Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ashura – Arba3een

I dagarna går runt 6 miljoner muslimer mot Kerbala. Många av dem till fots, för att hedra den heliga Imamen Hussain och för att återspegla vad som hände Hussains familj och anhängare, när de fördes iväg till fots till fångenskap och förtryck. Den 5 februari infaller ”Arba3een” den fyrtionde dagen efter Hussains död. Muslimerna avslutar sin sorgperiod den 40:de dagen efter en persons död.

Min far är nu i Irak för andra gången sedan han flydde i slutet av 70-talet. Även han ska bege sig till fots till Kerbala. Känslan måste vara oerhört, stark och jag får gåshud av att bara tänka på de miljoner som rör sig som en flod mot Imam Hussains grav.

Vatten och mat ges med glädje till de vallfärdande.

Hundratusentals kommer från närliggande länder som Iran, Syrien och Saudiarabien. Även från väst åker shiiter till Irak för att visa sin sorg och sin respekt för Imam Hussain, martyren som föll vid Kerbala år 680.

En utav fyra Marja i Najaf, deltog i processionen. Marja är ett shiitiskt koncept som betyder att en lärd har nått så pass stor kunskap, att han kan tolka religionen och utfärda dekret och förordningar till hans anhängare. En shiamuslim måste välja en Marja, som han anser vara mest bevandrad i religionen.

4 kommentarer

 1. Roger 04 februari 2010

  Din far kommer att stanna i Paradislandet? Annars kan man ju hoppas att ngn fredlig muslim ger honom en permanent plats där, och samtidigt ger han en snabbtur till paradiset. Det skulle väl göra din och din familj glada?

 2. Bahlool 04 februari 2010

  Lol tror du jag tar åt mig ifall du önskar mig eller min familj döden? Du är sjuk..mkt sjuk 😉

 3. Isabelle 10 februari 2010

  Tråkigt att läsa att du önskar att någon ska dö. VAr själv på väg att åka till Karbala när jag var i Irak över jul och nyår men i sista stund ändrades planerna. Skulle vilja åka till Karbala npgon gång jag med 🙂

 4. Bahlool 10 februari 2010

  De önskar döden till ledare och muslimer i Iran, varför ska man då inte vända på steken och ö nska dem själva döden 😉
  Är du shia eller? har själv inte varit där sedan jag var runt 5 år gammal, så hoppas jag ska dit snart då ingen bombar mig lol

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *