Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ramadan 24 – Sorrow and Grief del 5

Ibn Muljim tillhörde de ökända Khawarij, islams första sekt som spred terror och massmord. Khawarij kommer från arabiskans “de som lämnade”

Khawarij hade varit anhängare till Ali ibn Abi Talib, men i slaget vid Siffin, valde de att inte lyda honom och krävde vapenstillestånd. Ali försökte få dem att fortsätta strida, de var så nära en seger, men Muawiya hade lurat dem genom att sätta upp Koranen på sina mäns spjutspetsar. Khawarij, flera tusen, slutade slåss och vägrade kämpa mot “muslimerna” på andra sidan…

Ali tvingades till att hålla fredsförhandlingar och ville skicka en av sina närmaste män, men Khawarij vägrade och krävde att man skulle skicka Ibn Musa al Ashari till förhandlingarna. Ali kunde inte göra annat än tillmötesgå deras krav. Muawiya skickade en av de mest ökända och slugaste männen i islamisk tidig historia, Amr ibn al Aas. När han och Ibn Musa al Ashari möttes, så föreslog Amr att man skulle ta avstånd från respektive ledare, då båda var dåliga och båda lät muslimer döda muslimer. Ibn Musa, gick med på det. När de gick tillbaka till de väntande arméerna, så sade Amr, att Ibn Musa, som var äldre, borde tala först, för han var mera respekterad.

Ibn Musa höll ett tal och där sa han att han tog avstånd från Ali. När Amr ibn al Aas gick för att hålla sin del av avtalet, så sade han, se? Även Alis representant vill inte ha med honom att göra, jag tycker dock fortfarande att Muawiya är den rättmätige Kalifen.

Khawarij, de som började allt detta kaoset, drog sig undan och startade en sekt som var fanatisk, radikal och våldsam. Så våldsam och så bisarr att de började tolka Koranen och islam på liknande sätt som de grupper vi ser idag, som mördar och skändar. Khawarij var kända för att skära upp magen på havande kvinnor och säga, om Allah vill att barnet ska leva, så sker det..

Ali kände sig tvungen att slå till mot dessa fanatiker och han förintade dem nästan. Detta ledde till att hatet mot honom var ofantligt stort. Qatam, en av Arabiens vackraste kvinnor hade mist släktingar i kriget mot Ali och som brudgåva krävde hon Alis huvud. Ibn Muljim, kär som han var i henne, gick med på det men var osäker på hur han kunde få henne som fru om han dödade Ali och blev tillfångatagen? Qatam svarade honom, om du överlever får du mig och om du dör, så dör du som martyr och hamnar i Paradiset.

Ibn Muljim gjorde det han gjorde och han brinner nu i helvetet istället.

Profeten Muhammed: “Oh Ali, det är enbart en troende som älskar dig och enbart en hycklare som hatar dig” en annan version finns också som säger: “Ingen älskar Ali förutom en troende och ingen är fientlig mot honom förutom en otrogen”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *