Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Mohammed är död

I dagarna orkar jag inte så mycket med nyheter eller med islam eller med muslimer. Idag exploderade en stor bomb i Bagdad, det är allt jag vet, orkar inte läsa om det. Nu läser jag hos min vän Marie att min bror Bouhamza skrivit om Mohammed Knut Bernström dött. Hans översättning av Koranen är den mest moderna. Några år sedan försökte jag och några vänner få tillstånd att göra en hemsida med denna Koranöversättning, tyvärr var vi unga och naiva. Några wahabiter lyckades samla ihop över 300 000 kr för att få tillståndet, hade jag vetat att det kostar så mycket hade jag inte ens vågat hoppas på tillstånd att använda mig av denna översättning.

Här kommer texten som Bouhamza publicerat, inna lillahi we inna lehi raje3oon…

Larache, Marocko, har avlidit i en ålder av 89 år.

”Knut Bernström ägnade 46 år av sitt liv åt utrikestjänsten med sista post i Rabat 1976-83. Han förenade en lysande yrkeskarriär med en exceptionell förmåga att tränga in i främmande kulturer, tillgodogöra sig deras essens och förmedla den vidare. Språket är nyckeln, brukade han säga och citerade gärna det klassiska arabiska ordstävet: ”En nation är dess kultur. Förlorar den kulturen, förlorar den sig själv.”

Knut Bernström var min chef först på UD:s dåvarande handelsavdelning och senare som ambassadör i Madrid. Jag delade hans intresse för språk, andra kulturer och frågor om mänskliga rättigheter. Vi fick en god kontakt som upprätthölls sporadiskt efter hans pensionering.

Knuts intellekt var knivskarpt och han var en briljant förhandlare. Som chef för UD:s handelsavdelning hade han höga krav på saklig perfektion och formell stringens. Han var en karismatisk arbetsledare och åtnjöt odelad respekt för sin skicklighet från oss tjänstemän.

Under senare delen av sitt liv konverterade Knut till islam. Han slutförde under tio års tid den monumentala, självpålagda uppgiften att tolka Koranen från klassisk arabiska till svenska; ”Koranens budskap i svensk översättning av Mohammed, Knut Bernström.” Denna kulturbragd och insats för religionsutövning och religiös tolerans krävde just en så unik människa

Ingen formell skicklighet kan ersätta omdöme och klokhet. Knut Bernström besatt båda i hög grad och de mildrade draget av stränghet i hans karaktär. Han intresserade sig för sin personal; förvisso utan att någonsin släppa efter på den tidens hierarkiska distans i UD-strukturen. Han tvekade inte att ingripa i personalvårdande syfte för att räta upp orättvisor.

Knut var en integer och rättsinnig människa med ovanligt djup. Under sin framgångsrika karriär lade han aldrig åt sidan sitt sökande efter etikens grundvalar i olika kulturer. Denna livsorientering synliggjorde han i sin religionsförankring och i sin framstående kulturinsats.

Vi kolleger skall minnas honom.

ANDERS SANDSTRÖM”

4 kommentarer

 1. cecilia 25 oktober 2009

  det var väldigt tråkigt att höra att en sådan framstående man har lämna detta livet. men insha´allah skall allah ta emot honom i paradiset

 2. Z 25 oktober 2009

  🙁

 3. T. 25 oktober 2009

  Allah yerhama..

 4. HUSSEIN AL-FAHAM 25 oktober 2009

  Hej!

  Idag är en sorglig dag för mig och för alla irakier. Många oskyldiga människor dödades i huvudstaden Bagdad på grund av de arabiska terrorister 🙁 Och nu läser jag en annan sorlig nyhet OM Mohammed.

  لا حول ولا قوة الا بالله العلي العظيم

  Inna lillah wa illaihi raji3oon.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *