Press "Enter" to skip to content

Tio muslimska uppfinningar som formade den moderna världen

Skrev om en bok som belyser muslimernas stora upptäckter och deras inverkan på historien och vetenskapen, fick rätt mycket skäll av mina kära islamofobiska läsare. Mitt inlägg 10 muslimska uppfinningar som formade den moderna världen, sätter jag ut här igen för att belysa vilken stolt historia vi har, något som man försöker ta ifrån oss, både genom islamofobernas och wahabiternas försorg. Idag surfar jag lite på youtube (som vanligt efter morgonbönen) och hittar denna familj med lite småkändisar. Filmen är väl värd att se, inte säker på hur länge den kommer få vara kvar på Youtube.

När man talar till islamofoberna, så förvanskar de historien till den grad att de menar muslimerna inte varit till någon nytta i historien. Muslimerna var odågor då och är odågor idag. Enligt Roger och Anna, så bor muslimerna i hyddor, mördar varandra och våldtar djuren, de glömmer att vi i Sverige tillåter våldtäkt på djur. Det kanske stämmer, vi kanske inte är bra för något och aldrig gjort något vettigt, men här kommer CNN med en artikel om 10 viktiga uppfinningar som skapades av muslimer i den muslimska världen, på den tiden då vi inte lät korstågsförarnas mörka tankar styra oss och driva oss ner i vår medeltid. Medan Rogers förfäder fortfarande våldtog fruar och hade människooffer, så skapade den muslimska världen otroliga uppfinningar. Jag ska försöka skriva lite oftare om de vetenskaper och de kunskaper som förmedlats till oss av de gamla muslimerna, som till skillnad mot kristendomen, såg nyfikenhet, utbildning och kunskapstörst som det viktigaste i livet.

På 800-talet ritade Abbas ibn Firnas en modell för en flygande maskin, många århundraden före Da Vinci, som enligt några rön även han hade arabiska rötter.

Det första universitet i världen, kaffet, tandborsten, alla dessa är saker som kom till i den muslimska världen. Idag försöker man svartmåla och nedvärdera det muslimska arvet.

En bok som heter 1001 uppfinningar, belyser de uppfinningar som kom till i den muslimska världen och som man glömt bort. Det är uppfinningar som stödjer tanken på att den bild SD och andra muslimhatare försöker sprida, inte är sann. Man tror att den kunskap som vi fått från de gamla grekerna, kom till oss utan någon mellanhand, man glömmer att den togs till vara av just araberna, den förbättrades, sparades och förmedlades vidare till renässansen. Här kommer 10 av de viktigaste uppfinningarna, tack vare muslimerna:

Kirurgi

Runt år 1000, publicerade läkaren Al Zahrawi, ett 1500 sidor stort uppslagsverk om kirurgi, ett verk som användes i Europa som källa de närmaste 500 åren. Hans upptäckter lär ha varit kejsarsnitt och hur man sydde fast såren igen.

Kaffe

Denna dryck dracks första gången i  Jemen, på 800-talet. Det fördes från Jemen till Egypten på 1200-talet nådde det Turkiet och på 1500-talet kom det till Europa.

Flygande maskiner

Abbas ibn Firnas var den förste att skapa en konstruktion för flyg. Han skapade en kostym som kan liknas vid en fågelkropp. Firnas provade att flyga nära Cordoba i Spanien och kom upp några meter innan han föll ner till marken och skadade sig. Man menar att hans försök och ritningar låg till grund för Da Vincis senare uppfinningar.

Universitet

År 859 lät en viss prinsessa vid namn Fatima al Firhi bygga ett universitet i Fez, i nuvarande Marocko. Denna Al Qarawiyyin universitet finns än idag och används än idag som lärosäte, 1200 år senare. Det är kul att se att kvinnor låg bakom detta och det kanske kan få fler kvinnor att ta till sig av deras exempel i den muslimska världen.

Algebra

Algebra kommer från matematikern Al Khwarizmi. Han var en student till de shiitiska imamerna.

Optik

Runt år 1000 bevisade Al Haitham att människor ser objekt med hjälp av ljus som reflekteras från dem genom att det kommer in i deras öga, något som stod emot de teser som grekerna hade fört fram, där de hävdade att ljuset kom från själva ögat.

Musik

Från araberna fick vi musikaliska impulser och även instrument, däribland lutan och rahab, föregångaren till violen. Även noterna lär ha kommit från arabernas alfabet.

Tandborsten

Redan på Profeten Muhammeds tid så användes en primitiv version av tandborsten. Arabiskans ord meswak syftar på Meswak trädet, som användes för att få pinnar som man använde för att rengöra tänderna och rengör tandköttet med. Substanser lik meswak används idag i tandkräm.

Vev

Vevar användes för att lyfta saker under muslimernas storhetstid. Med veven kunde man lyfta tunga föremål och denna teknologi uppfanns av Al Jazari på 1100-talet. Denna uppfinning har gett oss saker som cykeln och motorn.

Sjukhus

Sjukhus som vi är vana vid idag, kommer från 800-talets Egypten. Första kända sjukhuset var det Ahmad ibn Tulun sjukhuset som byggdes år 872 i Kairo. Sjukhuset gav fri sjukvård till alla som behövde det.

Om utställningen 1001 uppfinningar http://www.1001inventions.com/

För mera information gå till muslimheritage.com. För mera information om utställningen om muslimska uppfinningar gå till science museum.org.uk

Muslim inventions that shaped the modern world – CNN.com.

52 Comments

  1. Willy
    Willy 19 juni 2017

    Rasist ja visst efter att ordet missbrukats i åratal så är det mer en heders titel , visar att du inte viker ner dig för massan eller tolererar slödder från andra länder som våldtar och vill leva gratis, för visst är det vad du menar , om skon inte passar kan du ju alltid åka tillbaka,va tacksam din idiot ,tacksam för att vi inte är rassister för isdf hade du varit hemma med din kamel till fru,om du kallar det rasism att vara realist så är jag med dig, många i Sverige som börjar vakna och inse att 90 % av muslimerna från arab världen inte är mogna att leva i ett civiliserat samhälle. En fitta är en fitta oavsett hemort och jag har personligen aldrig stött på mer fittor än från arab…. era kvinnor skulle kunna lära er mycket , ha en bra sommar nu din lilla rasist p&k

  2. Bahlool
    Bahlool 20 juni 2017

    Om du är civiliserad, då är det illa 😉 Lär dig stava svenska först…Det är tur att du rättfärdigar ditt förakt, din rasism och din låga intelligens på det här bisarra sättet. Jag orkade inte läsa allt, men testa att öppna upp en bok?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *