Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Bekämpta det onda med ont? del 1

Chefer ville skendränka terrorfånge – DN.se.

Många år sedan lärde jag mig att det finns vissa värdeladdade ord, ord som får oss att bli negativt eller positivt inställda till saker och ting. Den stora massan av oss reflekterar kanske inte över dessa ord, men vi som tror oss bry oss om vår omvärld och som tror oss vara lite mera insatta i världens politik, brukar lägga märke till sådana här ord.

Jag vill att ni gör ett test. Jag kommer skriva vissa ord här och smaka på dem, tänk efter ifall de får er att bli negativt inställda eller positivt inställda.

Diktatur

Demokrati

Islam

Islamism

Fundementalism

Terrorism

Tortyr

Jag är rätt säker på att läsarna och jag håller med om till stor del, vilka ord som man ser som negativt laddade eller positivt laddade.

Lyssna på de tal som personer som Blair och Bush höll och håller. I dem använder de alltid negativt laddade ord om sina motståndare, alltid negativt laddade ord när de vill starta krig eller inskränka våra friheter.

När man tittar på vår omvärld, så försöker vi i väst framställa oss som upplysta, som demokratiska och frihetsälskande. Vi ser ner på länder och kulturer som har andra värderingar och inte delar vår syn på religion, frihet och rättsväsende. Vi menar att de islamister som tar till vapen, är personer som är barbariska. Dessa använder sig av tortyr och av hemska sätt att ta död på sina fiender, de kapar av huvuden på dem och spränger upp sig och sina offer i luften. De torterar sina fångar och vi, som moderna upplysta människor, ser ner på detta.

När USA och dess allierade fick folk att ta till vapen mot länder som Irak och Afghanistan, så användes sådant här språkbruk. Nu kommer allt fler uppgifter fram, som visar på att man själv använde sig av liknande metoder som motståndarna. Man hotar, torterar och för bort människor. Man mördar och bojkottar civila.

Bilder över tortyroffer i AbuGhraib, Bagdad.


Varför blir vi förnärmade av att dumma outvecklade kulturer bringer fram terrorister som torterar, när vi inte blir förnärmade av att våra ledare går i USAs och Israels ledband? Stater som begår illdåd mot människor och därmed bryter mot alla lagar för krig och fred man kommit överens om?

Vi ser de tongångar som föranledde till två krig mot Irak och det irakiska folket, även nu. Man hotar och bojkottar Iran. Man svartmålar och demoniserar landet. Reportage och nyheter visar hur hemskt Iran är och hur folk ser fram emot frihet och demokrati, liknande den demokrati vi ser i Afghanistan, där opiumodlingarna ökat och där folket ser att krigsherrarna krigar om den stora opiumhandeln.

Vi, måste säga ifrån om USAs och Israels beteende. Vi kan inte acceptera deras hot, deras tortyr och deras krigsförande. Vi måste sätta ner foten och inse, att de handlingar som USA och Israel utöver, är handlingar som strider mot allt som har med humanismen att göra. Tortyr är tabu. Massmord och ockupation är tabu. Ställen som Abu Ghraib och Guantanamo är ovärdiga oss demokrater.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *