Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ramadan 10 -Muslimer må ha glömt men islam kan inte glömma

Khadija. Vem var Khadija? Idag hör vi som muslimer om Aisha och Hafsa som mest kända och mest älskade av Profetens fruar, men Khadija då? Har vi glömt den som verkligen var mest älskad? Den som offrade vänner, pengar och liv, för islam? Hon dog under Ramadan, i ett område kallad AbuTalibs dal, dit hon och resten av Muhammeds (saw) anhängare blev förvisade på den 10/Ramadan.

Khadija var en rik adlig dam som anställde den unge Muhammed. Det sägs att Muhammed var 15 år yngre än Khadija, dotter till Khuwaylid. Efter att ha sett hur ärlig och pålitlig Muhammed var, föll Khadija för honom.

Den som gav sina pengar för att bistå islam-det var Khadijas förtjänst.

Den som blev den första muslimen- det var Khadija.

Den som dog i exilen-det var Khadija.

Den som gav Muhammed hans enda avkomma och från henne många miljoner ättlingar- det var Khadijas förtjänst.

Efter att ha gett alla sina pengar till att sprida islam, så dog hon på den tionde dagen under Ramadan på det tionde året efter att Muhammed började sprida Allahs religion. Hennes grav ligger vid Hujun, ovanför Mecka. När hon skulle begravas, gick Muhammed ner i hennes grav och låg i den en kort stund. Efter att hon hade begravts i graven, smekte han jorden på graven. Saknaden var stor.

När Muhammed fick sitt kall, så kom han hem till henne och skrek, ”täck mig täck mig”, han visste inte om det han hade hört av ängeln Gabriel var sant eller om han hade hallucinerat.

Muhammed och muslimerna blev skickade till en exil i en dal, senare känd som Abu Talibs dal, under dessa tre år, dog både Khadija och Abu Talib, farbrodern som tog hand om Muhammed när denne förlorade sina föräldrar. Detta året kallades för Sorgens år. De två viktigaste människorna för Profeten Muhammed, hade dött i denna hemska exil. En exil som förvägrade muslimerna vatten och mat.

Muhammed tänkte så mycket på Khadija efter hennes död, att hans ena fru Aisha blev svartsjuk och undrade om hon var den enda han någonsin älskade? Muhammed svarade då:

”Hon trodde på mig när ingen annan gjorde. Hon acceptearde islam när människorna vägrade tro på mig, och hon hjälpte och tröstade mig när det inte fanns någon som kunde ge mig en hjälpande hand.”

Kärleken till denna Khadija var så stor, att Muhammed aldrig gifte sig med någon annan så länge hon levde. Hon är en av fyra kvinnor som nämns i Hadithböckerna om att hon ska få ett hus i Paradiset.

Anas reports that the Messenger of Allaah, salla Allaahu alaihi wa sallam, said: ’The best women of mankind are four: Mariam daughter of `Imraan, Assiya wife of Pharaoh, Khadija daughter of Khuwailid, and Fatima the daughter of the Messenger of Allaah.

[Bukhari and Muslim]

Narrated Abu Huraira: Jibreel (Gabriel) came to the Prophet and said, ’O Allaah’s Apostle! This is Khadija coming to you with a dish having meat soup (or some food or drink). When she reaches you, greet her on behalf of her Lord (i.e. Allaah) and on my behalf, and give her the glad tidings of having a Qasab (palace in Paradise) wherein there will be neither any noise nor any fatigue (trouble).

Sahih Bukhari

Enligt Aisha så var hon inte svartsjuk på någon annan än just Khadija:

Narrated ’Aisha radhiya Allaahu anha: I did not feel jealous of any of the wives of the Prophet as much as I did of Khadija (although) she died before he married me, for I often heard him mentioning her, and Allaah had told him to give her the good tidings that she would have a palace of Qasab (i.e. pipes of precious stones and pearls in Paradise), and whenever he slaughtered a sheep, he would send her women-friends a good share of it.

Khadija är en av

[Sahih al-Bukhari]

Khadija

8 kommentarer

 1. Susanne 01 september 2009

  har hört mycket om khadijah. dock inget om hafsa….

 2. Bahlool 01 september 2009

  får väl skriva om henne någon gång 😉 enligt dagens muslimer är aisha viktigast…

 3. D 01 september 2009

  Vilken fin berättelse… Det där med graven speciellt, att förlora någon man älskar är alltid svårt… Men jag har för mig att Muhammed hade många barn? Fatima är den enda jag känner till by name dock. För Ali var väl en brorson?

 4. Bahlool 01 september 2009

  Synen på Profeten Muhammeds barn skiljer sig mellan shia och sunni…Sunnis (om jag minns rätt) anser att han hade 3 barn till, shias menar att han bara hade Fatima och att några barn dog vid födseln.
  Döttrarna sägs vara Ruqqaya, Umm Kulthoom och Zeinab (plus den som shias erkänner, Fatimah). Skiillnaden är att shias menar att de var adopterade eller barn till Khadija från ett tidigare giftermål. Shias erkänner enbart Fatimah (kan inte säga alla men de flesta kända religiösa ledarna) som dotter. Det här är en längre diskussion där man tolkat historia och hadith lite olika.

 5. D 01 september 2009

  Hade han inga söner då? De andra fruarna (hur många var dem?) fick inga barn alls då?

 6. Bahlool 01 september 2009

  Nope pojkar som dog innan 2 år enligt vissa källor. Det är ju hela det undret med Ahlul Bayt (profetens familj) i en hadith till Ali, sa Profeten att ingen har hedrats såsom du Ali, du har tre saker som ställer dig ovanför folk, 1 Du har mig som svärfar (en profet som svärfar är inte illa) 2 du är gift med min enda dotter och 3 du har sönerna _Hassan och Hussain. i många hadither säger Profeten klart att Hassan och Hussain är hans söner, för att han såg dem som sina barn.
  Vidare måste vi förstå islams syn i frågan, hade Profeten fått barn, så hade han inte kunnat vara sista profeten. Det är därför det finns hadither som säger klart att han inte fick ha söner (alla profeter är släkt med varandra enligt oss) Hur många fruar han hade skiljer sig också åt mellan shia och sunni 11 eller 13 fruar var de beroende på hur man ser på historiska källor. Gamla, änkor, vackra fula…till stor del pga att han tog hand om dem ingen annan ”ville” (en var 54 när han gifte sig med henne för hon var änka)
  Det var ett sätt att ta hand om de svaga i samhället.

 7. D 01 september 2009

  Ja, det har jag faktiskt också hört. Att traditionen med månggifte fanns redan innan islam. Det var tydligen underskott på män pga av alla krig som härjade på den tiden. Samma sak med slöjan. Att det bara var adeln som fick bära slöja förr.
  Räknas Fatima som profet då eftersom hon var hans barn? Men då blir ju inte han den sista profeten? Jag vet att Jesus är en av de stora profeterna inom islam, finns buddha med också?

 8. Bahlool 01 september 2009

  Ja alltså än idag kan du se att det finns fler kvinnor än män (någon enstaka %) Inte bara krig du har ju åldern, kvinnor blir äldre sen har du ju skillnaden i fertilitet, män är fertila även när de är 70-80 medan kvinnor slutar i slutet av 40ås åldern. Så månggifte har ju rätt logiskt resonemang ifall man utgår ifrån att man inte får knulla runt/vara otrogen.
  Vet inte om det med slöjan och adeln..du har ju hos Tuareg i Afrika seden att män tar på sig en ”slöja” medan kvinnor visar sig utan osv..islam säger i Koranen att män och kvinnor ska dölja sina behag, och behagen är ju hennes kropp/hår.
  Fatima räknas bland shias, som modern till imamerna. Enligt shiaislam så lovade Allah människorna att han ska ha ledsagare/ledstjärnor (finns i koranen att alla nationer och generationer fått en ledsagare) som ska leda människorna, så det är ologiskt att Profeten dör sen är det slut utan efter honom kommer Imamerna, 12 enligt oss, som leder människorna..en av dem Messias eller Mehdi har längre liv (Noah hade 950 år innan han dog)
  Buddha finns med enligt vissa jag mött. Koranen talar om över 124000 profeter för människorna, så Buddha kan vara en av dem då bara ett tjugotal är omnämnda i Koranen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *