Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ashura – countdown

Verkar vara 17 eller 18 i denna månad som månaden Muharram börjar. Ett nytt år, nya löften  man inte fullföljer och en ny början på ens ”nya liv”. Ju äldre jag blir, desto ”lugnare” blir jag, jag tål så mycket mera nu än jag gjorde bara några år sedan. Ju äldre jag blir desto mera religiös blir jag också. Jag ser fram emot Ramadan, jag ser fram emot Ashura. Förr i tiden var dessa två, så viktiga högtider, fyllda med stress och med ovilja att fira dem och att beakta dem.

Enda jag saknar nu, är att jag är i något muslimskt land där man tillåter att man kan gråta över Profetens kära barnbarn, Hussain. jag vill gå i en procession, jag tror inte jag gjort det på minst 20 år. Den där känslan när du hör smällen mot bröstet, gråten och berättelsen om Hussains öde. Salam Allah 3alaik ya Imam al Hussain!!

Jag har redan ”fuskbörjat”, och börjat lyssna och titta på filmer om Kerbala, inlägg är klara och jag tror enbart min käre stalker  Roger kommer se allt, hans besatthet är en fröjd för hjärtat. I hans beteende, i hans förföljelsemani, så har jag hittat en läsare som läser alla mina inlägg, om de handlar om mig som person eller om de handlar om religion, han slukar allt, omtolkar dem och sen skriver han svar, svar som bara jag får läsa. Det känns som kärleksbrev. Jag skriver inlägg och han svarar via kommentarsfältet, vår kärlek är evig älskling.

hussain1Hussain på arabiska

Fördomar och förklaringar av Ashura

För 1300 år sedan mördades Profetens barnbarn, av andra muslimer, muslimer som bad, som åkallade Allah och som samtidigt inte hade några som helst besvär att mörda Profetens familj, hans barnbarn och vänner. Minsta offret var 6 månader gammalt. Brotten begångna av muslimer, mot muslimer, började inte i detta århundradet. Att just Hussains öde spelar så stor roll är för att det är ett offer, ett offer av familj, vänner och släktingar för att säkra islam, för att rädda islam. Under dessa dagar så sörjer shiiterna på olika sätt.

 • Ett sätt är det mest vanliga, där män som kvinnor lyssnar på sorgsånger, slår sig på bröstet och gråter över Hussains öde. Ångra de av våra förfäder som svek Hussain. Sörja över barnen, kvinnorna och att Hussain stod där, ensam, i sitt möte med övermakten, en övermakt av upp till 70 000 man.
 • Ett annat, lite mera känt men ett sätt utfört av ett färre antal, är sorgen där männen slår sig med kedjor på ryggen. Detta fenomen är svårt att förklara. Man slår sig till drummornas ljud och i våra västliga ögon, ser det hemskt ut, men den kärlek för Hussain och för Profeten Muhammed, gör oss galna, förvirrar oss och jag vet inte hur jag ska se på det. Jag är splittrad.
 • Det sista sättet är det hemskaste. Här har man folk som skär sig med knivar, svärd eller kedjor av knivar. Detta sätt är avskydd av sunniterna, det är ett sörjande som fått en dålig klang i väst och i denna sorg så flyter blodet.
 • De flesta lärda är negativt inställda till denna slags sorg, men jag själv är både stolt över dem som verkligen visar sin kärlek på det här viset och samtidigt tycker jag är det är fel. Våra imamer sa, sörj över oss, inte slå er själva eller skada er själva. Även våra lärda vet inte hur de ska få bort dessa seder, seder som fick nytt liv efter att Saddam Hussain fallit och man åter igen fick sörja Hussain, efter att ha varit förbjudna att göra så i 34 år.

Som shiamuslim, menar man att vår kärlek är uppbyggda på Allah, Profeten och Ahlul Bayt, imamerna. Allah har talat om för oss att älska Ahlul Bayt, så vi gör det, sen visas kärleken på olika sätt, genom slag, som ingen förutom shiiterna förstår eller genom ”självskade” som inte ens alla shiiter förstår.

Jag tror inte många kan förstå den kärlek vi besitter för Hussain och för de som gav sina liv för Hussain och islam. Förrådd av anhängarna, ett fåtal som stod med honom mot en övermakt utan dess like. Törsten som lät barnen gråta, männen försvagas och de enda de hade, var tron på Allah. Rätten var på deras sida. Enda räddningen för islam var ett offer, ett offer som Hussain fick ge. Från den dagen han föddes, var han förutbestämt att ge sitt liv i Kerbala, på Ashuradagen, den tionden dagen i Muharram. Valet var inte så svårt, lyda Yazid eller lyda Allah.

Seder och bruk under Ashura

Vissa shiiter slutar hälsa med salam, utan säger istället Azzam Allah Ujurekum we Ujurena 3ala masaab abu Abd Allah al Hussain. De flesta blir sorgsna, gråter, slår sig på bröstet, vissa slutar skratta och återigen andra blir extra givmilda, ställer upp med mat för tusentals. Processioner med teater och spel, som ska påminna folket om vad som hände. Man går oftare till moskéen, där sorgsångerna är hjärtskärande.

Vissa besöker gravarna lite oftare, andra låter håret växa och visar sorg genom att se ”ovårdade” ut. Själva ritualerna har blivit till en blandning av kultur och religion, vad är fel och vad är rätt kan inte jag bedöma, men jag tror även om det är en törn i vissa personers ögon, så är det ändå kul att se, att det blivit en sådan blandning och att folk visar sin sorg på så många olika sätt.

38 kommentarer

 1. husse 18 januari 2010

  när sluat ashura iår??? 2010

 2. Bahlool 18 januari 2010

  Igår började en ny månad, Safr

 3. husse 18 januari 2010

  okijag hänger inte med.

  kan du söga de på svenskt år.? ashura började den 18 decembere flöra året.
  o håller på i 40 dagar e de inte såå?

 4. Bahlool 18 januari 2010

  Alltså själva månaden Muharram är ju 30 eller 29 dagar, Ashura är själva sörjandet efter Hussain. Ashura infaller på den 10 dagen i Muharram. Sen har man ju 40 dagar senare en annan sorg över Hussain, det har man över alla döda, men det infaller inte i månaden Muharram, utan i Safr månaden, som kommer efter den första islamsika månaden Muharram.

 5. husse 21 januari 2010

  förlåt mig men jag fattar ännu inte!!! änligt min räkning är ashura slut om 10 dagar från med idag

 6. Bahlool 21 januari 2010

  Nah det du syftar på är 40, 40 dagar efter Imam Hussains dödsdag. För själva Ashura är bara en enda dag egentligen, det är den 10 i Månaden Muharram, men vi brukar kalla allt som har med Hussains död att göra, för Ashura

 7. husse 21 januari 2010

  oki bra nu hänger jag med–för alasäger en sak.
  men vi från söder sörjer honom i 40 dagar!!!

 8. Bahlool 21 januari 2010

  Husse är du från Irak eller? För i dagarna har folk börjat gå mot Kerbala, så de ska anlända närmaste dagarna…

 9. husse 21 januari 2010

  japp jag är från irak!
  jaha jag är inte så insatt i de hela…men jag läser mycke om våran älskade imam!
  vart kommer du???

 10. Bahlool 21 januari 2010

  Jagär född i Baghdad, nu bor jag i Helsingborg, vart bor du?

 11. husse 23 januari 2010

  oki jag bodde i helisingborg i 1 månad..de va inte en fin stad!!!
  jag bor i stockholm.
  hur gammal e du?

 12. Bahlool 23 januari 2010

  Jag är runt 30 husse

 13. husse 23 januari 2010

  lyssna till den så ska jag skicka en mycke bättre!

  betonar att de e ej shia som berättar utan sunni muslimer

 14. Bahlool 23 januari 2010

  Jo läst om det här husse, men behöver det med eng text hehe..

 15. husse 25 januari 2010

  jag blev frågad idag i skolan av en kompis som sade.

  ska man sörja i 40 dagar?..men han menade att sörjandet bara va i en dag, den 10 muharam.
  sedan frågade han vilken belöning man får från allah för att sörja? från sunnah o koranen
  sedan sa han, är det en plikt för en muslim att sörja? bevis från kornan o sunnah
  sedan sa han att ashura igentligen bara en dag, sedan åter man gå till sitt liv. e de sant?

  han stälde massor med frågor..jag besvarde mycke men vissa kunda jag inte..o jag skäms över att inte kunna beskriva!!! skulle vara mycke glad om du kunde besvara dessa frågor..har du tid ta något från koranen o sunnah med!!!

  selam så läne din broder husse

 16. Bahlool 25 januari 2010

  Salam Husse, bara sök efter Ashura hos mig, så har jag en massa olika hadither och berättelser och information om just Ashura. Just haditherna är viktiga.

 17. husse 26 januari 2010

  tack jag har nu suttit utan att överdriva i flera timmar o läst…de så kul,intressant,övertygande,känns som shia alltid kan sin sak!!!

  må gud välsinga dig för denna blogg!

  är du en shik?

 18. Bahlool 26 januari 2010

  haha nope, bara älskar historia och japp mest rätt har shia enligt mig. Logiken i sammanhanget är fullständig.

 19. husse 26 januari 2010

  tänkte fråga närman ska betala zakat enligt shia hur mycke betaler man?
  vad är shoms?

 20. Bahlool 26 januari 2010

  husse vilken marja följer du?

 21. husse 26 januari 2010

  jag följer alsistani. du?

 22. husse 26 januari 2010

  tack tack såmycke bror!!!

 23. Bahlool 26 januari 2010

  anytime brorsan 🙂

 24. Rima 10 december 2010

  Gryyyyymt bra blogg =)!!!! <3

 25. Bahlool 10 december 2010

  tackar ödmjukast Rima :))

 26. Rima 10 december 2010

  Det var så lite så:) Ser hur du brinner för ämnet, det glädjer mig, det är få som inriktat sig så djupt i det här som du har . Jag har lika stort intresse för detta som dig!

 27. Bahlool 10 december 2010

  kul å veta, vart är du ifrån Rima? och har du blogg också?

 28. Rima 10 december 2010

  jag är ifrån Libanon, nää har haft innan, men den e bort nu.

 29. Bahlool 10 december 2010

  ahh tänkte gissa på Libanon :))) jag gick igenom mina blogglänkar, och såg att häflten hade slutat skriva 😛 det tar mkt energi ibland

 30. Rima 10 december 2010

  haha, aa joo jag märkte de ganska snabbt faktiskt 😀

 31. Bahlool 10 december 2010

  Jag har skrivit i bloggar eller forum i över 10 år och tro mig, det går inte en dag utan att jag vill ta bort allt 😛 men sen tänker man, man kanskeeee kan öppna upp ögonen för en blind och få den personen att bli enögd i alla fall 😉

 32. Rima 10 december 2010

  Loool, hehe aa de du har skrivit väcker stort intresse för många, du e grym på de du gör och du kan din grejj, fortsätt med detta. De e sååååååååååå intressant

 33. Bahlool 10 december 2010

  kul å se att du hittat hit, hoppas du stannar kvar..jag har märkt att jag ibland skriver saker som irriterar några läsare sne försvinner de för alltid (om det gäller nationalism, eller nån nyhet de ogillar eller nån lag :P, listan kan göras lång)

 34. Rima 10 december 2010

  hehe dnt wry, im stayin! =D

 35. Bahlool 10 december 2010

  ya hala. min blogg är din blogg 😉

 36. Rima 10 december 2010

  Merci Merci ya 3amme 😀

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *