Press "Enter" to skip to content

Al Sistani och Vilayat al Faqih

Sjunde Mars är det val i Irak, då ska miljoner irakier välja ny regering. Förra gången vann de shiitiska krafterna under Nuri al Maliki. Han lyckades vinna just på grund av de lärdas stöd till honom och hans parti. En tid sedan bröt Maliki med sina allierade partier och valde att starta ett nytt parti och en ny allians.

Nu när valet står inför dörren, har Marja, de religiösa ledarna, särskilt den störste av dessa Ali al Sistani, gått ut och förklarat att ingen politiker är välkommen att besöka honom innan valet, och han ber alla de lärda att ta avstånd från att stödja något parti eller någon allians.

Några lärda har gått så långt att de uttalat sig emot sekterismen som sprids av vissa element i regeringen och att fattigdomen än kvarstår, medan partierna och deras representanter inte bara blivit rika på sina löner och förmåner, utan på all korruption i landet.

Irak är ett av de rikaste länderna, det flyter på olja, dess befolkning räknades till ett av de mest utbildade i mellanöstern. Förr i tiden betydde nationaliteten irakier något, nu skäms man över det. Jag har vänner som ville åka hem till Irak och stanna där, men just på grund av alla politiker, har de valt att stanna här istället.

Systemet med Vilayat al Faqih, innebär att en jurist ska leda nationen. Denna idé strider mot den shiitiska synen att man ska hålla sig borta från politik. Den shiitiska världen är rätt homogen i sin politiska övertygelse, därför är det lite märkligt med skillnaden mellan det persiska systemet, med en stat som styrs av islamiska jurister och det irakiska systemet, där man vägrar befatta sig med makten.

De fåtal som gått in i politiken i Irak och som hade någon som helst islamisk juristutbildning, är muslimska lärda som är av lägre rang. Några är ökända för sin korruption och det är nog det som de högtrangiga lärda försöker undvika.

Al Jazeera English – Middle East – Cleric urges Iraq poll neutrality.

2 Comments

 1. bashar
  bashar 01 mars 2010

  Tycker du det är bra eller dåligt (då menar jag fallet i Irak specifikt)?
  Kommer du rösta i valet?
  MVH

 2. Bahlool
  Bahlool 01 mars 2010

  Jag kommer inte rösta är bara svensk medborgare. Har inte varit i irak sen 81. Jag tror det är bra just i Iraks situation och önskar att Iran skulle gå lite mot en mer sekulär men lagom religiös författning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *