Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Utpressaren och hedersförtryckaren? – Nima Dervish

En av mina favoritmotståndare på nätet är Nima Dervish, jag har inte hans lugn, intelligens eller språkförmåga och han var en stor idol för mig. Jag gillar inte hans åsikter, men jag gillar hans intelligens och hans rättvisapatos, trodde jag ja. Nu har Nima Dervish gjort sig känd för något annat, han har hotat en instabil kvinna med förtäckta ordalag. Hade jag blivit hotad på det här viset så hade jag känt mig rädd, att kvinnan ifråga kände sig så pass pressad av denna utpressning, kan förstås, särskilt med tanke på att Nima  Dervish visste hur svag och i vilken skör mental hälsa kvinnan befann sig i.

Det det handlar om är att Nima Dervish, islams motståndare, Irans regerings hatare; shiiternas fiende;  Nima Dervish, mannen som varnat oss för hedersmord och förtryck i böcker och i samtal på nätet och i teve, nu själv betett sig illa. Han hade varit ihop med en kvinna och denna kvinna var skyldig honom 2000 kronor. Realtid skriver om att han hotade henne med att publicera intima bilder på henne, ifall hon inte betalade honom pengarna.

I vanliga fall så skulle detta väl anses vara utpressningsförsök? Jag vet inte, men jag anser att Nima fallit många steg i mina ögon. Även om jag inte gillade hans kamp mot muslimerna och hans stöd för Israel, så respekterade jag honom och hans åsikter, nu dock verkar allt det vara helt borta. När en man tar sig rätten att bestämma över en kvinnas handlingar och försöker utöva utpressning, då begår han ett av hedersförtryckets största brott. Han anser sig ha rätten att förtrycka henne genom att vilja sälja intima bilder på henne. Genant.

Så som det ser ut, så verkar han vara en hycklare, en person som predikar en sak och gör något helt annat. Synd och skäms Nima!

Nästa gång jag läser hans inlägg, hans böcker eller ser honom på teve, ska jag tänka på att denna person, som sitter på sin höga häst, även han är en människa med många fel och brister.

Det farliga i sammanhanget är att kvinnan kände sig hotad och var livrädd för släktingar som hotat henne till livet och nu skulle han skämma ut henne ännu mera med bilder som visade att hon var promiskuös. Detta skulle leda till ännu mera fara för damen ifråga. Hemskt 🙁

16 kommentarer

 1. p 05 februari 2010

  oj, och han erkände det också? modigt, inte många som skulle ha gjort det. men som du själv sa, han är en människa precis som oss alla andra, med brister.

 2. Beck 06 februari 2010

  Fy fan vad lack man blir. Jag har faktiskt sett mycket upp till Nima. Har liksom du inte hållit med om allt han sagt men jag har haft en oerhörd respekt för honom. Kanske mer än någon annan i samhällsdebatten. Därför känns det helt sjukt att killen som skulle stå på de svagas sida, som förkastade hedersvåld och hederskulturen inte är ett dugg bättre själv. Då blir det ju närmast paradoxalt i sammanhanget att killen som stog för moralen och det goda samvetet gör något dylikt. En kille som dessutom har läst om hedersvåldets mekanismer inte kan ha en större insikt i sitt eget handlande. Jag mår rent ut sagt illa!!

 3. Bahlool 06 februari 2010

  Kan inte annat än hålla med Beck. Rätt ironiskt att han som skrev en bok om det här, själv utnyttjar en person som är svag och i beroendeställning.

 4. Beck 06 februari 2010

  Javisst vad fräckt. Detta kommer kosta honom mer än de pengarna som hon var skyldig honom. Mycket mer dessutom, skulle inte bli förvånad om hans karriär är förstörd då hans trovärdighet är sankad i botten. Vad ska han skriva för böcker, vilka tv-program kommer bjuda in honom och vilka tidningar kommer publicera hans artiklar. Han får förmodligen hålla sig till att skriva om musik hädanefter för i samhällsdebatten borde han rimligtvis vara körd.

 5. Bahlool 06 februari 2010

  Rimligen ja, men vi talar om media, de älskar sina små syndare..

 6. Arash 06 februari 2010

  Nima är ett svin!

 7. Bahlool 06 februari 2010

  Arash du verkar vara iranier 😛 exiliranier brukar ju gilla nima

 8. Mirjam 06 februari 2010

  Nima påminner mig om ex polischefen Göran Lindberg. Vilken hycklare. Och, jag förstår inte de som tar detta som en ”familjegrej”, detta är hot och utpressning, inget annat, på en som redan ligger. Heder istället till Realtid, som tog upp detta, när andra tidningar teg.

 9. Z 06 februari 2010

  Håller med Mirjam. De största hycklarna och syndarna tyvärr är de som skriker högst. Ted Arthur Haggard som sög balle, som skrek högst om knark och bögar, Herr Göran om horor, och nu Nima. Jag tycker det är rätt bra ändå med Nima, att detta kom fram. Den ”holier then thou”-Nima som ska vara en röst för de förtryckta.

 10. LP 06 februari 2010

  Vi får antagligen snart höra Nimas version av det som hänt, åtminstone skriver han kryptiskt under rubriken ”Respons” att:
  ”Min version av saker och ting kommer snart.”
  http://nordicdervish.wordpress.com/2010/02/06/respons-2/

  Tills dess kan vi ju försöka reda ut dina anklagelser mot Nima Bahlool. Du skriver:

  ”När en man tar sig rätten att bestämma över en kvinnas handlingar och försöker utöva utpressning, då begår han ett av hedersförtryckets största brott.”

  Längre ned skriver du:

  ”Det farliga i sammanhanget är att kvinnan kände sig hotad och var livrädd för släktingar som hotat henne till livet och nu skulle han skämma ut henne ännu mera med bilder som visade att hon var promiskuös. Detta skulle leda till ännu mera fara för damen ifråga.”

  Realtid.se skriver:

  ”Efter det så har kvinnan återbetalat pengarna och hotmejlen har upphört.”
  http://www.realtid.se/ArticlePages/201002/03/20100203104824_Realtid135/20100203104824_Realtid135.dbp.asp

  Om Nima gjort det som beskrivs i realtidartikeln, så är det illa. Man beter sig inte så mot någon (könet är helt oväsentligt). Det är också illa att personen som var skyldig Nima pengar inte betalade, utan bara förhalade skulden hela tiden. Jag skulle förhoppningsvis aldrig göra vare sig som Nima eller kvinnan gjorde mot en expartner.

  Men det är lätt att sitta här vi tangentbordet och döma i efterhand. Kanske var kvinnan pank? Kanske var hon väldigt sur på Nima (han hade kanske dumpat henne på ett okänsligt sätt)? Kanske hade Nima väldigt ont o pengar (det påstår han i realtid-artikeln), kanske var han väldigt sur på kvinnan (HON hade kanske dumpat honom på ett okänsligt sätt)?

  Detta får vi kanske aldrig veta, och egentligen sorterar det väl under kategorin ”privat skvaller”, alltså sådant som vi inte har med att göra och som vi inte skall snoka i (även om vi är nyfikna).

  Men innebär detta verkligen att Nima begår, citat från Bahlool: ”…ett av hedersförtryckets största brott.”?
  Tar du inte i så du spricker nu Bahlool? Hedersförtryckets största brott torde väl snarare vara att man begraver sin dotter/syster levande så hon återfinns med jord i mage och lungor, eller att man kör över sin brorsdotter med bil, eller att man knuffar ut sin syster från ett högt hus, eller…

  Det verkar kanske som det är du som gör dig skyldig till ett litet ”brott” här bahlool, nämligen det att först (falskt?) påstå hur du högaktar och beundrar Nima trots era meningsskiljaktigheter, för att sedan sticka kniven i ryggen på honom nu när han äntligen visat sig vara en vanlig svag människa som kan vara elak och usel ibland?
  Hans ”brott” är en bagatell mot det kulturellt sanktionerade, och systematiskt tillämpade brott som verkligt hedersförtryck innebär. Ett förtryck som ofta involverar hela släkter och familjer då det gäller att bestraffa flickor och pojkar för sådant som inte är olagligt. Spar dina kraftuttryck till att fördöma dessa avskum, och kalla Nima för knöl, eller svin elelr något mera lämpligt kalibrerat för hans handlingar.

 11. Bahlool 06 februari 2010

  Aja Baja du Nimas advokat, Aja Baja..Nimas brott är just så allvarligt för att han utnämnt sig till att vara en motståndare till hedersförtryck, han har skrivit böcker om ämnet, han har gått ut i media och talat om det här. Nimas brott är så allvarligt för att han tar sig rätten att fördöma dem som gör som han gjorde men samtidigt går han ut och gör precis samma sak. Han är inte en vanlig person, för han är en ”kändis” i de här sammanhangen och då är det mkt värre, ochd å spelar det ingen som helst roll om hon hade pengar eller inte pengar, om hon ville ha hämnd eller ej.
  Att man sitter vid sitt tangentbord och skriver om det här är ju vad jag och han och tusentals med oss gör, D A G L I G E N. När man skriver om andra än din hjälte Nima, då är det ok, men när man skriver om din hjälte då tar du upp? Nej jag tar inte så ajg spricker. Jag är emot otrohet, jag skriver om otrohet, jag föraktar otrohet, om jag går ut och är otrogen och det upptäcks, då är jag värre än vanliga otrogna personer, på samma sätt är Nimas dumhet så mkt allvarligare.

  Jag gillar hans intellekt och det har jag sagt till vänner när vi diskuterat honom, men jag skulle vara jävligt dum om jag inte skrev om det här. Jag var en av de första som skrev om det då folk påtalade ämnet för mig och det är det jag gör. Jag har skrivit om mohamed Omar, ajg har skrivit om Dilsa osv..det är det jag gör på daglig basis, de är mina åsiktsmotståndare och jag skulle vara jävligt dum om jag inte skrev om deras hyckleri.

 12. Beck 06 februari 2010

  Varför ska man försvara Nimas handling. Allvarligt talat Nima är förmodligen en bra människa som spårat ut och blivit exponerad i massmedia över hans mörkaste sida. Inte behöver man hata eller förkasta honom som person för detta. Men vad jag inte förstår är varför man försvarar en så urbota idiotisk handling. Skulle till och med bli vansinnig på Nima om jag var hans pappa. Hans handling borde alla fördöma, spelar ingen roll i vilket sammanhang texten är tagen. Jag skulle aldrig ens komma på så idiotiska saker att skriva som han bevisligen har gjort. Jag tycker det är egendomligt att det finns folk som alltid ska försvara vissa människor oavsett vad de har gjort. En bra kompis skulle förmodligen säga att det du har gjort var idiotiskt men jag gillar dig som person ändå. Istället skall det istället föras en smutskampanj mot kvinnan eller journalisten. Kvinnan är lössläppt och journalisten är helt plötsligt oseriös. När man ger kvinnan skulden så går man dessutom i de gamla kvinnoförnedrande mönstren eller man angränsar till vad som är problemetiskt i hederskulturen. Ser man inte detta och försvarar Nima med de argumenten så borde man kanske själv arbeta med sin kvinnosyn.

 13. LP 07 februari 2010

  Som sagt, jag föreslår att man kallar Nima ”knöl” eller ”svin” om han betett sig illa. Kanske har kvinnan också betett sig som ett svin, det vet bara hon och Nima, men två fel gör inte ett rätt.

  Det finns helt klart förtryckande och pennalistiska drag i hans handling. Det han gjort kan vara ett uttryck för en unken kvinnosyn; det finns väl ingen som på fullt allvar tror att han är ett helgon, och att vara hans advokat i detta mål är inget jag aspirerat på.

  Men, att jämställa den aktuella händelsen med systematiskt hedersförtryck där ofta våld ingår, blir lite löjligt och gör att man ifrågasätter dina motiv. Jag antar att du är skadeglad eftersom Nima är en meningsmotståndare i många frågor, så det är väl egentligen inget konstigt med det.

  Du skriver att du ”föraktar otrohet”. Det är mycket starka ord. Alla som upplevt otrohet vet att det ofta finns starka känslor med i bilden och kanske känner man ibland förakt för mot den som var otrogen. Men man skall inte låta dessa privata och mycket starka känslor ligga till grund för en allmän moral och kanske i förlängningen tom lagstiftning. Man behöver den distans man har när man inte är mitt uppe i skiten, och den erfarenhet man har när man levt några år och fått några smällar, innan man uttalar sig i generella termer.

  Jag vet inte om sign Beck argumenterar mot mig, men jag vill ändå citera honom eftersom jag tycker han har en viktig poäng, citat:

  ”När man ger kvinnan skulden så går man dessutom i de gamla kvinnoförnedrande mönstren eller man angränsar till vad som är problemetiskt i hederskulturen.”

  Vem har gett ”kvinnan skulden” i detta fall?
  Nima har utpressat henne för att få tillbaka en penningskuld, det var svinigt. Jag har skrivit att hon mycket väl också kan vara ett svin som betett sig illa (hon verkar tex vara ohederlig då det gäller penningskulder).
  Men på vilket sätt har någon orättfärdigt och orimligt gett kvinnan skuld? Jag kan bara se en grupp som skuldbelägger och hotar kvinnan på ett orättfärdigt och grymt sätt, nämligen hennes släkt. När man skriver att Nima framkallade fara för kvinnan pga bilderna så bör man minnas vad denna fara består i. Det var elakt och dumt av Nima att hota med pinsamma bilder, men om man säger att det är han som är en hedersförtryckare, så resonerar man lika orimligt som den som säger att kvinnor i kortkort får skylla sig själv om de blir våldtagna.

  Och förresten, Nima är inte min ”hjälte”. Jag känner honom inte men tycker att han ibland skriver och uttalar sig hyfsat bra. Nu har han gjort bort sig, men det gör inte det han tidigare sagt mindre värt. Det är liksom inte svartvitt.

 14. Beck 07 februari 2010

  LP: Om man kollar på kommentarerna som hör till realtids artikel men även om Nimas blogg så är det många som enbart skuldbelägger kvinnan och inte Nima. Att hon är lössläppt trasig osv. Det förs en retorik som innebär, lita inte på denna kvinna hon är inget att lyssna på. Nimas responsinlägg gör ju knappast saken bättre när han döper den till. ”Godtrogen författare lånade ut pengar till trasig tjej” Gå in och läs själv, personligen tycker jag det är i smaskigaste laget och inte passar som något som skulle vara ett försök till upprättelse.

 15. Ekrem TOS; lawyer-interpreter (Advocate-tolk) 08 februari 2010

  STRAFFA HÅRDARE! Döm våldtäktsmän till kemisk kastrering!
  kräver
  Ekrem TOS; lawyer-interpreter (Advocate-tolk)
  08-646 54 06 och 073 588 97 96
  Gillerbacken 43 – 3 trp. 124 64 Rågsved-STOCKHOLM

 16. Mukhabarat 08 februari 2010

  Jag undrar vilken kvinnosyn som döljer sig bakom Nima Dervish. Jag har svårt för att tro att detta är en engångshändelse, utan snarare har nog Nima betett sig så även mot andra kvinnor innan. Jag tror inte man bara beter sig så mot kvinnor helt plötsligt, utan detta är nog ett beteende som utvecklats med åren. Skulle vara intressant om det döljer sig fler skelett i denne ”religionskritikers” garderob, om det kanske finns fler kvinnor där ute som fått utstå Nimas ”fula” sida.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.