Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Halalköttets revolution och frammarsch

DAWN.COM | World | French politicians rap fast food chain for halal menu.

Quickkedjan, började sälja enbart halal-kött i 8 av sina 350 butiker. Dessa 8 ligger i områden med en stor muslimsk kundkrets och man tillmötesgår enbart kundernas behov. Detta har dock fått stor kritik från politikerna i Frankrike. De menar att detta steg är oacceptabelt.

Enligt de högerextrema så är det här en ”islamisk skatt” på kunderna, en socialistisk borgmästare hotar med stämning för att han menar det är diskriminerande för de som inte vill äta enligt islams regler. Vad alla dessa personer glömmer är att det handlar om ett fritt val.

Jag bojkottar inte McDonalds för att dessa säljer griskött, utan jag bojkottar dem för deras stöd till Israel. Jag bojkottar inte ICA för de säljer mat som jag som muslim inte får äta, utan jag avhåller mig från att handla de saker som inte passar mig eller som jag ogillar. Samma val har väl de franska kunderna, eller?

Det stora upproret bland politiker kan ha att göra med de förestående valen i Frankrike. Enligt bedömare så är ”halalmarknaden” värd 5.5 milijarder euro i Frankrike, det är drygt 55 miljarder kr och den är stadigt ökande.

Front Nationals vice president, Marine Le Pen, menar att kunderna är ”tvungna att betala en skatt till islamiska organisationer på grund av halalköttet”, eftersom halalstämplen utfärdas av muslimska organisationer och indirekt stöds dessa av Quicks beslut. Vidare hävdade hon att presidenten Nicolas Sarkozy stödde ”påtvungen islamisering i Frankrike” då en statlig bank hade aktier i Quick.

Halalmarknaden

Halalmarknaden är stor och ökar för varje år i Frankrike. Halalköttet slaktas enligt islams principer om att blodet måste ut ur kroppen, vidare undviker man kött som griskött. Amerikanska Kentucky Fried Chicken säger att de säljer halalkött.  Frankrikes muslimer utgör 8% av landtes befolkning och det är den största muslimska befolkningen i något europeiskt land. Enligt bedömningar så kände Quick sig hotade av de små halalbutikernas ökande marknadsandelar.

”Stora företag har börjat uppmärksamma de muslimska kunderna och den marknad de representerar” säger bedömare och de hävdar även att stora livsmedelskedjor ökat sin försäljning av halalkött för att tillmötesgå kundernas behov. Den muslimska ”babyboomen” från 80- och 90-talen bär ansvaret för detta. I en tid då den ekonomiska krisen drabbar alla, så ökar den muslimska marknadens behov och det tillmötesgår man på detta sätt.

Marine Le Pen, en av förgrundsgestalterna i kritiken mot snabbmatskedjans införande av halalkött i vissa områden.

6 kommentarer

 1. Z 25 februari 2010

  Bli veggie 😀

 2. Påläst 25 april 2012

  Väldigt vinklat skrivet: ”Halalköttet slaktas enligt islams principer om att blodet måste ut ur kroppen”.

  Även i europeisk slakt ska djuren tömmas på blod. Skillnaden är att halalslaktade djur inte får någon bedövning innan man skär strupen av den. Denna typ av slakt är förbjuden i sverige eftersom sveriges veterinärer gjort bedömningen att det är djurplågeri.

  Håll er till hela sanningen oavsett!

 3. Bahlool 25 april 2012

  Ja du har rätt alla program om hur djur behandlas illa av Sveriges slaktindustri är ju inget vi ska bry oss om..man kan fråga sig varför Sverige tillåter tidelag..kanske det ger en inblick i hur svenskt djurskydd verkligen fungerar? Hela Europa tillåter halal och kosher slakt förutom vårt lilla avlånga land..weird?

 4. Påläst 25 april 2012

  Bara för att andra länder tillåter halal- och kosherslakt betyder inte det att sverige måste tillåta det. Jag skulle vilja att även importen av detta kött förbjuds.

  Och visst finns det mycket mer som kan göras för att hindra djurs lidande. En plågsam slakt är antagligen ingenting mot ett livslångt lidande.

 5. Bahlool 25 april 2012

  Nej de lider inte mera då de bedövas och sedan slaktas och vidare dör de en snabb död, jag råder dig att ta del av vetenskapliga rön om det här. Du borde inte uttala dig så hatiskt mot något du inte förstår 🙂

 6. Påläst 27 april 2012

  Om du anser att man är hatisk för att man har medlidande tycker jag du är ute och cyklar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.