Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Irak och kvinnor

I åratal har kvinnors situation i Irak varit annorlunda än deras systrars situation i den arabiska världen. Sedan 50-talet så slog Irak nya rekord, när det gäller jämställdheten. Det var en irakiska som blev den första kvinnliga ministern i ett arabiskt land, inom många yrken, som polis, advokatyrket och inom journalismen, var irakiskor framträdande medan kvinnor i grannländerna förtrycktes och avhölls från att delta i arbetslivet. Irakiskor var framträdande inom poesin de var kända konstnärer och arkitekter.

Så såg det ut då, familjerna stoppade inte kvinnorna från att delta i arbetslivet, nu är det lite annorlunda. Iraks parlament utgörs till 25% av kvinnor, men samtidigt har en mer hårdför religiös syn tagit överhanden. Systemet med mahram, där en kvinna måste ha en manlig släkting med sig som “skydd” är bra i grunden och kan tillämpas i många sammanhang, men det är ett system som börjat bli använt på fel sätt. Ska den irakiska Riksdagens kvinnor ta sådana släktingar med sig till mötena? Hur skulle det se ut? Man måste återigen hitta till ett mellanting. Man måste minnas kvinnor som Khadija, Profetens älskade hustru, som var en handelskvinna och som kunde föra sig bland män. Varför inte hennes dotter Fatima, hon gick och höll tal bland folk och stod emot självaste kalifen Abu Bakr. Varför inte hennes dotter  Zeinab, hon höll ett känt tal inför mördaren Yazid I, som än idag reciteras. Dessa kvinnor såg inga problem med att vara politiskt och ekonomiskt aktiva. Varför ska man nu idag försvåra?

Ett mellanting är vad Irak behöver, kommer detta mellanting snart? Knappast. Vi har ett land i kaos, som styrs av korrumperade ledare och dessa går gärna mansgrisarnas ärenden för att få större makt.


18 kommentarer

 1. Bushra 09 december 2009

  Salam Alaykom

  Bra skrivet, jag håller helt och upp till 100% med Dig. Khadija, Fatima och Zaynab (3) är otroligt en bevis på att den muslimska kvinnans rättigheter i Islam som inte finns någon annan stans och m¨nga försöker dölja denna verkligheten och sanningen bror.

  Lycka till bror

 2. Bahlool 09 december 2009

  Wsalam wal Ra7ma tackar Bushra 🙂

 3. Jonas Franzen 09 december 2009

  “en kvinna måste ha en manlig släkting med sig som ”skydd” är bra i grunden”

  Är en kvinna lika mycket värd som en man enligt dig?

 4. Bahlool 09 december 2009

  lol klart..men det här har två anledningar*:
  1 skydd mot anfall, våldtäkter och olämplig kontakt mellan könen, för har kvinnorna i det offenltiga en manlig kontakt med sig, då kommer otrohet inte att hända, våldtäker försvåras markant osv
  2. hjälpare, kvinjnor är och förblir svagare kroppsligt. Värdet på kvinnan minskas ju inte av det här utan det är för att skydda dem från de problem som kan uppstå

 5. Bahlool 09 december 2009

  Jonas har du en blogg?

 6. Jonas Franzen 10 december 2009

  =) ok. Då är jag med på din definition. Även om jag inte håller med.

  Samhället bör vara organiserat på ett sådant sätt att kvinnor inte ska behöver en livvakt (läs utvecklad demokrati i allmänhet, Sverige i synnerhet).

  Att otrohet och liknande händer är väl mer en fråga om moral än att ha någon släkting som ska gå vid sidan om dig och påpeka allt du gör…

  Sedan att kvinnor behöver fysiskt skydd mot elaka män som vill slå dem? Jag vet sjukt många kvinnor som klarar sig betydligt bättre än väldigt många män om det skulle bli handgemäng…

  — Nej, jag har ingen blogg för tillfället, har gjort ett par tappra försök, men har gett mig faan på att få igång en till nu innan året slutar… så jag återkommer på den punkten =)

 7. Bahlool 10 december 2009

  Även i en demokrati som Sverige, så ser vi våldtäkter. Även den med bäst moral kan göra misstag eller fel. Otrohet är ett hårt straffat brott inom islam. Jag själv har varit frestad ofta lol..men om man har en “livkvakt” så blir det svårare att hamna i en frestande situation. Jag vet jag är svag så månag kvinnor är nog starkare än mig lol..kanske jag behöver någon som beskyddar mig? 😉
  ja man måste vara aktiv på bloggen 😛 jag skriver nog runt 4-5 inlägg om dagen, så det bränner ut en 😉 men så är jag intresserad av så många olika saker så tankar eller nyheter eller något man läser får alltid igång en

 8. Jonas Franzen 10 december 2009

  Visst. Det sker våldtäkter i Sverige. Men tycker du att lösningen på det problemet är att vi som män ska börja följa med dameran vart de än går som livvakter? Helt galet enligt mig. Påminner om den där uppfinnaren i Lorry… många livvakter bliiire… http://www.youtube.com/watch?v=4PhM8KJJMzs

  5-6 om dagen tycker jag är lite väl mycket. Då hinner man ju inte debattera och diskutera de olika frågorna. Bättre med 3-4 i veckan så man kan sätta sig in i frågorna och diskutera enligt mig.

 9. Bahlool 10 december 2009

  lol yrrol looove that..systemet har funkat rätt bra i den muslimska världen i över 1300 år..otrohet är rätt liten pga 1 inte så mkt tillgång till alkohol och 2 tillfället kommer inte tillstånd..man behöver inte gilla det men logiskt är det rätt smart 😛
  Vad det gäller bloggen är att jag är ett geni 😉 sen är jag arbetslös sen en tid så jag har tid med sånt här lol

 10. Jonas Franzen 11 december 2009

  Hahaha. Bästa argumentet någonsin. Det har funkat i 1300 år så därför funkar det även nu. OMG!!! Jo, för världen såg ju exakt likadan ut för 1300 år sedan…

 11. Bahlool 11 december 2009

  Nope, argumentet är att det har funkat i 1300 år och även om världen utvecklats i 1300 år så har det fungerat. Att du tycker det är roligt är jättebra ju, men frågan är ju vad kvinnorna själva föredrar? Varför känner sig svenska kvinnor otrygga, varför mår var sjätte kvinna så illa att hon skadar sig eller mår dåligt. Du har rätt..världen har utvecklats..till det bättre för kvinnorna så att de mår skit? Knappast..

 12. Jonas Franzen 11 december 2009

  Så du menar att samhället ser likadan ut idag?

  Industrialisering, globalisering, internet, handel, språk, precis allt är annorlunda idag. Det kräver självfallet en annorlunda politik. För 1300 år sedan brännde vi kvinnor på bål om de kunde blanda en knarkliknande dryck av ett antal växter, vi högg av handen på tjuvar, vi kunde inte bota en enkel infektion… klart som fan att det var annorlunda… skärp dig…

 13. Bahlool 11 december 2009

  Nope Jonas, samhällen förändras, värderingar, moral åsikter förändras också..men inte allt som var ok 1000 år sedan är dåligt idag, ni verkar tro att bara för att något är gammalt eller något som gjorts förr, är dålgit nu för vi lever i det “moderna”…så är inte fallet..

 14. Jonas Franzen 12 december 2009

  Det är ju precis det jag menar. Du säger ju emot dig själv.

  “argumentet är att det har funkat i 1300 år och även om världen utvecklats i 1300 år så har det fungerat”
  och
  “samhällen förändras, värderingar, moral åsikter förändras också”
  är motsatser.

 15. Bahlool 12 december 2009

  Poängen är den, att även när samhällen förändrats, värderingar förändrats, moraliska åsikter förändrats, så har ändå denna lag om att en manlig beskyddare ska med, varit lika aktuell och fortfarande så anses denna “sed” eller lag eller beskydd vara lika aktuell som 1300 år sedan, så nej jag säger inte emot mig själv, för du verkar tro bara för att man har nya seder eller nya tider, så ska man ta bort allt det gamla, även om det gamla var är och kommer vara lika bra i många år framöver..
  Svårt att förklara lol men kvinnor i den muslimska världen verkar inte ha problem med detta..man har märkt att när samhällen blir “modernare” och staten inte är muslimsk längre, då verkar männen tro det är fritt fram att trakassera. Jag går ut ocvh ser det här i sverige ibland när folk tafsar på tjejer (jag själv blev tafsad på av tjejer lol) och det enda tjejerna gör är att le lol

 16. Samantha 15 december 2009

  Bra idé att fråga kvinnorna! Fråga de som tvingats bryta med sina familjer för att de INTE vill ha en kontrollerande bror i hasorna. Sverige är varken jämställt eller ett idealsamhälle, men de som skär sig mår knappast dåligt av att de inte har en bror som är beredd att bestraffa henne om hon flirtar med en man.

 17. Bahlool 15 december 2009

  Samantha jag känner några sådana familjer, de valde att bryta med dessa tjejer och försöker inte straffa dem eller kontrollera dem, men de vill inte heller ha dem i sina liv. Det är deras val. Eftersom var sjätte kvinna i Sverige mår dåligt, så tror jag inte att Sveriges problem är männen som vill eller försöker kontrollera sina systrar eller fruar..

 18. Samantha 15 december 2009

  Deras val, tjejerna har inget självbestämmande. Varför är det OK för dig? Tror också att det finns många som mår dåligt av andra skäl, men har svårt att se hur de ska bli hjälpta av den sortens beskydd. Ofta handlar det ju om prestationskrav, att leva upp till bilden av kvinnan, ofta motstridiga krav om oskuld/tillgänglighet utifrån mannens behov och önskemål. Det är ju det både Väst- och Östkvinnor kämpar för att frigöra sig från.
  Som sagt, mycket bra idé fråga kvinnorna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *