Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Kamp mot kvinnors tyranni

Ibland kan jag inte sluta le åt de nyheter jag får tag i..

En organisation formades i Egypten, som ska kämpa mot kvinnors ”tyranni”. Denna organisation retar sig på det faktum att skilsmässolagarna ändrats i Egypten. Nu har kvinnor det mycket lättare att skilja sig från mannen, och detta anser denna grupp vara ett hot och ett tyranni.

Män som ”orättvist” lämnats av sina män, har format denna organisation, Abdul Rahman Hamed, skaparen av organisationen, berättar för kanalen Al Arabiya att den nya lagen om skilsmässa blivit som ett hängande svärd över männens huvuden. Han tillägger att det är männen nu som behöver organisationer som ska slåss för männens rättigheter, för att försvara dem från kvinnornas tyranni.

Hamed talar om ”khola”, eller lagen om ovillkorlig skilsmässa. Lagen antogs år 2000 och ger kvinnor rätten att skilja sig, om hon ger upp sina ekonomiska krav på mannen. Innan denna lag tillkom, så var det svårt för kvinnan att få igenom en skilsmässa, och hon var tvungen att lägga fram otaliga bevis , bevis om att han misshandlat henne till exempel.

”Män förlorar mark, i det förgångna hade männen makten. Nu är det kvinnorna som har den och de beter sig som männens jämlikar. Ifall han hotar henne med skilsmässa, så kan hon göra samma sak. Hon kan till och med skilja sig från honom, utan att han vet om det.” Så fortsätter Hamed. Organisationen heter ”Organisationen för skilda män”, är emot lagen, just på grund av den styrka lagen ger kvinnorna att ha rätten att skilja sig. Organisationen framhåller att lagen är emot islamisk lagstiftning och det är därför de menar att den ska tas bort igen.

Man hävdar att man har över 1000 medlemmar i organisationen och många av dem är ”kändisar”, vilka dessa kändisar är vill man dock inte uppge. Han säger även att inte alla som är medlemmar är män som blivit skilda, utan många av dem är enbart fientligt inställda till denna lag och de stödjer ”offren” för denna nya lag.

Han hävdar även att man har kvinnor, som blivit medlemmar, eftersom dessa är emot att försvaga den gemenskap som den gamla lagen gav den egyptiska familjen. Enligt statistik som Hamed tar fram, så skiljs män, pga den nya lagen, var 12 minut, det är alltså 12000 fler som är skilda, just pga denna lag.

Organisationen ska försöka få bort lagen, man har börjat ta kontakt med Al Azhar, sunniislams ledande religiösa institut. Al Azhar har en viktig roll i att ta ställning till ifall lagarna i landet är emot islams sharialagar. Andra framlägganden har varit till justitciedepartementet och till Egyptens riksdag.

”Vidare vill vi att man ska rehabilitera männen, pga den smärta och det lidande de fått utstå pga denna nya lag”. Man hånar männen som blivit skilda, för det visar sig att de inte har ”kontroll”, kvinnorna har makten och därmed visar detta att männen är odågor, enligt de kulturella värderingarna som egyptier lever efter. Många kommer inte kunna få gifta om sig, eftersom de inte ses som tillräckligt goda män för nya kvinnor.

Hamed vill inte medge att kvinnorna har det bättre nu och att de kanske mådde dåligt under de gamla lagarna, när de förtrycktes och ändå inte kunde skilja sig från sina våldsamma män. Ett fall Hamed tar upp, handlar om en 90 årig kvinna, som skilde sig efter 65, från sin man och ett annat fall handlade om en 75 årig kvinna. Båda två män som skildes, är medlemmar i organisationen.

http://www.alarabiya.net/articles/2009/12/09/93654.html

8 kommentarer

 1. Ayat 15 december 2009

  Haha i guess.
  Dina citat där på sidan är uppskattade!

 2. petersingerfanboy 15 december 2009

  Än finns det alltså hopp inför framtiden.

 3. Bahlool 15 december 2009

  hah jag älskar dem skulle lägga till fler men orka :PP
  Ska jag lägga till din blogg bland musliska bloggare?
  Vart är du ifrån?

 4. Bahlool 15 december 2009

  Rofl, du skulle gärna bli medlem i den organisationen eh peter 😉

 5. petersingerfanboy 15 december 2009

  Jo du.. 😉

 6. Ayat 16 december 2009

  Det tycker jag att du ska! Har läst igenom alla nu ju.
  Haha, det spelar ingen roll =)

 7. Tasnim 16 december 2009

  Eh, khula är ju fran islam? Sa vad gnäller de för? Stackars karlar, alltsa. Jobbigt för dem att faktiskt behöva TA HAND om sina fruar… ;P
  De kvinnor som gatt med i den här organisationen lär knappast ha oöverstigliga problem med sina makar.. och gubbarna som tycker att bara män ska kunna ta ut skilsmässa skulle behöva leva i nagra ar med en skruttpartner som behandlar de illa, sa skulle de fatta. Nej urk.. Ska man skratta eller grata at sant här?

 8. Bahlool 16 december 2009

  rofl min tanke T, Jag trodde först det var ett skämt, men ju mer jag läste desto mera insåg jag att det här var allvar för de här stackarna :PP
  skillsmässa ska vara lättare men det ska inte vara för lätt heller, för någon part..i stridens hetta så kan man göra överilade beslut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.