Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Robert Fisk analys

Robert Fisk: Secret letter ’proves Mousavi won poll’ – Robert Fisk, Commentators – The Independent.

En av de största mellanösternkännarna är Robert Fisk, han har i årtionden följt skeendena i mellanöstern och har genom sin objektivitet öppnat ögonen för att inget är svart eller vitt i mellanöstern.

Han, till skillnad från de ”självutnämnda” experterna och exiliranierna menar att demonstrationerna är ett folks frustration med vissa ledare och med vissa problem i samhället – inte en protest mot regeringen eller systemet i Iran.

Vi har alltid en tendens att titta på andra kulturer och andra världsbilder ur vår egen subjektiva synvinkel. Vi gör misstaget om och om igen och menar att vår västliga och då särskilt vår svenska kutlur, är överlägsen andras, eftersom vi har rätt och alla andra har fel. Alla som demonstrerar i Iran måste följa vår syn på vad demokrati, frihet och rättigheter är. Vi kan inte och kommer inte vilja kunna förstå att de kanske vill ha något mindre? Kanske ha något annorlunda?

Iran är ett komplext land med komplexa problem och komplexa lösningar. Vill man verkligen sätta sig in i saken, måste man inte bara tro på vår depraverade medias bild utan även lyssna till ”den andra” sidan, till de miljoner som går ut på gatan och stödjer regeringen till de miljoner som inte orkar eller vill gå ut på gatan.

Iran är skakad, men det är inte på väg mot en revolution. Islam och den islamiska republiken är för fast förankrade i Irans undermedvetna…

Läs artiklen, den ger båda sidors version…

En kommentar

  1. mammamarie 18 juni 2009

    Mycket intressant artikel i The Independent. Tack för den hänvisningen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *