Press "Enter" to skip to content

Jihad mot minarettförbud

Al Jazeera English – Africa – UN condemns Gaddafi jihad call.

En av de mest absurda och mest befängda personerna i den muslimska världen måste vara Muammar Ghaddafi, galningen från Libyen. Muammar Ghaddafi har alltid gjort utspel som belyser vilken patetisk situation ledarna för den muslimska världen befinner sig i.

Muammar Ghaddafi uppmanade muslimerna till Jihad, eller som det brukar översättas i väst, heligt krig. I islam anser man att jihad kommer i två versioner, den lilla jihad, som är militaristisk och ska se till att försvara islams gränser mot invasion och den stora jihad, jihad al nafs, där man ska bekämpa ens inre demoner. Muammar Ghaddafi uppmanar muslimerna att sluta handla med Schweiz, inget fel med det, men han går så långt att han förklarar muslimer som har något med Schweiz att göra, för otrogna.

På 1960-talet lyckades några militärer att störta det sufistyrda Libyen, till makten kom Muammar Ghaddafi. Sedan dess har han gjort ett utspel efter ett annat och alltid till det mer bisarra. I några år var Libyen och Ghaddafi ovälkomna, fram tills han gick med på att betala några miljarder i skadestånd och erkänna delaktighet i Lockerbybombningen, då några hundra civila amerikaner och engelsmän dog.

I min omgivning är Muammar Ghaddafi mest känd för Imam Musa al Sadrs försvinnande (kommer snart artikel om det). Musa al Sadr hade skapat en shiitisk organisering och återuppvaknande i Libanon. Under brinnande inbördeskrig 1978, åkte han och två av hans vänner till Libyen, för att möta regeringsrepresentanter. Plötsligt försvann de tre och sedan dess har man inte hört något från dem igen.

Musa al Sadr

Frågan är vad tjänade Muammar på att döda en lärd från Libanon? Detta var före den islamiska republikens revolution i Iran.

Libyen och Schweiz

Några månader sedan läste jag om att Ghaddafis son, Hannnibal, hade häktats. Kan Muammar Ghaddafis hat och avsky för Schweiz ha mindre med religion och mera med politik att göra? Muammar är känd för att ha sitt tält med sig, vart han än beger sig, så bygger han upp det och sitter där, som en beduinfurste, och som en sådan beter han sig även när han tar åt sig av sin sons häktning, en känd playboy. Kan det ha mera att göra med hans uppmaning till jihad än försvaret för islam och muslimerna?

Gång på gång har Profeten (s.a.w) talat om för oss att det kommer bli mycket hyckleri och mycket falskhet efter hans bortgång. Gång på gång har han talat om för oss att det skall komma tider, då islam enbart finns till namnet, då vi glömmer bort dess budskap, dess mening och dess betydelse. Jag anser att vi är i denna tidsålder, då vi närmar oss domedagen och då vi närmar oss allt mera förtryck, allt mera misär och allt mera orättvisa.

När han inte uppmanar till jihad mot Israels förtryck av palestinierna, men istället kallar till jihad för att hans son häktades, då visar han vilken hycklare han är. Islam har lärt mig en sak och det är att vara med sanningen, även om den är bitter och inget är mera bittert än att inse att vi verkligen leds av odågor och av hycklare.

    Lämna ett svar

    E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *