Press "Enter" to skip to content

Att utmåla muslimer och Profeten Muhammed som terrorist blir aldrig för gammalt

Muhammedbilderna publicerade i Norge – DN.se.

Nu har det gått några år sedan de såkallade “Muhammedkarikatyrerna”, nidbilder på muslimer och Profeten Muhammed, blev publicerade. När det än lugnar ner sig, så väljer någon frihetsälskande och yttrandefrihets – försvarande person eller tidning, att publicera dem. Vi får ju inte tillåta att det blir frid och fröjd mellan de olika kulturerna.

En iransk tidning föreslog för Jyllandsposten, den danske rasisttidning, som valde att publicera dem först, att även publicera liknande karikatyrer mot judar, först gick man med på det, men sedan ändrade man sig. Rätt konstigt. Det är yttrandefrihet och det är demokrati att håna Profeten Muhammed, Burka, muslimer, araber, men det är antisemitism att göra något liknande om judar. Ja, världen är rätt bisarr.

I en europeisk atmosfär, där mord på muslimer, hot, anlagda bränder och skottlossning mot imamer hör till vardagsbilden. I en atmosfär, där rasistiska partier byter skepnad och nu “kritiserar” islam, då är det kanske inte så konstigt med tidningar som väljer att publicera sådana här karikatyrer, man gör ju bara det som befolkningen i Europa vill läsa och se, en bild av muslimen som galen, som blir skränig och sur, för att denne känner sig bitter och sårad.

Så inte nog med att man bombar Gaza, inte nog med att väst tittar tyst på, inte nog med att man stödjer kupper mot legitima regeringar som i Iran, inte nog med att man hotar Iran men tillåter Israel att bygga och utveckla sin kärnkraft, inte nog med att man angriper muslimer i Pakistan, Afghanistan och Irak, nej nu måste man fortsätta besudla Profeten Muhammed. Ja, en bisarr värld.

När man i vardagslivet provocerar någon, och man blir slagen på huvudet, då förstår lagen att det var under speciella omständigheter detta skedde, när någon hädar en stor man som Profeten Muhammed, en man som många muslimer anser vara bättre och närmare än våra egna föräldrar, då är det besynnerligt att folk inte förstår varför vi muslimer tar illa upp. Provokation efter provokation och sedan undrar man varför muslimerna irriteras..

70 Comments

 1. Bahlool
  Bahlool 08 januari 2010

  Martin rätt kul, du jämför den texten och den bilden med bilder av en profet som ser galen ut och har bomber i turbanen? Försök med bilder som visar giriga judar..försök även med judar som råttor, då kan vi tala om saken. Det är hets mot folkgrupp när man angriper alla muslimer för vad en muslim gjort eller där man utmålar muslimer som terorrister osv. Kanske det är fel på lagen att blasfemi inte är straffbart?
  Så varför provocera med vilja? Jag ställde andra frågor men de var väl försvåra 😉

 2. DNME
  DNME 08 januari 2010

  Att det kallas representativ demokrati betyder inte att makthavarna faktiskt representerar alla i folket. De representerar inte mig! Jag tycker representativ demokrati är en medioker form av styre. Istället för att ha en diktator får vi välja mellan sju alternativ vart fjärde år. Men egentligen är det bara två alternativ, högern eller vänstern. Det sorgliga är att de liknar varandra allt mer…så det finns i realiteten endast ett alternativ. Vilket är ungefär samma som i muslimska länder. Varken du eller jag kan påverka ifall Sverige skickar förband till Afghanistan. He he…förutom att skriva arga bloggar om det förstås, vilket faktiskt kan göra skillnad

  Dessutom avgörs alla större beslut på över- eller mellanstatlig nivå och då är vår påverkan nästan noll.

  Men du har helt rätt i att vi faktiskt har friheten att yttra oss fritt utan att råka ut för repressalier, vilket många människor inte har, och då är det vår skyldighet att höja våra röster mot orättvisorna. Tyvärr sitter många människor hemma på röven och tror på allt som massmedia matar dem med, de vet helt enkelt inte vad som pågår i världen. De tar inte sitt demokratiska ansvar…

  Av de tolv bilderna är det två som är negativa. Tre avbildar honom positivt. Två är kritiska till att Jyllandsposten ska publicera bilderna. Det är med andra ord komplext. Det klokaste hade varit att ta till fasta på de som är positiva och som inte hånar och kränker, istället väljer man att ta den värsta bilden och låta den vara representant för alla de andra…och i längden för hela “västvärldens” syn på muslimer. Det är helt enkelt inte sant…

  Det är inte heller sant att man “bekämpar muslimer med alla medel i väst”. Visst finns det de som gör det, men de flesta gör det inte. Tvärtom! Hade man bekämpat muslimer med alla medel hade man inte tillåtit muslimer att bosätta sig här. Vilket ironiskt nog är precis vad som händer i muslimska länder.

  Jag tycker det är enormt onödigt att publicera Muhammedteckningarna. Men det är priset man får betala om man vill ha yttrandefrihet. Dessutom är de två bilderna satiriska, inte hånande. Jämfört med att bränna en flagga är det ingeting. Om man nu ska jämföra vem som trampar vem mest på tårna.

  Men nu stödjer ju varken du eller jag nidbilder och flaggbränningar =)

 3. DNME
  DNME 08 januari 2010

  Fan jag kan inte låta bli att kommentera…hehe (jag tjatar snart hål på din blogg)

  Yttrandefrihet får ALDRIG begränsas av lagar mot blasfemi! Tycker du verkligen det så finns det länder som har sådana lagar…Irland till exempel. Det är däremot helt naturligt att bli helgit förbannad när någon kränker ens tro eller ideologi. Då kan man svara med samma medel.

  Men, men…ska inte orda mer om det. Ser att du har fler kritiker att svara.

  Kan hjälpa till lite genom att svara på Carl S’s kommentar:

  Alla heliga texter har stycken som är våldsamma, speciellt taget ur sin kontext. Koranen är förhållandevis fredlig. Du borde läsa igenom Bibeln en gång…snacka om uppvigling till mord. En muslimsk vän berättade en historia om Muhammeds liv. Jag kommer inte ihåg vilken Hadith den kommer ifrån, men den är riktigt bra och är lysande som ett motexempel till de “89 verserna om uppmaningar till krigshandlingar”. Den går ungefär så här:

  “Muhammed bodde granne med en judisk man. Varje dag kastade den judiske mannen över sina sopor på Muhammeds tomt. Muhammed tog hand om soporna. En dag kom det inga sopor över staketet. Muhammed blev orolig och gick till grannen för att fråga om han var sjuk.”

  Det är alltså en av de berättelserna som talar om för muslimer hur de ska leva. Hittills har jag inte träffat en enda muslim med krigiskt sinne. Däremot en hel del som är ödmjuka och trevliga.

 4. Bahlool
  Bahlool 08 januari 2010

  Nope jag gillar inte det svenska systemet av demokrati heller och håller med om att de är rätt lika varandar. Ändå är det större frihet än för en irakier eller en saudier.
  Samma med nästa stycket, jag håller helt med..
  Jo, ser du på de olika lagarna och på opinionsundersökningar så är majoriteten i europa negativa mot muslimer och islam. Så de flesta är negativa och man bekämpar islam och muslimer..lagar mot slöja, lagar mot muslimer som vill uppfostra sina barn enligt sina värderingar..

 5. Martin
  Martin 08 januari 2010

  Jag tänker inte leta upp alla frågor men jag svarar gärna på vad som helst om du ställer om frågan. Anledningen till att jag inte svarade i början av debatten var att det kändes som du mer än gärna ville få in storpolitik i det som jag ansåg vara en moralfråga.

  Håller med om att satirlänken jag skickade var lite snäll i sammanhanget men karikatyrer skulle som sagt bryta mot lagen.

  Du får gärna ta ställning mot en tecknare, jag tyckte att bojkotten mot Arla var rätt cool.

  För mig får du också försvara folk som mordhotar, men då hade du framställt dig själv och Islam i en dålig dager, åtminstone i mina ögon.

  Det var det lite det som var min poäng från början. Ofta när muslimer blir tillfrågade om vad de tycker om mordhoten så sympatiserar de med förövarna och då framstår Islam i dålig dager (återigen i mina ögon, men jag tror att fler tycker som jag).

  Finns det någon vilja bland muslimer i Sverige att göra reklam för Islam?

  Ser vi på våra grannländer ser det lite olika ut:
  I Norge har en muslimsk organisation föreslagit en demonstration till stöd för tecknaren ifråga (http://www.berlingske.dk/verden/muslimer-vil-demonstrere-westergaard)

  När en dansk företrädare för en muslimsk organisation tillfrågades trodde han inte att det skulle bli någon vidare uppslutning för en sådan demonstration i Danmark trots att propaganda värdet skulle vara enormt. (http://www.180grader.dk/Politik/abdul-wahid-pedersen-ingen-muslimsk-demonstration-for-kurt-westergaard-i-danmark)

 6. Martin
  Martin 08 januari 2010

  Oops, nu såg jag att jag missade att svara på din senaste fråga, det var ju inte meningen.

  Kanske det är fel på lagen att blasfemi inte är straffbart?
  Ja, kanske, det finns säkert många som skulle hålla med dig om det.

  Så varför provocera med vilja?
  Självklart skall man ju inte provocera, det är destruktivt och barnsligt. Det var också många som påpekade det i samband med Jyllandspostens publicering. Men, om någon provocerar, oavsett motiv, så är det många gånger värre att använda våld.

 7. Bahlool
  Bahlool 08 januari 2010

  DU och andra har nog redan en rätt negativ bild av islam och mig, ser det ut som om det angår mig? Vi har en majoritet i väst som avskyr islam, därför små rasistpartier ökar i antal och får mera stöd ju mera de talar ut emot islam. Sanningen och vad som är rätt är oberoende av vad du eller andra tycker om den.
  Så en organisation stödjer att man hånar Profeten Muhammed. Så? Vi har en massa Uncle Toms..de är knappast representativa eller kunniga om islam.
  Du vill ha en demonstration för tecknaren, vart är alla ni som borde gå ut på gatan och ta avstånd från hans provokationer? Det du och andra kräver är att ni ska trampa på folk och sedan ska folk inte bara acceptera det utan även demonstrerar för er rätt att fortsätta trampa på dem..skrattretande. Varför denna förkärlek för att håna islam och muslimer? Klarar ni inte att diskutera normalt?

 8. Bahlool
  Bahlool 08 januari 2010

  DNME du och andra verkar tro att yttrandefriheten är någon slags helig ko, s¨å är inte fallet. Frihet under ansvar. Vi har ju lagar emot förtal, varför då? Vart är yttrandefriheten då? Vi har lagar om hets mot folkgrupp, varför? Borde inte yttrandefriheten gå före?

 9. Martin
  Martin 08 januari 2010

  Har inget emot varken dig eller islam. De muslimska vänner jag har är både trevliga och vettiga. Tycker dessutom att vi har diskuterat hyfsat normalt hittills.

  Anledningen till att jag engagerar mig är att jag blev duktigt upprörd när Kurt Westergaard nästan blev dödad för andra gången. I slutändan kanske jag måste läsa koranen själv för att ta reda på om Islam är en våldsam religion eller inte. Blir ärligt inte klokare av att läsa artiklar i ämnet.

  Tack för att du har svarat på alla mina inlägg!

 10. Danne
  Danne 09 januari 2010

  “En iransk tidning föreslog för Jyllandsposten, den danske rasisttidning, som valde att publicera dem först, att även publicera liknande karikatyrer mot judar, först gick man med på det, men sedan ändrade man sig. Rätt konstigt. Det är yttrandefrihet och det är demokrati att håna Profeten Muhammed, Burka, muslimer, araber, men det är antisemitism att göra något liknande om judar. Ja, världen är rätt bisarr.”

  Frågan är snarare, varför hämnas på judarna för vad en “kristen” tidning gör? Eller är det också ett verk av “sionister”?

 11. Bahlool
  Bahlool 09 januari 2010

  Danne har inget med hämnd att göra, det handlade om att belysa hur stor hyckleri som finns bland västerländsk press och befolkning

 12. Bahlool
  Bahlool 09 januari 2010

  Koranen är allt 🙂 vissa (wahabiter) ser den som enbart våldsam, andra (sufi, shia, sunni) anser att den är perfekt i allt, allt har den ett svar för.
  Lycka till min vän och ja vi har haft en vettig diskussion :)))

 13. Suryoyo
  Suryoyo 09 januari 2010

  varför vågar inte västerländsk media skämta med den allra största religionen nämligen FÖRINTELSE RELIGIONEN?????????
  jag är Syrian men tycker att det är fel att utmåla Muslimernas profet som terrorist eftersom oavsett vilken religion man tillhör så måste man visa respekt för andra människor och så här skapar man inte ett fredligt samhälle tvärtom det skapar hat konflikter rädsla okunskap.
  vi må ha yttrandefrihet,tryckfrihet,publiceringsfrihet men att använda dessa friheter till att djävlas med folk är bara korkat och leder inte till något gott.
  låt oss ifrågasätta siffran 6-miljoner dödade Judar under WW2 och göra karikatyrer av dessa Judar då får vi se om vi verkligen har frihet och demokrati men som alla vet så kommer det aldrig att hända att västerländsk media publicerar såna karikatyr bilder.
  vem kommer få betala för dessa Mohammed bilder om inte de Kristna i Mellanöstern där Muslimska extremister tror att de sympatiserar med västerländska kristna.
  vi vet att västerländsk media har gjort karikatyrer av Jesus också men varför de inte gör sådant om Moses och andra Judiska profeter törs de tydligen inte göra för då är de Antisemiter vilket jävla hyckleri och så säger de att vi lever i en Demokrati jävla bullshit.

 14. Beck
  Beck 09 januari 2010

  Idag läser man väldigt mycket om islam och muslimer i massmedia. Förmodligen är nästan all information vi får om islam från massmedia och väldigt lite från muslimer själva eller från koranen. Det pratas OM DOM istället för MED DOM. Detta tror jag är farligt. När man får lära sig nästan allt om muslimer och islam från massmedia så kan det visserligen de enstaka skildringarna vara sanna. Men som bekant skriver massmedia om sådant som säljer löpsedlar. Man skriver om de sensationella muslimerna och om det sensationella inom islam. Visserligen kan det säkert vara högst verkliga problem men det blir farligt när vi läsare matas med sensationella nyheter om muslimer utan att få en motbild. När då redan den muslimska populationen känner sig nedtryckt, diskriminerad och åsidosatt så publiceras den typen av teckningar. Lite för att testa hur muslimerna kommer reagera kan jag tänka mig. Om de är så galna som vi blivit matade med. Ett test för att se om de verkligen förstår och accepterar vårt västerländska fria samhälle.

  Men till saken hör, nej många muslimer förstår inte vårt västerländska samhälle. De kommer ofta från u-länder och totalitära samhällen. Då är detta sättet ett förbannat dåligt sätt att lära andra hur den västerländska demokratin funkar på. Trots detta är det väldigt få muslimer som planerar att mörda tecknarna. Men det räcker med att det finns en galning som är beredd och då blir det bekräftat.

  Att muslimer i utlandet reagerar så starkt kan såklart även det bero på att i många länder är massmedia och regering nära sammanlänkat. Det är regeringarna som har kontroll över massmedia osv. Hör de att en dansk tidning publicerat detta vänder de således detta mot Danmark. Ska de förstå vårat system så kanske vi borde försöka sätta oss in i deras.

 15. Bahlool
  Bahlool 09 januari 2010

  Mkt bra skrivet Suryoyo!!

 16. Bahlool
  Bahlool 09 januari 2010

  Håller helt med Beck

 17. hatar västvärlden
  hatar västvärlden 20 januari 2010

  ni alla dumma västerläningar vet ingenting, ni är obetydliga småkryp, bögar, pedofiler, satanister, NI ÄR INGENTING, och ni vet inte ett skit om ISLAM.
  ni är inte värda den tid det tar att skriva denna komentar.

 18. Anna
  Anna 20 januari 2010

  Om en muslim hade tecknat en bild på Jesus, på samma sätt som Mohammed – DET HADE JAG SKITIT HÖGAKTNINGSFULLT I.
  Jag FATTAR inte vad det är som alla muslimer blir förbannade över. Menar du att det är motiverat att börja döda och hota folk för en sketen tecknings skull???

  Det är tragiskt, men i detta fall visar verkligen muslimerna vilka lågt stående varelser de är.

 19. Bahlool
  Bahlool 20 januari 2010

  Du ja, men det visar ju hur överlägsna muslimerna är, som respekterar andra religioners heliga personer.

 20. aaså islam e rätt reglion hela världen ska följa den vägen. MUHAMMAD var den sista profetn gud skickade honom för att vi ska veta att den finns verkligen en gud som har skapat oss och världen ni som rätar islam och guds profet jag tycker synd om er.tro mig en dag kommer det bara finnas muslimer på denna världen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *