Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ramadan 29 – 1000 böner?

Den heliga månaden Ramadan är en månad av många välsignelser. Ber man en bön under Ramadan är det som om man bett 1000 böner under andra månader. När man missat en bön, så måste man ta igen den och det kallas för ”Qadha”. Man antar då kanske att man kan be några få enstaka böner under Ramadan för att ta igen de många böner man missat.

Ifall man missat 100 böner, så har man kanske antagit att man kunnat ta igen dessa böner genom att be ett färre antal under Ramadan. Så funkar det inte.

Bönen under Ramadan är likvärdig, i poäng hos Allah, och ses inte som någon slags ersättare. Så har man missat 12 böner under sitt liv och vill ta igen dem, så måste man ta igen 12 böner om det är i månaden Ramadan eller ej spelar ingen som helst roll.

—–

En fråga gällde angående sömnen. Finns många människor som sover ”bort Ramadan”. Jag var av uppfattningen att man ska vara vaken på dagen för att känna av Ramadan och känna av törsten och hungern. Dock en hadith jag hittade från en av mina Imamer, sade att sömn under Ramadan är bra. Jag trodde det var på grund av en felöversättning men tog reda på att ifall man sover under Ramadan så är även det dyrkan av Allah, för att man undviker att begå synder när man sover.

9 kommentarer

 1. PeterSingerFanboy 15 september 2009

  haha så en bra muslim är en sovande muslim? 🙂

 2. Bahlool 15 september 2009

  lol ja men det är ju rätt logiskt..är du vaken kan du begå synder (tala illa o folk, ljuga, ha begär för saker och folk, bedra, osv)

 3. Olgish 15 september 2009

  Jaha så bra att veta. Har nämlingen en kompis som sover ”bort” ramadan.
  Men själva ”fastandet” (maten) kan väl inte bli riktigt samma sak även om jag förstår att det är bra ändå.
  Men de som tänker orena tankar/drömmar när det sover och så, det är ju lite svårare att kontrollera.

 4. Bahlool 15 september 2009

  Jo men tankar i drömmen är inte riktigt samma sak som att tänka onda tankar, tala illa eller ljuga om folk när du är vaken. Jag föredrar att vara vaken om dagarna och känner alldeles för många som är och sover på dagen och är vakna på natten..men det är en personlig åsikt. Imam Ali fick en gång 2 olika rätter att välja mellan under Ramadan, han blev irriterad och skickade bort en av dem. Han ville ha en enkel Ramadan, idag ser man att man har 10 tal olika rätter att välja mellan 😛 Känner en tjej vars familj har olika rätter åt olika personer i familjen…slöseri 😉

 5. Olgish 15 september 2009

  Har inte tänkt på det där med maträtterna innan men så sant.

  Såg det här på slumpade citat:
  “Fråga aldrig en kvinna om hennes tidigare män [relationer]. Antingen kommer hon att berätta en lögn och du skulle fortfarande inte veta sanningen, eller hon berättar sanningen och du antagligen kommer att inte ha velat höra det från början.”

  Tycker där är väldigt bra. Jag brukar tänka så om mycket, att även om man frågar någon så vet man ju aldrig om det är sanningen man får. Så ibland är det inte ens någon ide att fråga.
  🙂

 6. Bahlool 16 september 2009

  Jag är lika dan Olgish, jag frågar och är nyfiken av mig..men så är jag paranoid också så jag brukar ta reda på saken från andra också (dåligt av mig men men) så jag brukar faktiskt få reda på saker och ting..när jag dejtadenågon så brukade jag be om information om dem från andra, för det mesta fick jag reda på hur de varm en jag gav dem ändå en chans att motbevisa motsatsen..jag har inga problem med att folk haft andra partners, jag har ju själv inte varit någon ängel, men jag kräver att man är ärlig. Ljuger man så har man ju visat att man är opålitlig.
  Sen förstår jag folk, jag har många vänner som inte vill ha något annat än en oskuld till fru, ändå är de själva players eller otrogna helat iden 😛

 7. Noor 16 september 2009

  Allt prisar Allah, även sovande själar, då tom stenar o träd prisar Allah.

 8. N 16 september 2009

  Sant är det att man inte inte syndar när man sover.. Men handlar inte ramadan om självdisciplin? Då är väl syftet lite att man ska kunna behärska sig och vara en god människa i sitt vardagsliv och inte enbart när man sover.. Sover man sig igenom dagarna, så har man ju inte behövt känna av hungern, inte tala illa om någon, inte titta på den super söta personen som precis gått förbi.. Inte för att man nu ska göra det i vanligt fall heller hehe Men ni förstår förmodligen vart jag försöker komma..

 9. Bahlool 16 september 2009

  Håller med dig N. Och när man tänker på alla småsaker man gör om dagarna, så inser man hur mkt dumheter man gör. Jag föredrar som sagt att vara vaken..ett test för min självdiciplin…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.