna, och då de flesta palestinierna i Libanon är muslimer, skulle en grupp på 400 000 palestinier som får libanesiskt medborgarskap spela stor roll i demografin i Libanon.

Filmen längre ner visar hur enkla och fundamentala rättigheter förvägras dessa människor. Det är en skam och jag undrar vad hade vår käre Profet tyckt om det här? Han som sade ingen är bättre än den andre, förutom i sin tro. Han som lät svarta giftas med vita och som skyddade persernas och romernas liv? Sådana orättvisor som palestinier får uppleva finns inte enbart i Libanon och Israel, utan även i mitt gamla hemland Irak, där palestiniernas stöd till Saddam straffas med att de anses vara fiender till det irakiska folket.

En tid sedan satt jag på en irakisk restaurang och såg hur en irakier började svära åt en mot som sörjde sin saknade son, hur kan jag förvänta mig barmhärtighet om jag inte delar ut sådan till andra? Jag har själv haft många problem med palestinierna, men i grund och botten spelar detta ingen roll, frågan är behandlingen av dem rättvis? Ska man verkligen behandla dem sämre för att de tillhör en viss folkgrupp eller är från ett visst land?

En muslim måste tala ut mot dessa orättvisor så det är beklagligt att den som talar ut emot dessa orättvisor är en Druze, en person som i sin historia även stött staten Israel…

Refugees march for Lebanon rights – Middle East – Al Jazeera English.

Intervju med en palestinsk läkare i Libanon.

One Comment

  1. Musa
    Musa 29 juni 2010

    Ingen snack om saken, palestinier måste behandlas bättre i libanon. Värt att nämna är att Jumblatt och hans föredetta och säkerligen framtida allierade i regeringen är ansvariga för palestiniernas situation. Detta är tomt snack av jumblatt,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *