Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Shia – Sunnigemenskapen

Redan så många år sedan visste man att problemet inte låg i shia-sunni utan i att andra grupper och andra makter försökte splittra islam och muslimerna. I dagarna har jag skrivit mycket om historia men vad folk inte verkar förstå är att jag inte ser en fara i sunniislam, utan jag ser faran i wahabismen, en sekt som kom från sunniislam och som ”kidnappad” sunni till att splittra, mörda och förvränga islam. Shia och Sunni är kanske inte överens i vissa frågor men de är mera överrens än vad folk verkar vilja tro.

Ayatollah Muhammed al Baqir mördades av Saddam 1980. Han var en av de främsta lärda shiaislam fört fram de senaste 100 åren. Redan vid mycket ung ålder fullbordade han sina utbildningar och var en av de yngsta ayatollorna. Detta ledde till avundsjuka från vissa lärda, som till slut ledde till hans död. Ayatollah Muhamed al Baqir skapade al Dawapartiet, ett parti som senare tog till vapen för att störta Saddam Hussain. Hans kusin var den som skapade det shiamuslimska motståndet i Libanon, som senare etablerade Hizbollah.

Här kommer hans sista tal som fokuserar på shia-sunnigenenskapen innan han mördades den 9 april, 1980:

Prisad vara Allah, världens herre, och fred och välsignelser på Profeten Muhammed, hans heliga och renade familj och de rättledda sahabas (vännerna till Profeten Muhammed).

Oh mitt älskade irakiska folk: Jag talar till er alla, sunnis som shias, araber som kurder, på detta vägskäl i era liv. Vi befinner oss i en stor kris och denna kris drabbar inte enbart en grupp eller sekt bland oss. Då denna kris är alla irakiers kris, måste den modiga reaktionen och kampen bli till en realitet för alla irakier.

Sen jag kände till min tillkomst och mitt ansvar gentemot Umman (den islamiska genenskapen) har jag spenderad min existens för brödraskapet mellan shia och sunni, araber och kurder. Jag försvarar budskapet som förenar dem alla och tron som omfamnar dem alla.

Jag levde i min värld, med tankar och kropp enbart för islam – att uppnå frihet för oss alla. Därför är jag med dig min sunnibror och son, såsom jag är med dig min shiabroder och son. Jag är med er båda två, så mycket som ni är med islam och så länge som ni bär denna eld som ska rädda Irak från förtryckets och orättvisans mardröm.

Tyrannerna och deras allierade försöker få våra rättfärdiga sunnitiska söner tro att problemet är ett shia-sunniproblem för att splittra oss från vår kamp mot den gemensamma fienden.

Jag vill tala om för er, ni söner till Ali och Hussain (shia) ni söner till Abu Bakr och Umar (sunni), att slaget inte är mellan shia och sunnistyre. Det sunnitiska styret, som representerades av de rättlärda kaliferna (ledarna för islam efter Muhammed) fick Imam Ali att bära svärdet för att försvara islam under slagen mot dem som lämnade religionen och det var under Abu Bakrs styre. Vi måste alla försvara islams fana, vilken sekt som än bär den.

Ett halvtårhundrade sedan, utfärdade de shialärda en fatwa (religiöst dekret) som gjorde det till jihad att försvara sunnitiskt styre, ett styre som bar den islamiska fanan och hundratusentals shiamuslimer gick till slagfältet och utgjöt sitt blod för att försvara det islamiska mottot. Dagens styre är faktiskt inte ett sunnistyre även om de som är vid makten kan räknas komma från sunniislam. (1)

Sunnistyre betyder inte att en person styr och att hans härkomst är från sunnitiska föräldrar, nej det betyder att det är Abu Bakrs och Umars styre, något som har bestridits av de tyranniska ledarna i Irak idag i alla hänseenden. De missbrukar Islam, de missbrukar Ali och Umar, de skändar islam med alla steg de tar.

Oh mina söner och bröder, Mosuls och Basrahs söner, Baghdads och Kerbalas söner. Söner till Najaf och Samaraa, Kadmiyaas söner och Amaraas söner, Kuts och Sulaimanias söner, ni Iraks söner som befinner er överallt.

Jag lovar er att jag är för er alla och för alla ers skull, och att ni är mitt mål i dag och för all framtid. Era ord måste förena, och era planer måste samlas under islams motto, för att rädda Irak från denna diktatoriska mardröm, för att bygga ett fritt och glamoröst Irak, upplyst av Islams rättvisa och omfamnat av människans värdighet. I detta Irak, medborgare från alla raser och sekter kommer känna att de är syskon och att de alla ska hjälpa skapa ett ledarskap för sitt land, bygga sina hem och förverkliga sina islamiska idéer och vår glorrika islamiska historias gryning.

(1)

När engelsmännen lurade de arabiska sunnimuslimerna att stödja dem, samtidigt som engelsmännen hade gått bakom ryggen på araberna och lovat judarna landet Palestina, så var shiamuslimerna de enda i mellanöstern som stod på turkarnas sida, den förlorade sidans sida. Det ledde till att shiamuslimerna i länder som Irak och Libanon fick se sig åsidosatta, araberna hade lurats och de fick inte se ett förverkligande av ett stort arabiskt rike, Palestina föll i händerna på judarna som än idag mördar och förtrycker. Mest känd är 20-talets revolt där shia och sunniirakier försökte driva ut engelsmännen.

8 kommentarer

 1. S F 13 juli 2009

  Ja jag håller med dig att vi är helt splittrad. Man tror att skillnaden mellan oss är litet men det är jättestora skillnaden mellan oss. Shia har Imam Ali, det är inte så att sunni inte tror på Ali utom tvärtom vi tror att han är den fjärde khalifen. Det är också många principer som skiljer oss. Men jag tycker att vi ska koncentrera oss på våran religion istället för att hacka på varandra.

 2. Bahlool 13 juli 2009

  Hacka ska vi inte men diskutera borde vi..man kan inte hålla med allt och alla så det är bra att man diskuterar ämnet men ibland går det till överdrift..

 3. S F 13 juli 2009

  Ja, jag håller med dig att diskutera skadar inte, men människor kan gå lite långt.

 4. cecilia 15 juli 2009

  ja detta verkade inte den där bloggaren heller fatta… underligt nog. men som sagt, har man bestämt sig för nåt, blir det kanske svårt att se nåt annat!

 5. forfoljaren4 05 december 2012

  Inom Islam så är det inte tillåtet att fördela sig. Att man ens kallar sig för det ena och det andra är inte tillåtet. Man följer endast Allahs (swt) Al-Quran och Profeten (saw) sunnah!
  En annan sak som jag märkt hos de så kallade ”shiamuslimerna” är att de tar imamerna förre än Proften (saw)
  En sak vi måste komma ihåg är att Profeten (saw) aldrig sa vilken grupp han tillhör. varken shia eller sunni. ENDAST ATT HAN DYRKAR ALLAH (SWT)

 6. Bahlool 05 december 2012

  Så du kallar dig inte sunni muslim? Men hur ber du? Vems böcker läser du? Vems tolkning? Allt det visar att du är en sunni muslim, du bara ogillar att kalla dig det, men går du som en anka, klär dig som en anka och talar som en anka, då är du en anka.
  Vidare är det din uppfattning att vi tar imamerna högre än Profeten saw, det är för att du besitter för lite kunskaper i frågan. Det är dina fördomar som styr sådana hemska tankar. Våra Imamer a.s är så höga i våra ögon FÖR ATT DE kommer från Profeten saw, för att Profeten saw bestämt att vi ska följa dem.
  Vi kan inte rå för att ni slutade följa Profeten saw. Det är något ni får stå till svars för, han sa följ Ali och vi följer Ali. Koranen talar om Shiat Abraham och Shiat Mose, så varför följer du inte Koranen i den frågan?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *