Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ashura i Moskva

Shiaislam har en högtid som kallas för Ashura, en högtid då man sörjer mordet på Profetens barnbarn och deras anhängare, runt 70 män och många barn som mördades på den dagen. Enbart ett fåtal kvinnor överlevde, i en slags slaveri. På den dagen slaktades de flesta i Kerbala, i dagens Irak. Den dagen splittrades islam in i två delar: sunni-shia. Högtiden firas varje år i början av månaden Muharram, den första månaden i det muslimska månåret.

Här kommer lite filmer från Ashura 2008 i Moskva

2 kommentarer

 1. Bashar 04 oktober 2009

  ”Den dagen splittrades islam in i två delar: sunni-shia.”

  Kära broder. Menar du att sunnis blev de som efterföljde Yazid?
  Jag har ingen kunskap och det kanske är sant, men i mina öron låter det väldigt osannolikt då jag sett sunitiska ’ulema ta ställning mot Yazid.

  Exempel: Habib Ali Jifri då han berättar om tragedin i Karbala. Han t.o.m. citerar en som förbannar Yazid och det känns som att det kommer från hjärtat.
  http://www.youtube.com/watch?v=bQfecMzNhFk

  Annat exempel: Syrisk mufti kritiserar att de inte lärt sig om tragedin i Karbala.
  http://www.youtube.com/watch?v=sXaSLM2bFgQ&feature=related

 2. Bahlool 04 oktober 2009

  Bashar faktum är att ommayyiderna härskade i runt 100 år, de hann förändra och förvränga mycket. Efter dem kom Abbassiderna. Vi behöver bara titta på det ur logisk synpunkt. Idag har vi härskare som styr moskéerna. Moskéernas imamer styrs av de styrande, ifall de kan styra miljoner nu, i denna ålder, hur svårt var det då 1400 år sedan?
  tittar man på wahabiterna, så säger de klart och tydligt (ra) till Muawiya och Yazid.
  Ra är Radiah Allah 3anhu. Muawiya var kafir enligt flera hadither från Profeten Muhammed, sunni som shia hadither. Yazid var lika hemsk.
  Och ja, jag har den syriska muftins kritik och ja det är ju pga yazids och Muawiyas makt som vi inte kunnat få höra om deras illdåd, så om de har lyckats dölja det som hände i kerbala i 1400 år, vad har de mera dolt?
  Vi har hunddratusentals hadither, hur många skapades av anhängaer till Muawiya? Han som sade att de bästa vapnen var honung med gift och guld..guld för att förgifta såna storheter som Al Ashtar och guld för att muta..hur många har inte han mutat?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *