Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nu biter man handen som föder en?

Jemenitisk imam manar till terrordåd – DN.se.

Några årtionden sedan var salafismen/wahabismen ett okänt fenomen i Jemen, men det har förändrats. Regeringen fann det smart att stödja wahabismen, på bekostnad på den zaydiska och sunnitiska befolkningens befolkningen. Regeringen styrs av Zaydier, en shiitisk gren, som haft makten i Jemen sedan över 1000 år. På 1960-talet lyckades några militärer med en kupp och sedan dess har man stött wahabiterna, en gren som styr i Saudiarabien.

De terrorister som artikeln handlar om, är just wahabiter, vars hela ideologi är byggd på att göra takfir, att kalla människor för otrogna, och därmed bekämpa dem. Några år sedan tröttnade zaydis och startade ett uppror, ett uppror som fått namnet Houthiupproret, efter sina ledare. Så vem skapade dessa terrorister som hotar omvärlden med krig? Staten Jemen och dess regering. Vem stödde wahabiterna, gav dem vapen, makt att sprida sitt gift och möjlighet att bli starka?

Det här har skett lite överallt i världen, där man tillåtit wahabiterna sprida sitt gift och därmed även sin hatideologi. Istället för att stoppa dem, fortsätter regeringen med sin politik att stödja wahabitiska religiösa skolor, liknande skolor som fanns i Afghanistan och ur dessa kom de ökända talibanerna.

Jemen är i kaos och i krig mot sin befolkning i söder, man är i krig mot wahabiterna och så är man i krig mot Houthis, frågan är vem kommer vinna kriget? Väst försöker rädda det som inte går att rädda, då regeringen inte bara är korrumperad utan otroligt ineffektiva i sina försök att styra det mycket konservativa landet.  Jag önskar att USA får tag i denna terrorist, innan han hjärntvättar fler stackare att begå fler illdåd, men samtidigt måste Jemen inse att deras försök att stödja och förstärka wahabismen, slagit fel, de satsade sina pengar på fel häst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *