Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Arabisk rasism

Min far arbetade i några år i Förenade Arab Emiraterna, ett land som består av sju ”stadsstater”. Han berättade om den rasism som fanns mot asiater, mot araber, ja mot allt och alla förutom mot de vita från Europa och USA. Araberna i Förenade Arab Emiraterna (UAE) berodde inte enbart på ras eller härkomst, utan även på religion. Runt 30% av UAE befolkning är shiamuslimer, men dessa ses som femtekolonnare. Som personer som kan sälja ut landet ifall Iran, den mäktiga grannen, ber dem om det.

Min far arbetade som tränare i ett av de fem topplag i landets fotbollsliga och såg sig ofta hånad och mobbad av en av ledarna, som var en ”antishiit” eller rasist. Till slut var måttet rågat och man såg min far, jaga iväg denna herre. Ett farligt tilltag, då landet är rätt korrumperat och där alla de höga ledarna i företagen är besläktade med eliten som styr landet.

Nu läser jag nyheter om hur UAE slänger ut libaneser, för att de är shiamuslimer. En av dem är Hussain Massod, 39 åring som har företag där han har över 80 anställda. Företaget har miljonomsättning och Hussain har levt i UAE sen han var 4 år gammal. Plötsligt kom han tillbaka från sin semester i sitt hemland Libanon, när han stoppades på flytplatsen, han var ”en fara”.

Flera andra berättar om hur UAE försöker få dem att spionera på Hizbollah, en organisation som bekämpar den israeliska ockupationen i Libanon. Vad har UAE för intressen i att tvinga folk att spionera på en organisation som inte har några som helst intressen i UAE? Varför vill man stoppa så många shiiter från att komma in i landet? Antalet libaneser, med shiaislam som religion, som stoppas från att komma in i landet är stort. Så stort att politiker och religiösa dignitärer i Libanon nu börjat kritisera UAE.

AFP: UAE accused of expelling Lebanese Shiites.

10 kommentarer

 1. Musa 03 oktober 2009

  RAsism……

 2. Jonas 03 oktober 2009

  Det är inte bara libaneser som skickades bort. Förenade Arabemiraten tycks också ha sparkat ut ett stort antal palestinier, enligt uppgifter som reuters rapporterar om:

  http://www.alertnet.org/thenews/newsdesk/L4440046.htm

  Det har varit märkligt tyst om detta bland så kallade palestinavänner i Sverige. De brukar strunta i när araber förtrycker och mördar andra araber (eller andra folk såsom afrikanerna i Darfur).

 3. Bahlool 03 oktober 2009

  Jag har skrivit om det, är jag inte en palestina vän?
  Du kan samtidigt förklara för mig varför rasismen i Israel inte enbart riktas mot araber, utan även mot mörka judar?

 4. Jonas 03 oktober 2009

  Det är till stor del en myt. Det finns inget vackrare än de etiopiska judarna i Israel. Vackra tjejer med mörk hy och blå ögon 🙂 Även killarna är stiliga.

 5. Bahlool 03 oktober 2009

  lol Jonas, ja fallen av rasism är myt..allt som går emot Israel är myter 😉

 6. Ahlam Hammoud 03 oktober 2009

  ÄLSKA LIBANON & HIZBALLAH<3
  Så kallade "muslimer" uscch

 7. Mats 04 oktober 2009

  Älska His Balle?

  Hans penis?

  Gillar du manliga könsorgan, Ahlam?

 8. Bahlool 04 oktober 2009

  Jonas har du läst rapporterna om kriget i Gaza?

 9. Jonas 04 oktober 2009

  Ja, alla utom Goldstonerapporten, som jag endast hunnit läsa delar av.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *